;>
Archívum

2014. január

Felavattuk Dr. Nyerges Mihály emléktábláját

Felavattuk Dr. Nyerges Mihály emléktábláját

Az immár évek óta a Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszék 65 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt tanszékvezetőjének emlékére megrendezett menedzserkonferencia záróeseményeként január 23-án emléktáblát avattunk a Tanszék bejáratánál. Az ünnepségen a Tanszék munkatársai, Nyerges Mihály gyermekei, Karunk dékánja, több jelenlegi és volt kolléga, valamint konferencia-résztvevő volt jelen.

Felavattuk Dr. Nyerges Mihály emléktábláját

Az emléktábla állítására "A jó életminőségért" Alapítvány és a Sportmenedzsment Tanszék kezdeményezésére került sor, megvalósításához pedig több egyéni adakozó is hozzájárult.

A Tanszék elhelyezkedése – lévén egy keskeny folyosó végén található –, nem bizonyult megfelelőnek az egész esemény lebonyolítására, így a laudációra még a konferencia helyszínén, a Hepp Ferenc teremben került sor.

Ennek keretén belül Dr. Nemes András, a Tanszék sportjoggal foglalkozó docense először Nyerges Mihály sportbeli pályafutását méltatta (válogatott tízpróbázó atléta volt), majd közéleti munkásságát dicsérte (a TF dékánja, a Magyar Atlétika Szövetség főtitkára, a Magyar Olimpiai Bizottsági tagja volt). Ezt követően szakmai pályaívéről emlékezett meg kiemelve, hogy több hazai és nemzetközi menedzserszervezet tagja volt. Külön kiemelte legfőbb érdemét: a sportmenedzser szak és a Tanszék megalapítását, amelynek 15 éven keresztül volt vezetője. Emberi tulajdonságainak méltatásához a fia, Nyerges Attila által írt könyvet hívta segítségül, amelyben - többek között - erős jelleméről, emberségéről, bátorságáról, igazságérzetéről olvashatunk.

Ezt követően vonultunk fel a Tanszékhez, ahol a tábla leleplezése is megtörtént, leánya, Nyerges Andrea segítségével. Gyermekei hálás szívvel és könnyes szemmel köszönték meg, hogy ilyen szépen őrzik édesapjuk emlékét. Megható pillanatok voltak...

Mától e fekete gránittábla és azon a szöveg feletti portré emlékeztet minket Nyerges Mihályra.

szöveg és fotó: Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina

Remekül sikerült az Eredményjelző konferencia

Remekül sikerült az Eredményjelző konferencia

Január 23-án tartotta a Magyar Sporttudományi Társaság Sportmenedzsment Szakbizottsága és Karunk Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszéke „Eredményjelző: Magyar sport 2013” című konferenciáját. Az eseményt Karunk egykori dékánja, a Tanszék egykori vezetője, Dr. Nyerges Mihály emlékének adózva szervezték. A rendezvényen tiszteletét tette Nyerges tanár úr lánya, Nyerges Andrea is.

Remekül sikerült az Eredményjelző konferencia

A konferencián Dr. Tóth Miklós, az MST elnöke, illetve Dr. Sterbenz Tamás tanszékvezető köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Nyerges Andreával közösen átadták az első alkalommal odaítélt Nyerges Mihály díjat. A díjazásból hagyományt kíván teremteni a Magyar Spottudományi Társaság, amelynek Sportmenedzsment Szakbizottsága hivatott dönteni a díjazott személyéről.

A történelmi díjazott Dr. Sárközy Tamás egyetemi tanár volt, aki több évtizedes, a magyar sporttudományt szolgáló munkássága elismeréséül, valamint a sportmenedzsment szak vezetéséért részesült a megtisztelő díjban.

Sárközy professzor meglepetten, ugyanakkor szokásához híven humorosan szólt a résztvevőkhöz a díj átvétele után. A díjért mondott köszönetet követően bejelentette, hogy február 19-én indul Sportmenedzser esték címmel egy új előadás-sorozat a TF, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) közös szervezésében. Azt is elárulta, hogy az első est „Az edző mint sportmenedzser” címet viseli, és Mocsai Lajos, Rátgéber László, valamint Benedek Tibor lesznek az est vendégei.

