;>
Archívum

2013. augusztus

Brazil vendég érkezett hozzánk

Brazil vendég érkezett hozzánk

Augusztus 30-án Fabiano Gomes Teixeira úr, a brazil vízilabda-válogatott stábjának tagja látogatott el Karunkra. A 2016-os, Brazíliában megrendezésre kerülő olimpiára való felkészülés egyik eleme az ott újnak számító sportágak fejlesztése, így a vízilabdáé is.

Brazil vendég érkezett hozzánk

A csapat pedig hazánkba jött edzőtáborozni, hogy a legjobbaktól tanuljon. Edzőmeccseket játszanak a BVSC, az FTC és az OSC csapata ellen, Teixeira úr pedig azért jött el a TF-re, hogy a magyarországi sportszakember-oktatásról kapjon tájékoztatást.

Dr. Kozsla Tibor nemzetközi igazgatóval tartott egyeztetését követően reményeink szerint a későbbiekben tudunk majd együttműködni a SESI-vel (a Társadalmi Szolgáltatások Szervezetével), azzal az intézménnyel, amely a világ ötödik legnépesebb országában a sportszektor kiemelkedő szervezete.

szöveg és fotó: Bardocz-Bencsik Mariann

Aki tatamit csinált a medencéből

Aki tatamit csinált a medencéből

Augusztus 3-án a barcelonai világbajnokságon aranyérmet szerzett a magyar férfi vízilabda-válogatott. A csapat felkészülését erőnléti edzőként Horváth Tamás, a Küzdősportok Tanszék tanársegédje segíti. A Tanár úrral a sikerhez vezető útról és a világbajnokságon szerzett élményekről beszélgettünk.

Horváth Tamás interjú

TF: Először is sok szeretettel gratulálok a világbajnoki címhez. Mióta dolgozik együtt a Tanár úr a válogatottal?

HT: A gratulációt köszönöm szépen a csapat nevében, a stáb nevében, Benedek Tibor szövetségi kapitány nevében. Hogy mióta dolgozom a csapattal? 2013 januárjától. Tavaly ősszel kollégám, Dr. Egressy János felhívott, hogy lenne-e kedvem a vízilabda válogatottnál erőnléti edzőként dolgozni. Egressy tanár úr ismeri Benedek Tibort, aki azzal kereste meg őt, hogy szövetségi kapitánnyá választása esetén a stábjába egy küzdősportban jártas erőnléti edzőt képzel el. Ezúton szeretném megköszönni Egressy tanár úrnak, hogy rám gondolt, engem ajánlott, és így eredményes munkakapcsolat jöhetett létre a vízipóló válogatottal. Az ajánlást követően Tibor eljött a TF-re, megnézett néhány órámat, majd beszélgettünk a küzdősportokról, a vízilabdáról.  Abban maradtunk, hogy ha aktuális lesz a stábalakítás kérdése, visszatérünk a témára. Január elején, Tibor megválasztása után elkezdődött a közös munka. Először összeállítottuk az edzésprogramot, amelyben Egressy tanár úr is sokat segített. Ezt követően elkezdődtek az edzések, amelyek a küzdősportos és medicinlabdás gyakorlatok mellett speciális lazítással egészültek ki, ezeket Egressy tanár úr tartotta. Kemény munkával telt el ez a bő fél év, de megérte, hiszen egy világbajnoki győzelem az eredménye.

TF: Ez összesen nyolc hónap története. Gondolom, a Tanár úr és a TF közös története ennél hosszabb.

HT: Igen. 1978-ban kezdtem el dzsúdózni a TF-en Dr. Galla Ferenc mesteredzőnél. Két évvel később kezdtem el versenyezni, a mai napig is aktív versenyző vagyok. Sportgimnáziumban végeztem, utána szereztem diplomát a TF-en. Ezt követően a Rendőrtiszti Főiskolán tanítottam, majd 2005-ben kerültem a TF-re, a Küzdősportok Tanszékre, ami nagy megtiszteltetés számomra, hiszen egykori edzőim, tanáraim lettek a kollégáim.

TF: Tehát Tanár úr dolgozott már rendőrnövendékekkel, TF-esekkel és válogatott vízilabdázókkal is. Kikkel a legnehezebb?

HT: Összehasonlíthatatlanok ezek az edzések. Teljesen más a Rendőrtisztin oktatni, mint itt, a TF-en. És megint más a vízilabdásokkal.

