TDK

A TDK, azaz a Tudományos Diákköri Konferencia azon fórum, ahol az egyetemisták tudományos munkájuk eredményeit előadhatják, bemutathatják hallgatótársaiknak, valamint az érdeklődő szakembereknek. A tudományos diákköri munka a hallgató és oktatója közös tevékenységén alapul, melyben az oktató - mint az adott szakterület elismert képviselője - a kezdetektől mentorálja a hallgató munkáját. Az önkéntes diákköri munka a tehetséggondozás egyik fontos pillére, amely hathatós segítséget nyújt a kutatómunka megalapozásában és a tudományos munkában való elmélyedésben.

A Testnevelési Egyetem (és jogelődei) több évtizedes sikeres TDK múltra tekint vissza, amelyet mind az országos-, mind a nemzetközi konferenciák dobogós helyezései bizonyítanak. 

Intézményünk minden évben Házi TDK-t rendez, ahol nemcsak hallgatóink ismertetik kutatási eredményeiket, hanem szívesen látjuk bármely más felsőfokú oktatási intézmény sporttudománnyal kapcsolatos előadását.

Az OTDT (Országos Tudományos Diákköri Tanács) irányításával minden második évben megrendezésre kerül az Országos Tudományos Diákköri Konferencia, ahol nemcsak a hazai felsőfokú oktatási intézmények hallgatói mérik össze tudásukat, hanem a külhoni egyetemek diákjai is szép számmal szerepelnek.

A Testnevelési Egyetem minden második évben Nemzetközi Diákkonferenciát rendez. Büszkén kijelenthetjük, hogy ma már hagyományosnak tekinthető nemzetközi konferenciáinkon, - melyet  2020-ban 24. alkalommal rendezünk meg – átlagosan közel 100 előadást mutatnak be a diákok angol nyelven, nemegyszer 3 földrészről, 8-10 ország képviseletében.képviseletében.

GYIK

Miért hasznos a TDK?

 • A tudományos kutatás világának megismerése, amely már a szakdolgozat írásakor megtérül.
 • Szakmai fórumok tájékoztatása a vizsgálati eredményekről és a tapasztalatokról. Értékes visszajelzések, tanácsok a kutatásról.
 • Gyakorlati tapasztalatok az érvelésben és vitázásban, amelyek a mindennapokra adaptálhatók.
 • Elmélyült csapatmunka témavezető tanárral és kutatótársakkal.
 • A hazai szakmai és tudományos világ elismeri és előnyben részesíti a TDK-s hallgatókat.
 • Ösztöndíjaknál és pályázatoknál plusz pontok kaphatók a TDK eredményért.
 • A TDK eredményekre mesterképzés és doktori programok, valamint a külföldi egyetemek felvételi eljárásai során többletpontok adhatók.

Honnan kapok információt?

 • Erről a felületről, amely mindig naprakész!
 • Az egyetem minden szervezeti egysége készséggel ad tájékoztatást a diákköri tudományos lehetőségekről és tevékenységekről.
 • Oktató kollégáktól, akik felkészült témavezetőként várják az érdeklődőket.

Milyen témát kutathatok?

 • Minden olyan kutatásnak előadási lehetőséget biztosítunk a konferenciákon, amely a mozgást, a fizikai aktivitást vizsgálja, akár a mindennapos testnevelés, akár rekreációs tevékenységek, vagy az élsport oldaláról. A vizsgálatok lehetnek orvos- és egészségtudományos megközelítésűek, oktatási- és edzésmódszertani elemzések, társadalom-, vagy műszaki tudományos kutatások.
 • Minden olyan témában, amelyben az egyetemünk oktatói TDK vagy diplomamunka témavezetést vállalnak. Ezekről a témákról a tanszékek honlapjai adnak tájékoztatást.

Projektek

2023. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!