Sárközy tanár úr percei után Dr. Habil. Magas István, a BCE közgazdaságtan-professzorának előadása következet. A professzor úr a sport és a közgazdaságtan viszonyáról rajzolt átfogó képet, amely segített az utána következő előadások megértésében. Gulyás Erika, karunk tanársegédjének előadása a 2013-as év értékelése volt a magyar sportgazdaságtan szempontjából. Őt követte egy sportágspecifikus prezentáció Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázótól, aki jelenleg doktori tanulmányait folytatja egyetemünkön. Ő a tavalyi évben világbajnoki címet szerzett vízilabda-válogatott menedzsmentjében bekövetkezett változásokról beszélt gyakorlati megközelítésből. Ezután András Krisztina, a BCE adjunktusa következett a digitális gazdaság sportbeli kihívásairól. A szünet előtti utolsó előadó Dr. Géczi Gábor, Karunk adjunktusa volt, aki az állami támogatások létesítményfejlesztésre gyakorolt hatásáról beszélt.

A jól megérdemelt szünet után Dr. Sterbenz Tamás izgalmas előadása következett a politika szerepéről a sportbeli eredményességben. Ezután Vörös Tünde, a BME hallgatójának ökonometriai elemzése volt soron. A fiatal kutató matematikai modell segítségével szemléltette az eredmény érdekében tett erőfeszítések és az eredményesség viszonyát. Dr. Perényi Szilvia, a Debreceni Egyetem adjunktusa követte őt, aki a mai magyar társadalom sportfogyasztásáról adott átfogó képet. Az előadók sorát Kassay Lili, Karunk tanársegédje zárta, aki a sport felé irányuló figyelemnek a sport egyes területei közötti megoszlásáról beszélt.

Az előadások végeztével a résztvevők átvonultak a Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszék folyosójára, ahol – az esemény méltó zárásaként – felavatták Dr. Nyerges Mihály emléktábláját. A táblán koszorút helyezett el Dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára.

[nggallery id=215]

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann | fotók: Kerekes Zoltán, Varga Ferenc

A műkorcsolya és jégtánc Eb egy önkéntes szemével

A műkorcsolya és jégtánc Eb egy önkéntes szemével

Alább Fodor Anett harmadéves, rekreációszervezés-egészségfejlesztés szakos hallgatónk beszámolóját közöljük a budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságról.

Szórakozás, Olimpikonok, Csapatmunka, Izgalom, avagy hangolódás egy Európa-bajnoksággal.

A budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság egy önkéntes szemével

2014. január 15. és 19. között Budapest rendezte a nagyszabású műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságot, azaz a Szocsiban megrendezésre kerülő téli olimpia előtti utolsó nemzetközi versenyt. Egy Európa-bajnokság, amely nemcsak hazánk számára, de az XXII. Téli Olimpiára készülőknek is sokat jelentett.

Egy Európa-bajnokság, amely összeköt! De mit is jelent igazán testközelből a részesének lenni?

Összeköti a múltat a jelennel és a jelent a jövővel!

10 éve, 2004-ben is Budapest adott otthont az Európa-bajnokságnak. Most 2014 van, és ez volt az utolsó nemzetközi verseny a téli olimpia előtt. Még két hét, és újra láthatjuk őket, a versenyzőket, csodát művelni a jégen: szaltózva, spárgázva a levegőben, a párjukat a fejükön forgatva. Teszik mindezt úgy, hogy a néző szeme könnyes legyen a sírástól vagy épp a nevetéstől.

Összeköti a generációkat

A Syma Csarnokban megrendezett Európa-bajnokság szinte az összes versenynapon telt házzal büszkélkedhetett. A nézőközönség között megtalálhattunk mindenkit, a kicsiktől a nagyokig, közülük jó páran itt voltak már 2004-ben is. Ez egy jó program volt az egész család szórakoztatására, magyarokéra és külföldiekére egyaránt. A nézőközönség jelentős része ugyanis külföldről érkezett: találkoztunk orosz, francia, olasz, spanyol és német drukkerekkel is.