TF: Térjünk akkor rá a vízilabdára. Hogy jöhetett Benedek Tibornak az az ötlete, hogy a küzdősportok világából választ valakit a stábba az erőnléti edzői feladatok ellátására?

HT: Tibor azt mesélte, hogy a pólósok általában súlyzós edzéseket végeznek, ő viszont úgy gondolta, hogy küzdősportos elemeket is be lehetne építeni az erőnléti edzésekbe, hiszen a vízben sok a test-test elleni küzdelem, nem mindig labdáról szól a játék. Ezért szerette volna Tibor, hogy megtanulják ezeket a technikákat a pólósok.

TF: Hogy fogadták egymást a játékosokkal? Önnek a vízilabda világa volt addig ismeretlen, a csapattagoknak pedig a küzdősportoké.

HT: Annyiból nem volt új nekem ez a feladat, hogy többször oktattam már kezdőket küzdősportra. Ilyen volt a Rendőrtisztin is, a TF-en is. Azonban a vízilabda világa számomra új volt, akárcsak a pólós fiúknak az ilyen jellegű szárazföldi edzés. Az már érdekesebb volt, hogy profi sportolókkal dolgozom, akik jó fizikai állapotban vannak, és az alapoktól tanulják ezeket a technikákat a szárazföldön, amit később a vízben kell majd alkalmazniuk. Az első edzéseken még volt a játékosokban egy kis bizonytalanság, de hétről hétre, hónapról hónapra ügyesebbek lettek. Nyolc hónap elteltével kaptak egy biztos alapot, amit talán már a világbajnokságon is tudtak alkalmazni.

TF: Az edzések teljesen sérülésmentesen zajlottak?

HT: Lekopogom, hogy nem történt sérülés. Lépésről lépésre építettük fel a gyakorlatokat, hogy minimálisra csökkentsük a kockázatot.

TF: A küzdősportelemek medencében való alkalmazása egy teljesen új megközelítésmód?

HT: Én a játékosoktól úgy tudom, hogy igen. Sokan játszanak közülük külföldön, és elmondásuk szerint nem nagyon végeznek páros küzdőgyakorlatokat, ebben az értelemben helytálló, hogy ez egy újítás.

TF: Tehát mondhatjuk, hogy ez Benedek Tibor innovatív ötlete, aminek megvalósítása a Tanár úrral közös munka volt, viszont senki sem tudta, hogy fog elsülni mindez Barcelonában?

HT: Nyilván nem lehetett megjósolni a csapat győzelmét, azonban az határozottan látszott, hogy az új csapat, az új stáb nagyon elszánt és minden erejével bizonyítani akar.

TF: Mik voltak az ellenfelek visszajelzései? Észleltek változást a magyar csapat játékában, amelyben tükröződött az újfajta edzésmódszer?

HT: Többen kérdezték már tőlem baráti társaságban, hogy hogyan lehet mérni egy erőnléti edzés hatékonyságát. Egyrészt a játékosok állóképességén látszik, hogy kevésbé fáradnak el, másrészt a víz alatti kamerafelvételeken látható, hogy ügyesebben szabadulnak egy-egy fogásból, és magabiztosabban küzdenek a vízben.

TF: Ennyit tehát a felkészülésről. Mesélne egy kicsit a barcelonai élményekről?

HT: Az élményeimet nehéz szavakba önteni. Ez egy olyan csoda volt számomra, ami örökre emlékezetes marad. A világbajnokság két hétig tartott, de én csak a döntőre érkeztem a feleségemmel. Elfoglaltságaim miatt nem tudtam a csapattal kiutazni, azonban itthon izgultam értük. Csütörtökön volt az elődöntő, amit megnyertek Horvátország ellen, és így bekerültek a döntőbe. Akkor határoztam el, hogy szeretném a döntőt élőben látni. Az érkezésemről nem szóltam a csapatnak, meglepetésnek szántam. Jegyünk sem volt, és nem is tudtunk szerezni a helyszínen. Felhívtam Gergely Pistát, a válogatott kapusedzőjét, akinek a segítségével két tiszteletjegyhez jutottunk. Nagy öröm volt számomra, hogy a lelátóról szurkolhattunk a magyar csapatnak. Az eredményhirdetés után lehetőségünk volt a csapathoz csatlakozni és velük menni a szállodájukba.  Nagy élmény volt számomra, hogy részese lehettem ennek az ünneplésnek.

