;>
Archívum

2015. április

Karrier Klub

Karrier Klub

A Klebelsberg Kunó Szakkollégium és a Karrier Iroda és Tehetséggondozási Központ által szervezett Karrier Klub első vendége Mocsai Lajos, az egyetem rektora. Az előadás címe: "Egy életpálya mérföldkövei - A világ egyik legsikeresebb kézilabda edzőjének karrierje tükrében".

A rendezvény időpontja 2015. április 29. 16.00, helyszíne a Dr. Hepp Ferenc Terem. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Karrier Klub, Mocsai Lajos

Bronzérmes a sárkányhajó csapat!

Bronzérmes a sárkányhajó csapat!

Gratulálunk a Testnevelési Egyetem sárkányhajó csapatának, amely rendhagyó rajtot követően Dr. Simicskó István Államtitkár Úrral a fedélzeten a 3. helyen végzett a hétvégi Dunai Regattán. Szép volt lányok és fiúk!

Bronzérmes a sárkányhajó csapat!

A Magyar Sport Napja

A Magyar Sport Napja

A Magyar Sport Napját – az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) és a Testnevelési Egyetem (TE) közös szervezésében – tudományos üléssel és egészségügyi szűrővizsgálatok rendezésével ünnepeljük meg.

A Magyar Sport Napja

(PDF formátumban a fenti plakát >>>)

Ezúton tisztelettel meghívjuk az eseményre a Testnevelési Egyetem oktatóit, dolgozóit, hallgatóit, minden sportolót és sportot szerető kollégát.

Helyszín: Testnevelési Egyetem, Dr. Hepp Ferenc Terem, időpont: 2015. május 6, szerda, 10.00.

Program

 • 10.00 Megnyitó - Dr. Soós Ágnes főigazgató főorvos, Országos Sportegészségügyi Intézet | Prof. Dr. Koller Ákos tudományos rektorhelyettes, Testnevelési Egyetem
 • 10.10 Köszöntő - Dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Sportért Felelős Államtitkárság | Mocsai Lajos rektor, Testnevelési Egyetem
 • 10.20 Előadások
  • 10.20-10.40 Prof. Dirk Duncker, Erasmus University, Rotterdam, NL: Exercise your heart!
  • 10.40-10.55 Dr. Csende Zsolt tanszékvezető, TF: Amit tudni szeretnél az izomról és a legális teljesítményfokozásról, de sosem merted megkérdezni
  • 10.55-11.10 Dr. Hetényi Szabolcs, Telemedicina Clinic, Barcelona, ES: Gyakori sportsérülések MR diagnosztikája
  • 11.10-11.25 Dr. Duray Péter, GenePointPlus Magyarország Kft.: A genetika szerepe a sportsérülések megelőzésében
  • 11.25-11.40 Dr. Halasi Tamás PhD osztályvezető főorvos, OSEI: Modern sportsebészeti törekvések
  • 11.40-11.55 Dr. Somogyi Péter osztályvezető főorvos, OSEI: Rehabilitáció és rehabilitációs technikák a sportban
  • 11.55-12.10 Dr. Téglásy György VKESZ vezető főorvos, OSEI: No sport! Igaza volt Churchill-nek?
 • 12.10-12.20 Frissítő „repülős torna” 10 percben.
 • Állófogadás: szendvics, pogácsa, kávé, üdítő.
 • 13.00-14.00 Szűrővizsgálatok, vérnyomás és koleszterinmérés, testösszetétel mérés és kiértékelés
A rendezvényen való részvétel díjtalan.

Ha eljő a Real Madrid...

Ha eljő a Real Madrid...

Becsüljük meg, hogy eljön a Real Madrid – és tanuljunk tőle!

Most nem a világhírű futballcsapatról van szó, hanem a Real Madrid Egyetemről, amely mégiscsak kapcsolódik Cristiano Ronaldóékhoz, hiszen a világ legjobb labdarúgói sem lennének a világ legjobbjai megfelelő erőnlét híján.