Összeköti az önkéntest az önkéntessel

Voltak, akik nem a jegyárat kifizetve váltottak helyet az eseményre, hanem szabadidejükben vállaltak önkéntes munkát az Eb idején. 200 önkéntes – köztük több TF-es - dolgozott az Eb egy hete alatt napi egy tál ételért, egy egyenruháért, és a szerencsésebbek a verseny élőben való megtekintésért, még ha ez azzal is járt, hogy egyetemi vizsgaidőszakukat némiképp át kellett szervezniük a részvételért. 200 önkéntes dolgozott az egy hét alatt egy csapatként összefogva, hogy létrehozzanak egy eseményt, amely nélkülük nem jöhetett volna létre. És hogy mennyi élmény is járt nekik ezért? Új ismerősök vagy a régiekkel való találkozás, külföldi önkéntesekkel való kapcsolatok kialakítása, az egy csapatban dolgozók igazi csapattá kovácsolódása, megannyi felhőtlen kacagás a műszak során és a sporttörténelem új, nagyszerű pillanatainak átélése. A személy szerinti jó hangulatomat ezúttal is köszönöm az én kis csapattársaimnak, akik nélkül nem lett volna ilyen jó szórakozás!

Összeköti az önkéntest a sportolóval

És persze a sportolókkal való találkozás lehetősége, közös fotózások, szabad bejárás a bemelegítésekre, öltözőkbe, sajtótájékoztatókra.  És mennyivel jobb úgy nézni a következő világverseny közvetítését, hogy egy kicsit már személyesen is ismerjük a jégen köröző korcsolyázókat!

Összeköti a sportszektor területén dolgozókat

Az önkéntes munka során kialakuló új ismeretségek, munkakapcsolatok pedig új ajtókat nyitnak a jövőbeni pályafutásunkhoz, ha ezen a területen szeretnénk dolgozni. Nem először voltam már önkéntes Magyarországon, és elmondhatom, hogy ezeken a versenyeken serénykedő önkéntesek bázisa ugyanazon személyek csoportja, sportágtól függetlenül. Tehát van egy réteg, amely már belekóstolt, akik már nem bírtak szabadulni, hiszen tudják, mivel is jár ez a néha lenéző hangnemmel kiejtett „ingyen munka”. Hozzátenném, ami számomra mindig is magasztos lesz, hogy végezhetem, és örömmel teszem. Érdemes lenne minél több embernek kipróbálnia, és a megszerzett tapasztalatok által fejlődnének.

Szerintem a képek magukért beszélnek és biztos vagyok benne, hogy a tévé előtt fogom végigizgulni a téli olimpián a műkorcsolya versenyprogramját. Szorítva azoknak a kedves, közvetlen korcsolyázókért, akik nemcsak engem, de az egész csarnokot ámulatba ejtették a jégen való tudásukkal. A monaco-i Kim Lucine „Super Mario” bemutatója és a véletlen belebegő hangjegy alakú lufi a plafonról; vagy Julia Lipnitskaia, a 15 éves orosz kislány elképesztő produkciója, ahogy a Schindler listája című filmből a piros kabátos kislányt alakítja és táncolja el a szenvedők fájdalmát a jégen, majd az egész csarnok állva tapsolja. Szintén fantasztikus élmény volt a helyszínen végigizgulni Javier Fernandez - az egyetlen spanyol műkorcsolyázó, aki valaha is dobogóra került Európa-bajnokságon – címvédését. Érdekes volt látni a világbajnok páros, Tatiana Volosozhar és Maxim Trankov alacsonyabb szintű teljesítményét, ám a zsűri jóindulatú, bátorító pontozását, amely aranyérmet ért a párosnak. Szintén élmény volt látni a 2004-es bajnok francia klasszis, Brian Joubert produkcióit, aki 10 év elteltével is még mindig felrobbantja csarnokot előadásaival.

Nagyon boldog vagyok, hogy részt vehettem az Európa-bajnokságon önkéntesként, és csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a fajta szabadidő-eltöltési módot kortól, iskolai végzettségtől és nemtől függetlenül.

szöveg és fotó: Fodor Anett

Folytatódik a Szenior Akadémia előadás-sorozata

Folytatódik a Szenior Akadémia előadás-sorozata

2014. január 27-én (hétfőn) veszi kezdetét a Szenior Akadémia második féléve.

Az év első előadója Vitray Tamás lesz, előadásának címe Kapcsolatteremtés a dobozból. A program 17 órakor kezdődik, helyszíne az Új épületbeli Aula.

