Healthy Campus
 • Lezárult a Föld Napja programsorozat a TF-en

  A Healthy Campus-projekt keretében egy hónapon át zajlott a Föld Napja programsorozat a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen.  

 • Mozdulj, suli! sportnap a TF-en

  A rekreációs sportok inkluzív megközelítésének népszerűsítése volt a célja a május 10-én az MSc rekreáció szakos hallgatók rendezte Mozdulj, suli! sportnapnak.

 • Színes programokkal és nyereményjátékokkal ünnepeltük a Föld Napját

  Sokan, köztük számos hallgató és dolgozó látogatott el a Healthy Campus-projekt keretében megrendezett Föld Napja-programsorozat április 30-i állomására, amelyet a TF aulájában tartottak.

 • Nagy volt az érdeklődés az Egészségnapon a TF-en

  Április 16-án a Healthy Campus jegyében rendezték meg a TF Egészségnapját. Az esemény elsődleges célja az volt, hogy egészségtudatosabb szemléletre buzdítsa az intézmény hallgatóit, dolgozóit és a kerületi lakosokat.

 • Föld napja programsorozat: egy egész hónap a fenntarthatóság nevében

  A globális felmelegedés, a klímaváltozás gyors reakcióra ösztökél mindenkit. Környezetünk védelme és a fenntarthatóság érdekében számos, olykor szemléletünket megváltoztató döntést kell meghoznunk egyéni és közösségi szinten, melyek kedvező hatással lehetnek életterünkre, közvetett és közvetlen környezetünkre.

 • Egészségnap a TF-en

  A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem 2024. április 16-án tartja Egészségnapját, amelynek elsődleges célja, hogy az intézmény hallgatóit, dolgozóit, sőt a kerületi lakosokat is tudatosabb, egészségorientált szemléletre bírja.

 • Te, mint a saját alvásod legjobb szakértője – alvásworkshop hallgatóknak és kollégáknak

  A március 17-én tartott alvás világnapja alkalmából workshopra invitáljuk egyetemünk polgárait március 21-én, csütörtökön a Hepp Ferenc teremben.

 • Gyümölcsnapok a TF-en

  A Healthy Campus-projekt keretében friss gyümölcsöket ehetünk több alkalommal is az előttünk álló tavaszon a TF aulájában.

 • Ruhagyűjtő ládával a környezettudatosságért

  Egyetemünk ruhagyűjtő konténer kihelyezésével igyekszik megfelelni a Healthy Campus projekt környezetre, fenntarthatóságra és társadalmi felelősségvállalásra vonatkozó kritériumainak.

 • Kihasználatlan térből hangulatos közösségi helyiség

  A K1 épületben található, eddig kihasználatlan A/324-es szoba mostantól közösségi helyiségként működik.

A FISU Healthy Campus programjának bemutatása

Ahogyan azt Eric Saintrond FISU főtitkár egy vele készült interjúban megfogalmazta, soha nem volt még ilyen rendkívüli aktualitása az egészségről való gondoskodásnak, mint napjainkban. Az elmúlt száz évben első ízben tette szinte azonos időben érintetté a világ összes egyetemét a jelenlegi helyzet. A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) által javasolt és kidolgozott Healthy Campus program célja, hogy a lehető legtöbb színtéren fejlessze a hallgatók és az egyetemi közösség jóllétét.

A harminc nemzetközi szakértő által összeállított FISU Healthy Campus program egy globális hálózatot tesz elérhetővé az egyetemek számára, annak érdekében, hogy megosszák egymással az ismereteiket, a szakértelmüket, a jól bevált gyakorlatokat és meglátásaikat. A program egy egyedi digitális platformra épül, amely lehetővé teszi az egyetemek számára, hogy nyomon kövessék és fejlesszék a hallgatók és az egyetemi dolgozók egészségét és jóllétét. A program holisztikus szemlélettel közelít a felsőoktatás résztvevőinek egészségéhez, a testi erőnlét mellett a mentális egészségre, a táplálkozásra, a társadalmi felelősségvállalásra és a fenntarthatóságra egyaránt fókuszálva.

A FISU legfőbb célkitűzése a Healthy Campus védjegy elismertsége hallgatók és egyetemi elöljárók körében, mely nemzetközi elismertséget adhat a csatlakozó egyetemeknek nemcsak sporttevékenységükre, hanem a hallgatók globális jólétére vonatkozóan. A Healthy Campus program egy hosszú távú projekt, mely évek múltán a világ társadalmának egészségügyi helyzetére kell, hogy pozitív hatást gyakoroljon, mely hatást 5-10 év távlatában szeretnék mérhetővé tenni.

A program egy konkrétan meghatározott, 2 éves periódust ölel fel, mely időszak alatt 9 lépésből álló követelményrendszert követve érkezik el az egyetem a végső értékeléshez, mely alapján az adott intézmény elnyeri az általa elért fokozatot és minősítést. A 7 fő pillérhez kapcsolódó összesen 100, részletesen kidolgozott kritérium-elemekből tevődik össze.

A Healthy Campus program 7 fő pillére

 1. Healthy Campus menedzsment (33 kritérium)
 2. Fizikai aktivitás és sport (33 kritérium)
 3. Táplálkozás (8 kritérium)
 4. Betegségmegelőzés (7 kritérium)
 5. Mentális és szociális egészség (8 kritérium)
 6. Kockázati magatartás (5 kritérium)
 7. Környezet, fenntarthatóság, társadalmi felelősségvállalás (6 kritérium)

A minősítést az egyetem attól függően nyeri el, hogy a 7 fő pillér összesen 100 kritériumából hányat tudott teljesíteni. A csatlakozást követő első év végeztével már megkapja a minősített jelzőt, ha több, mint 39 kritériumnak meg tudott felelni.

A fenti rendszer alapján a két év leteltével a következő minősítési szintek érhetők el:

 • minősített, a 40-50 kritériumot teljesítő,
 • bronz minősített, az 51-65 kritériumnak megfelelő,
 • ezüst minősített, a 66-80 kritériumot teljesítő,
 • arany minősített, a 81-90 kritériumnak megfelelő, és
 • platinum minősített egyetem az, aki 91-100 kritériumot képes teljesíteni a két év alatt.

Az értékelési ciklusok kétévente esedékesek:

 • első év megfelel az egyetem önértékelési folyamatának a FISU Healthy Campus csapatával közösen, az első év beszámolójával és a minősítés hozzárendelésével bezárólag. Ugyanebben az évben a minősítés folyamatos fejlesztése és megtartási folyamata történik.
 • második évben és a páros évek során a külső ellenőrzési folyamat során jelentés készül, valamint a minősítés megújítására kerül sor

A program részletes magyar leírása a szövegre kattintva elérhető.

További információért kérjük látogassanak el a FISU honlapjára.

healthy campus label infographic

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!