Olimpiai önkénteseket képeztünk a TF-en
2024. június 3.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A TF volt az első helyszíne az utcai sportok olimpiai kvalifikációs sorozatán részt vevő önkéntesek képzésének. Ezzel a célegyenesbe fordultunk.

Június 20. és 23. között páratlan esemény házigazdája lesz fővárosunk, egész pontosan az Orczy téri Ludovika Campus: Sanghaj után itt rendezik ugyanis a négy legújabb olimpiai sportág – BMX freestyle, breaking, sportmászás és gördeszka – olimpiai kvalifikációs sorozatának (OQS) következő állomását.

A háromnapos fővárosi kvalifikációs verseny lebonyolítását természetesen önkéntesek is segítik – mintegy ötszázan –, s mint ahogy megszokhattuk, szervezésükben és képzésükben ezúttal is fontos szerepet játszik a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem nemrég megalakult Önkéntes és Fenntarthatósági Irodája.

Június 1-jén, szombaton a TF Athén terme volt a helyszíne az önkéntesképzés telt házas állomásának, amelynek során a résztvevők – többek között – nemcsak feladataikkal ismerkedtek meg, hanem a látványos sportági bemutatók révén közelebb kerültek az utcai sportok olimpiai fesztiváljához s annak hangulatához.

Az eseményt dr. Perényi Szilvia az önkéntesprogram igazgatója, a Sportmenedzsment Tanszék docense indította, és izgalmas, lendületes programot ígért.

Olimpiai önkénteseket képeztünk a TF en 2

Az eseményt prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora és dr. Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) állandó magyar tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja nyitotta meg.

Fürjes Balázs hangsúlyozta, hogy nemcsak mindenki lehet önkéntes, de mindenki legyen is önkéntes, hiszen a sport olyan érték, amelyen keresztül a bekapcsolódók az életre szóló élményeken kívül maradandó barátságokra is szert tehetnek. Sőt tanulhatnak az együttműködésről, a toleranciáról és a problémák megoldásáról is.

Mint az eseményen kiderült, az önkéntesek számos feladatot látnak majd el a június 20. és 23. között sorra kerülő kvalifikációs versenyen. Segítenek a sportolók és a nézők eligazításában, részt vesznek a versenyek lebonyolításában, valamint közreműködnek az Urban Festival programjainak szervezésében is. Ezenkívül testközelből láthatják a világklasszis sportolókat, és találkozhatnak magyar olimpiai bajnokokkal és érmesekkel is.

Az önkéntesek nemcsak Budapestről és Pest vármegyéből érkeznek, hanem az ország számos vidéki városából, sőt külföldről is jelentkeztek. Kor nem számít: a legfiatalabb önkéntesek 16 évesek, míg a legidősebb 76 éves.

Az utcai játékok Olimpiai Kvalifikációs Sorozatának budapesti állomásának szervezője a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség, de a lebonyolításban szerepet vállal a Magyar Olimpiai Bizottság, a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a hazai sportszövetségek is.

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!