A félév következő előadására február 3-án (hétfőn) 17 órakor kerül sor, akkor prof. Dr. Papp Lajos szívsebészt látjuk vendégül.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A szervezők nevében: Dr. Jakabházy László

Ösztöndíj-lehetőség Németországban

Ösztöndíj-lehetőség Németországban

A Würzburgi Egyetem pályázatot hirdet jó német nyelvtudással rendelkező európai hallgatók számára. A két szemeszteres részképzési lehetőségről bővebb információkat az egyetem honlapján olvashatnak az érdeklődők.
Felhívás kineziológiakonferencián való részvételre

Felhívás kineziológiakonferencián való részvételre

Horvátországban kerül megrendezésre a 7. Nemzetközi Tudományos Kineziológiai Konferencia 2014. május 22. és 25. között. A konferencia kiírását itt találják.

Győzelem az Oxfordi Egyetem jégkorongcsapata ellen

Győzelem az Oxfordi Egyetem jégkorongcsapata ellen

Január 13-án, hétfőn a TF jégkorongcsapata a Kisstadionban fogadta az Oxford Canadians alakulatát. A nagy presztízsű brit egyetem kanadai játékosokkal teletűzdelt hokicsapata kilencnapos kontinentális európai turnén vett részt, amely keretében Párizs és München után, valamint Bécs előtt látogatott el Budapestre.

Győzelem az Oxfordi Egyetem jégkorongcsapata ellen

A brit csapat menedzsmentje a Magyar Jégkorong Szövetséget kereste meg azzal a kéréssel, hogy játszhasson a csapat egy mérkőzést Budapesten. A kérés eljutott Dr. Géczi Gáborhoz, a Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszék docenséhez, a TF csapatának edzőjéhez, akinek a segítségével létrejött a találkozó.

A Canadians csapata 1905-ben alakult, azonban 1914-ben feloszlott az I. világháború kitörése miatt. Pontosan 100 évvel később, idén újraindult a csapat, így ez az európai körút az első nagyobb mérkőzéssorozata az évezredben.

A TF csapata közös edzéseket nem tart, viszont valamennyi játékosa a magyar jégkorong-társadalom aktív tagja. Legutoljára 2012-ben szerepelt a MEFOB-on, amelyet akkor meg is nyert.

A hétfői meccset végig a TF uralta, az utolsó harmad elején már 6-2-re is vezetett. A vendégek azonban nagy hajrába kezdtek, és feljöttek egészen 6-6-ra. Ekkor a magyar csapat időt kért, majd az edzői utasításokat betartva az utolsó két és fél percben két gólt lőtt. Így a TF 8-6-os győzelmével ért véget a barátságos mérkőzés.

A meccs után Géczi tanár urat arról kérdeztük, hogyan lehet edzés nélkül, nem állandó csapattal olyan szép sikereket elérni, mint a tavalyelőtti MEFOB-győzelem vagy épp ez a diadal.

"Ezek a srácok mind benne vannak a magyar jégkorongéletben akár játékosként, akár edzőként, akár technikai vezetőként. Bárki erősítheti a TF csapatát, aki aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, és van hokimúltja. Tavaly sajnos nem tudtunk indulni a MEFOB-on, de idén mi szervezzük. Ezeket a feladatokat mind önkéntes alapon látjuk el, mert úgy gondolom, nem lehet mindent beforintosítani. A TF jégkorongcsapatának működtetése is ilyen."

A Canadians elleni győzelmet kiharcoló csapat tagjai: Gegessy Boglárka, Szigeti Ágnes (kapusok), Szuper Levente, Zsitva Zoltán, Kiss Dávid, Nagy Attila, Bedő Botond, Soltész Áron, Kerekes András, Ország Martin, Jakocs Ferenc, Sibelka Dávid, Egri Gergely, Fekecs Norbert.

Edző: Dr. Géczi Gábor.

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann | fotó: Vizi Fruzsina

ERASMUS pályázat

ERASMUS pályázat

Megjelent a 2014-2015. évi ERASMUS+ hallgatói tanulmányi és szakmai mobilitás pályázat kiírása, részletes tájékozatatással együtt. Az anyag PDF formátumban letölthető a "Nemzetközi kapcsolatok" oldal "Erasmus" blokkjából, innen.
Több százan vettek részt a Nyílt Napon

Több százan vettek részt a Nyílt Napon

Január 11-én délelőtt rendeztük meg ez évi Nyílt Napunkat az Új épületbeli aulában.