TF: A csapat a mérkőzés előtt végül is találkozott a Tanár úrral?

HT: Igen, a csarnok bejáratánál találkoztunk. A játékosok megörültek nekem, azonban egy ölelés és kézfogás után sietniük kellett az uszodába. A győzelem után tudtam meg, és nagyon jó érzés volt számomra, hogy azokat a kabalákat, amiket tőlem kaptam a fiúk, valamennyien magukkal vitték Barcelonába. Az utolsó erőnléti edzésen mindenki kapott tőlem egy „dzsúdós csillagot”. A dzsúdóban azok kapnak ilyen kis kártyát, akik az edzésen a legjobban küzdenek. Én minden játékosnak és stábtagnak adtam egy-egy ilyen csillagot, megköszönve a közös munkát és jelképezve, hogy lélekben velük vagyok.

TF: A döntő és az ünneplés után hogy telt a következő nap?

HT: Nem a csapattal érkeztünk haza, hiszen amikor eldöntöttük, hogy kiutazunk, már nem lehetett jegyet kapni arra a járatra. Így Barcelonából először Osloba repültünk, ott várakoztunk hat órát, majd úgy jöttünk Budapestre. A késő esti híradóban láttuk, hogy milyen fogadtatásban részesült a csapat a repülőtéren.

TF: A felemelő világbajnoki győzelmet követően változtak-e a Tanár Úr mindennapjai? Mikor folytatódik a munka a csapattal?

HT: Semmiben nem változtak a mindennapjaim. A verseny után a csapat egy hónap pihenőt kapott. Megérdemlik, mert rengeteget dolgoztak az év során. Majd szeptemberben folytatódik tovább a közös munka.

TF: Köszönöm szépen a beszélgetést, és további sok sikert kívánok a TF közössége nevében.

HT: Köszönöm szépen.

Az interjút Bardocz-Bencsik Mariann készítette.

Dr. Varga-Pintér Barbara PhD tudományos vitája

Dr. Varga-Pintér Barbara PhD tudományos vitája

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy Dr. Varga-Pintér Barbara doktorjelölt PhD dolgozatának nyilvános tudományos vitája 2013. szeptember 19-én 14 órakor lesz a Hepp Ferenc teremben. A téma címe: Küzdősportolók, harcművészek kardiovaszkuláris edzettsége és a Chen-stílusú Taiji Quan további egészségre gyakorolt hatásai. Témavezetője: Dr. Pavlik Gábor professzor emeritus, DSc.

Szeretettel váruk minden érdeklődőt!

Benczenleitner Ottó sikere a World Masters Games-en

Benczenleitner Ottó sikere a World Masters Games-en

Augusztus 2. és 11. között Torinóban rendezték meg a World Masters Games elnevezésű sportversenyt. A világ minden tájáról érkezett közel harmincezer résztvevő 29 sportágban versenyzett. Az 1985 óta négyévente megrendezésre kerülő eseményen az alsó korhatár 25 év, és korcsoportokban mérik össze tudásukat a versenyzők.

Benczenleitner Ottó sikere a World Masters Games-en

Benczenleitner Ottó, az Atlétika Tanszék adjunktusa két arany- és egy ezüstérmet szerzett, ezzel a magyar atléták közül a legeredményesebb versenyző lett.

Az M45 kategóriában 50,00 méterrel nyerte meg a diszkoszvetést, míg dobó ötpróbában 4202 pontos teljesítménye ért aranyérmet. Nehézkalapács-vetésben elért 15,11 méteres eredménye pedig a második helyre jogosította.

Sok szeretettel gratulálunk Tanár úrnak a szép sikerekhez!

Aerobikosaink sikere a kolumbiai Világjátékokon

Aerobikosaink sikere a kolumbiai Világjátékokon

Július 25. és augusztus 4. között Kolumbia második legnagyobb városa, Cali adott otthont a IX. Világjátékoknak.  A nem olimpiai sportágak olimpiáján 98 ország közel háromezer versenyzője mérte össze tudását 36 sportágban. Magyarország tizenkét sportágban képviselte magát, a legnépesebb delegációt pedig az aerobik csoport adta tizenhat versenyzővel.

Aerobikosaink sikere a kolumbiai Világjátékokon

A 2012-es aerobik világbajnokságon kvótát szerző három egység mellett két edző és 2 bíró képviselte a Magyar Torna Szövetség Aerobik Szakágát az eseményen. Az aerobikversenyek a Del Pueblo Coliseumban zajlottak, ahol a lányok 18000 tomboló hazai szurkoló előtt mutatták be a gyakorlataikat.

