Healthy Campus
 • Gyümölcsnapok a TF-en

  A Healthy Campus-projekt keretében friss gyümölcsöket ehetünk több alkalommal is az előttünk álló tavaszon a TF aulájában.

 • Ruhagyűjtő ládával a környezettudatosságért

  Egyetemünk ruhagyűjtő konténer kihelyezésével igyekszik megfelelni a Healthy Campus projekt környezetre, fenntarthatóságra és társadalmi felelősségvállalásra vonatkozó kritériumainak.

 • Kihasználatlan térből hangulatos közösségi helyiség

  A K1 épületben található, eddig kihasználatlan A/324-es szoba mostantól közösségi helyiségként működik.

 • Keddi torna és csütörtöki labdás sportfoglalkozás

  A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem nemcsak a hallgatók, de a dolgozók fizikális és mentális állapotára is nagy súlyt fektet.

 • Diabétesz Világnap - Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogram

  A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem és a Sportos Cukorbetegek Egyesülete szeretettel meghívja önt a Diabétesz Világnap alkalmából szervezett családi napra és szűrőprogramra.

 • Változatos programok és sok érdeklődő a mentális egészség napján

  Hallgatók, dolgozók és alumnitagok is részt vettek a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem október 12-i egész napos rendezvényén, amelynek középpontjában a mentális egészség állt.

 • A Healthy Campus a Sport és Innováció Konferencián!

  A közösségi jólét és az egészséges életvezetés is szerepet kap a VI. Sport és Innováció Konferencián a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen.

 • Bemutatkozott a Healthy Campus TF-es projektcsapata

  A jövőben tíz TF-es oktató és dolgozó vezetésével zajlik egyetemünkön a Healthy Campus projekt. A csapat tagjait a múlt csütörtöki szenátusi ülésén kaptuk először lencsevégre.

 • A mentális egészség napja a TF-en

  A XII. kerületi lakosokat is várja a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem október 12-i egész napos rendezvényén, amelynek fő témája a mentális egészség.

 • A legmagasabb szint elérése a TF célja a Healthy Campus programban

  Világszerte több mint 75 egyetem csatlakozott már a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Healthy Campus programjához, az egészséges életmód támogatása a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem számára is kiemelten fontos.

A FISU Healthy Campus programjának bemutatása

Ahogyan azt Eric Saintrond FISU főtitkár egy vele készült interjúban megfogalmazta, soha nem volt még ilyen rendkívüli aktualitása az egészségről való gondoskodásnak, mint napjainkban. Az elmúlt száz évben első ízben tette szinte azonos időben érintetté a világ összes egyetemét a jelenlegi helyzet. A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) által javasolt és kidolgozott Healthy Campus program célja, hogy a lehető legtöbb színtéren fejlessze a hallgatók és az egyetemi közösség jóllétét.

A harminc nemzetközi szakértő által összeállított FISU Healthy Campus program egy globális hálózatot tesz elérhetővé az egyetemek számára, annak érdekében, hogy megosszák egymással az ismereteiket, a szakértelmüket, a jól bevált gyakorlatokat és meglátásaikat. A program egy egyedi digitális platformra épül, amely lehetővé teszi az egyetemek számára, hogy nyomon kövessék és fejlesszék a hallgatók és az egyetemi dolgozók egészségét és jóllétét. A program holisztikus szemlélettel közelít a felsőoktatás résztvevőinek egészségéhez, a testi erőnlét mellett a mentális egészségre, a táplálkozásra, a társadalmi felelősségvállalásra és a fenntarthatóságra egyaránt fókuszálva.

A FISU legfőbb célkitűzése a Healthy Campus védjegy elismertsége hallgatók és egyetemi elöljárók körében, mely nemzetközi elismertséget adhat a csatlakozó egyetemeknek nemcsak sporttevékenységükre, hanem a hallgatók globális jólétére vonatkozóan. A Healthy Campus program egy hosszú távú projekt, mely évek múltán a világ társadalmának egészségügyi helyzetére kell, hogy pozitív hatást gyakoroljon, mely hatást 5-10 év távlatában szeretnék mérhetővé tenni.

A program egy konkrétan meghatározott, 2 éves periódust ölel fel, mely időszak alatt 9 lépésből álló követelményrendszert követve érkezik el az egyetem a végső értékeléshez, mely alapján az adott intézmény elnyeri az általa elért fokozatot és minősítést. A 7 fő pillérhez kapcsolódó összesen 100, részletesen kidolgozott kritérium-elemekből tevődik össze.

A Healthy Campus program 7 fő pillére

 1. Healthy Campus menedzsment (33 kritérium)
 2. Fizikai aktivitás és sport (33 kritérium)
 3. Táplálkozás (8 kritérium)
 4. Betegségmegelőzés (7 kritérium)
 5. Mentális és szociális egészség (8 kritérium)
 6. Kockázati magatartás (5 kritérium)
 7. Környezet, fenntarthatóság, társadalmi felelősségvállalás (6 kritérium)

A minősítést az egyetem attól függően nyeri el, hogy a 7 fő pillér összesen 100 kritériumából hányat tudott teljesíteni. A csatlakozást követő első év végeztével már megkapja a minősített jelzőt, ha több, mint 39 kritériumnak meg tudott felelni.

A fenti rendszer alapján a két év leteltével a következő minősítési szintek érhetők el:

 • minősített, a 40-50 kritériumot teljesítő,
 • bronz minősített, az 51-65 kritériumnak megfelelő,
 • ezüst minősített, a 66-80 kritériumot teljesítő,
 • arany minősített, a 81-90 kritériumnak megfelelő, és
 • platinum minősített egyetem az, aki 91-100 kritériumot képes teljesíteni a két év alatt.

Az értékelési ciklusok kétévente esedékesek:

 • első év megfelel az egyetem önértékelési folyamatának a FISU Healthy Campus csapatával közösen, az első év beszámolójával és a minősítés hozzárendelésével bezárólag. Ugyanebben az évben a minősítés folyamatos fejlesztése és megtartási folyamata történik.
 • második évben és a páros évek során a külső ellenőrzési folyamat során jelentés készül, valamint a minősítés megújítására kerül sor

A program részletes magyar leírása a szövegre kattintva elérhető.

További információért kérjük látogassanak el a FISU honlapjára.

healthy campus label infographic

Utolsó módosítás: 2023. október 3. 16:47
nyomtatás

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!