Többek között erről, a fizikum, valamint az erőnléti edzők fontosságáról, szerepéről tart előadást prof. Alfonso Jiménez, a Real Madrid Egyetem dékánja május 8-án a Novotel Hotelban (Budapest XII., Alkotás utca 63-67.). A 9.30 és 17 óra között rendezendő, kétségkívül világszínvonalú esemény, az erőnléti edző konferencia nem újdonság idehaza, legalábbis a tekintetben nem, hogy tavaly már "bemutatkozott" hazánkban, méghozzá óriási sikerrel.

Ha pedig sikerül hagyományt teremteni, és minél több külföldi szaktekintélyt több alkalommal is Magyarországra csábítani – mint az idén dr. Jeremy Moodyt, a tavalyi erőnléti edző konferencia fővédnökét, a cardiffi egyetem erőnléti edző tanszékének vezetőjét, az Egyesült Királyság Erőnléti Edző Szövetségének korábbi elnökét –, nos, akkor a tapasztalatok hasznosítása és az elsajátított tudás révén még több magyar sportoló célozhatja meg azt a magasságot, ahová Cristiano Ronaldo is eljutott.

Részletes program >>>

Kétszáz fő regisztrálhat az eseményre, ennek kapcsán bővebb információ itt.

TE Kutatási Alap (TE-KA) pályázatok

TE Kutatási Alap (TE-KA) pályázatok

Mivel a jelenlegi magyar pályázati rendszer nem támogatja kellően a testneveléssel és a sporttal kapcsolatos kutatásokat, Mocsai Lajos rektor és dr. Genzwein Ferenc kancellár döntése alapján a Testnevelési Egyetem belső kutatási pályázati rendszert vezet be.

Évi 40 millió forint szétosztása van tervbe véve, a nyertesek 1-2 millió forint elnyerésével tudják a kutatásaikat finanszírozni, ami jelentősen hozzájárulhat további újabb kutatásaik eredményességéhez. A TE Kutatási Alap (TE-KA) ezzel az ösztönző rendszerrel igyekszik elérni, hogy a legjobb, frissen végzett PhD-hallgatók, valamint az idősebb kutatók egyaránt egyetemünk kötelékében maradjanak, és hasznos új fejlesztésekkel támogathassák az egyetemi és általános sporttudomány színvonalának emelkedését és eredményességét.

Beszámoló a 45. Mozgásbiológiai Konferenciáról

Beszámoló a 45. Mozgásbiológiai Konferenciáról

Az idén a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara volt a helyszíne a 45. Mozgásbiológiai Konferenciának.

Beszámoló a 45. Mozgásbiológiai Konferenciáról

Az április 16-i megnyitón a konferencia rendezői és támogatói közül is számosan képviseltették magukat, magas rangú vezetőik révén. A megnyitón rövid köszöntőt mondott többek között Tóth Miklós, az MSTT elnöke, Hamar Pál a TF rektorhelyettese, Balla György akadémikus illetve Pető Károly a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja. A többiek pedig üléselnöki minőségükben emelték a konferencia rangját.

A szekcióülések két napon keresztül zajlottak.  A 7 szekcióban, amely felölelte a sport szinte minden területét, összesen 40 előadásra került sor.  Az előadások témái igazán változatosak voltak.

A tudományos munkáikat bemutató előadók az ország számos intézményéből sereglettek össze. A legtöbben a Testnevelési illetve a Debreceni Egyetemet képviselték, de volt egy határon túli résztvevő is, a Babes-Bolyai Egyetemről. Az előadók kora is nagyon sokrétű volt; örömteli volt látni, hogy nagyon sok fiatal kutató/tanár érezte úgy, hogy be kell mutatnia kutatásainak eredményeit. Csütörtökön, a délutáni szekció este 7-ig tartott, de még ekkor is vagy 40 ember ült bent a teremben! Ez egy mérőszám lehet a konferencia sikerességének bizonyítására.

A helyszín kitűnően szolgálta a konferencia gyors és "akadálymentes" lebonyolítását, hiszen mind az előadóterem, mind a szállás és a bankett is a Kar területén, egymástól kb. 5 percre helyezkedett el. Remek munkát végeztek a szervezők: Hamar Pál, az MBT Mozgás- és Viselkedés-biológiai Szakosztály elnöke, Keresztesi Katalin, a Debreceni Egyetem docense és Borbély Attila, a DAB Sportbiológia- és Mozgásszervi Munkabizottság elnöke.