A TFSE, az ÓWDSE és a Forma Fitt SE közös csoportja aerostep versenyszámban az előkelő 4. helyen végzett. A csoport a harmadik helyen jutott be a döntőbe, majd végül roppant szoros versenyben, 17.500 pontot elérve, mindössze két tizeddel maradt le a dobogóról, ahova a kínai, az orosz és a francia csapat állhatott fel. A step csoport edzőit, Katus Tamást és Sinkó Andreát nagy büszkeséggel tölti el az eredmény, hiszen 15 éve nem volt ilyen siker a magyar aerobik történetében.

A csoport tagja volt Tóth-Hosnyánszki Anita, a Torna, RG, Tánc és Aerobik Tanszék egyetemi tanársegédje, Ujvári Cecília és Szilvás Angéla óraadó tanárok, Kovács Ramóna és Czinder Kinga, a TF hallgatói és a TFSE versenyzői, Táskai Anita, a TFSE sportolója, valamint Kőrösi Kitti és Szabó Júlia, az ÓWDSE versenyzői.

Sok szeretettel gratulálunk a nagyszerű eredményhez!

Németh Lajos magas rangú kitüntetése

Németh Lajos magas rangú kitüntetése

A Sportjáték Tanszék vezetője, Németh Lajos mestertanár augusztus 19-én nagy elismerésben részesült. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért és ifjúságért felelős államtitkára, Dr. Simicskó István előterjesztésére Áder János köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt Polgári fokozatát adományozta neki. Az elismerés indoka Tanár úrnak a hazai röplabdasportban, illetve az egyetemi oktatásban nyújtott példaértékű munkássága volt.

Németh Lajos magas rangú kitüntetése

A Nemzeti Színházban tartott ünnepélyen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Dr. Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár asszony adta át a kitüntetéseket. Az eseményen jelen volt Dr. Radák Zsolt, Karunk dékánja is.

"Nagyon jó érzéssel vettem át a kitüntetést. Természetesen hatalmas megtiszteltetés, egyúttal nagy meglepetés volt számomra. Büszke vagyok arra, hogy amikor szólítottak, elhangzott, hogy a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán dolgozom. 1988 óta tanítok a TF-en, előtte pedig itt tanultam, így nagyon nagy a kötődésem a Karhoz. Büszke vagyok rá, hogy a TF közösségének tagja vagyok, és szeretnék is köszönetet mondani az intézménynek a támogatásért." – mondta Németh Lajos mestertanár a díj átvétele után.

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann | fotó: Wendl Péter (EMMI)

Kosársiker a World Masters Games-en

Kosársiker a World Masters Games-en

Augusztus 2. és 11. között Torinóban rendezték meg a World Masters Games elnevezésű sportversenyt. A világ minden tájáról érkezett közel harmincezer résztvevő 29 sportágban versenyzett. Az 1985 óta négyévente megrendezésre kerülő eseményen az alsó korhatár 25 év, és korcsoportokban mérik össze tudásukat a versenyzők.

Kosársiker a World Masters Games-en

A magyar női kosárlabdacsapat a hatvan év felettiek kategóriájában aranyérmet szerzett. A csapat tagja volt a Sportjáték Tanszék docense, dr. Onyestyákné dr. Reigl Mariann, míg a csapat menedzsere a Társadalomtudományi Tanszék vezetője, dr. Szikora Katalin volt.

A csapat további tagjai: Balázs Éva, Bogdán Márta, Hegyi Mariann, Hörömpő Gabriella, Kis Lenke, Miskolczi Katalin, Simon Zsuzsa, Szabó Éva, Szántó Erzsébet.

Gratulálunk a csapatnak!

Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogram

Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogram

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj (a továbbiakban: ösztöndíjprogram) a Kormány által alapított ösztöndíj, melynek célja a felsőoktatási intézményekben hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai/paralimpiai sportágakban sportoló azon hallgatók támogatása, akik tanulmányaik ideje alatt eséllyel rendelkeznek arra, hogy olimpiai/paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai/paralimpiai érmet szereznek.