Több százan vettek részt a Nyílt Napon

Prof. Dr. Radák Zsolt dékán úr köszöntőjében elmondta, hogy Karunk a következő tanévben kerek évfordulót ünnepel, hiszen az lesz a 90. a TF történetében. Kiemelte, hogy Magyarországon az olimpiai bajnokok edzői többségében a TF-en szereztek diplomát, illetve hogy az élsportban dolgozó szakemberek képzésén kívül az intézmény kiemelt feladata a feltörekvő nemzedék egészségtudatos életmódra való nevelése.

Dékán urat Dr. Hamar Pál általános dékánhelyettes követte, aki röviden tájékoztatta a résztvevőket a felvételi folyamattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

Ezt követően Dr. Kokovay Ágnes, a Kar Társadalomtudományi Tanszékének docense, egyben az Egyetem E-learning Központjának igazgatója tartott előadást az Egyetemen működő elektronikus tanulási rendszerről. Beszélt az Egyetem E-Learning és Digitális Tartalomfejlesztő Központja által a hallgatóknak nyújtott szolgáltatásokról, például az otthonról történő vizsgázás és az online tanulmányi versenyeken való részvétel lehetőségéről.

A Nyílt Nap további részében bemutatkozott a Hallgatói Önkormányzat, amelynek képviseletében Nagy Máté alelnök tartott rövid előadást a szervezetről.

Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszóval, a Kar kommunikációs vezetőjével Horváth Balázs beszélgetett. Ági – aki jelenleg a Doktori Iskola hallgatója - így fogalmazott a TF helyéről saját életében: „Volt élsportolóként tudom, a sikerek eléréséhez mennyire fontos a szakmai, tudományos háttér. A TF olyan hely, ahol a sport és a tanulás szorosan karöltve olyan tárgyi és elméleti tudást ad, amely végigkísér egy életen át. Élsportolóként is mindig nagyon fontos volt számomra a tanulás, hogy mindig képezzem magam. Minden alkalommal, amikor átlépem az intézmény kapuját, úgy érzem, hazaértem, hiszen egész életemben a sport és a tanulás kiemelt helyen szerepelt nálam. E Kar falai között ezt a két dolgot egyszerre találom meg."

Szuper Levente válogatott jégkorongozó, a Vasas Jégkorong Szakosztályának vezetője elmondta, hogy a 13 év külföldön szerzett tapasztalat mellett lényeges a tanulás, az ismeretek elsajátítása a sporttudomány területéről, hogy sportvezetői feladatait megfelelően lássa el. Így fogalmazta meg TF-es tapasztalatait Dr. Hamar Pál kérdésére: "Másfél éve járok a TF sportszervező szakára, a képzéseken levelezős hallgatóként veszek részt. Ezen idő alatt is már nagyon sok olyan hasznos ismeretre tettem szert a sporttudomány területéről, amit munkám során hasznosítani tudok. A sport, a mozgás, az egészséges életmód kiemelten fontos az életemben, és a TF ezeket mind megadja számomra."

Az előadások és beszélgetések sorában üde színfolt volt a Katus Tamás vezette aerobikcsapat látványos bemutatója, amely mosolyt csalt a hallgatóságban ülők arcára.

A hivatalos program végeztével az aula előterében ismerkedhettek az érdeklődők a kínált képzésekkel a tanszékek standjainál, ahol tanáraink lelkesen válaszoltak a TF-re vágyók kérdéseire.

[nggallery id=214]

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann, Kovács Ágnes | fotók: Bardocz-Bencsik Mariann, Kerekes Zoltán

Hamidreza Mirsafian PhD tudományos vitája

Hamidreza Mirsafian PhD tudományos vitája

Tájékoztjuk az érdeklődőket, hogy Hamidreza Mirsafian doktorjelölt PhD dolgozatának nyilvános tudományos vitája 2014. január 27-én 10.00 órakor lesz a Hepp Ferenc teremben (Főépület, I. emelet).

A téma címe: Constraints to Participation in Physical Activity and Sport: A Comparative Study between Hungarian and Iranian Students. Témavezetője: Dr. Földesiné, Dr. Szabó Gyöngyi professor emeritus, DSc és Dr. Géczi Gábor egyetemi docens, PhD.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!