Jövőre novemberben,  Rigler Endre halálának 10. évfordulóján, a Testnevelési Egyetemen rendezzük meg a konferenciát, így adózva Professzor úr emlékének, akinek oly nagy szívügye volt ezen rendezvény.

Képeink a konferencia alatt és a banketten készültek.

szöveg: Nemerkényi Krisztina | fotó: Heintz Bernadett

[nggallery id=275]

Kalmár Zsuzsa doktori védése

Kalmár Zsuzsa doktori védése

2015. április 2-án Kalmár Zsuzsa, a Torna, RG, Tánc és Aerobik Tanszék egyetemi docense megvédte doktori disszertációját, Summa Cum Laude minősítéssel.

Kalmár Zsuzsa doktori védése

Gratulálunk!

Diplomaosztó DVD

Diplomaosztó DVD

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a 2015. február13-án megrendezett diplomaosztó ünnepségről készített felvételt tartalmazó DVD-t átvehetik a Tanulmányi Osztályon, minden volt hallgató az egykori ügyintézőjétől, kizárólag ügyfélfogadási időben. Kérjük, hogy az igényt előzetesen jelezzék telefonon, vagy emailben!
Döntőben az ANB csapatunk!

Döntőben az ANB csapatunk!

Szombat délután a Nyíregyháza ellen megszerzett győzelemmel bebiztosította a helyét a Amatőr Női Bajnokság döntőjében a TFSE csapata!

Az első félidőben még egymás mellett haladt a két gárda, egy-két pont volt csak az eltérés, amit végül a hazai csapat 2 pontos előnyével zártak. A második félidőben összeállt a TF védekezése, szervezetten kezdték el gyorsindításokból szerezni a pontokat, ennek eredményeképp 7 pontos előnnyel kezdek bele a záró szakaszba. A mérkőzés végén tovább növelték az előnyüket a TFSE lányai és megnyugtató 20 pontos fölénynél hangzott fel a meccset lezáró sípszó.

TFSE-Nyíregyházi Kosársuli 81-61 (16-16, 21-19, 15-8, 29-18). Pontszerzők: Lakatos Dóra (17/3 pont, 6 szerzett labda, 3 blokk), Németh Alma (16 pont, 5 kiharcolt hiba), Miháczi Diána (15 pont, 7 lepattanó), Varga Barbara (13 pont, 4 lepattanó), Bodnár Fanni (11 pont, 5 gólpassz), Magyar Bianka (3 pont), Karlócai Julianna (2 pont, 8 lepattanó), Balsay Anna (2 pont), Sándorfi Réka (2 pont).

Még két mérkőzés van hátra a rájátszásból! Pénteken (április 24-én) az MTK-Budapest ellen idegenben, május 2-án itthon, az ELTE BEAC csapata ellen lép pályára női csapatunk.

Együttműködés a Műszaki Egyetemmel

Együttműködés a Műszaki Egyetemmel

Oktatási-kutatási együttműködést kötött Péceli Gábor, a BME és Mocsai Lajos, a TE rektora. A kooperációban a BME részéről a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, a TE részéről az új tanévtől működő Gazdasági és Társadalomtudományi Intézet vesz részt.

Együttműködés a Műszaki Egyetemmel

A megállapodás értelmében a BME segítséget nyújt Egyetemünk Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutató Központjának munkájához, továbbá szakmailag támogatja a TE oktatási tevékenységét.

Együttműködés a Műszaki Egyetemmel

A TE – természetesen – sportügyekben nyújt segítséget új partnerének, valamint támogatásáról biztosítja a BME GTK Testnevelési Központot, egyúttal azt, hogy a BME hallgatói minél magasabb szinten sportolhassanak. A központ működtetéséhez a TE megfelelő üzleti és gyakorlati tapasztalatokkal is hozzájárul.

Együttműködés a Műszaki Egyetemmel

Fontos része a megállapodásnak az évente legalább egyszer megrendezendő közös szakmai konferencia.

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!