Az ösztöndíjprogramban való részvétel feltételei

 • be nem töltött 35. életév,
 • felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszony, vagy felsőoktatási intézménybe való felvétel alapján a felsőfokú végzettség és szakképzettség megszerzésére vonatkozó szándék,
 • olimpiai/paralimpiai sportágban aktív egyesületi tagság,
 • olimpiai/paralimpiai sportágban a nemzeti válogatott keretben való tagság,
 • a hallgatói jogviszony fennállása alatt kiemelkedő, olimpiai/paralimpiai versenyszámban nemzetközi éremszerzési esélyre jogosító sportteljesítmény.

Az érvényes jelentkezéshez valamennyi feltétel megléte szükséges.

Az ösztöndíjprogramban való részvétel időtartama

 • legfeljebb az első felsőfokú végzettség – alapfokozatnak vagy az osztatlan képzésben szervezett mesterfokozatnak – a megszerzésére irányuló tanulmányok befejezéséig,
 • de legkésőbb az ösztöndíjas 35. életévének betöltését követő hónap első napjáig.

Az ösztöndíjprogramban való részvételi jogosultság megszerzésének menete

Az ösztöndíjra való érdemességre a kitöltött jelentkezési lap alapján a Magyar Olimpiai Bizottság, illetve az illetékes szakszövetség tesz javaslatot. Az ösztöndíj odaítéléséről a sportpolitikáért felelős miniszter (továbbiakban: miniszter) dönt. Az ösztöndíjprogram lebonyolításával összefüggő feladatokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkársága (továbbiakban: Államtitkárság) látja el.

A jelentkezés elbírálásának szempontjai

Olimpiai/paralimpiai sportágban és versenyszámban:

 • a Magyar Olimpiai Bizottság javaslata arra vonatkozóan, hogy a jelentkező nemzetközi éremszerzési esélye melyik kategóriában megalapozott (Olimpai/Paralimpia, Világbajnokság vagy Európa-bajnokság)
 • az illetékes szakszövetség javaslata arra vonatkozóan, hogy a jelentkező nemzetközi éremszerzési esélye melyik kategóriában megalapozott (Olimpai/Paralimpia, Világbajnokság vagy Európa-bajnokság)
 • a jelentkezésig elért sporteredmények

Az ösztöndíj mértéke

Az összeg alapját a mindenkori köztársasági ösztöndíj mértéke határozza meg, ami a 2013/2014. tanévben: 34.000.-Ft.

 • I. Kategória: Olimpia/Paralimpia
  • a.) már éremmel rendelkező ösztöndíjas esetén: 204.000.-Ft/hó (A mindenkori köztársasági ösztöndíj mértékének hatszorosa.)
  • b.) éremesélyes ösztöndíjas esetén: 170.000.-Ft/hó (A mindenkori köztársasági ösztöndíj mértékének ötszöröse.)
 • II. Kategória: Világbajnokság
  • a.) már éremmel rendelkező ösztöndíjas esetén: 170.000.-Ft/hó (A mindenkori köztársasági ösztöndíj mértékének ötszöröse.)
  • b.) éremesélyes ösztöndíjas esetén: 136.000.-Ft/hó (A mindenkori köztársasági ösztöndíj mértékének négyszerese.)
 • III. Kategória: Európa-bajnokság
  • a.) már éremmel rendelkező ösztöndíjas esetén: 136.000.-Ft/hó (A mindenkori köztársasági ösztöndíj mértékének négyszerese.)
  • b.) éremesélyes ösztöndíjas esetén: 104.000.-Ft/hó (A mindenkori köztársasági ösztöndíj mértékének háromszorosa.)

Az ösztöndíj a sportról szóló 2004. évi I. törvény szerint adható Gerevich Aladár-sportösztöndíj mellett is folyósítható. Az ösztöndíj mértékének meghatározásakor több lehetőség esetén a magasabb összegű kategóriára jogosult az arra érdemes személy. Egy kategórián belül több éremmel való rendelkezés esetén a fent megadott összeg nem módosul. Az adott kategóriákon belül felállított sorrendet a Magyar Olimpiai Bizottság javasolja.

A jelentkezési laphoz csatolandó mellékletek

 • kitöltött adatvédelmi nyilatkozat
 • a felsőfokú tanulmányokat igazoló dokumentum másolata (hallgatói jogviszony igazolás vagy a felvételt igazoló levél másolata + hallgatói jogviszony igazolás)

Fontos! A hallgatói jogviszony igazolást utólag, az adott félévre történő beiratkozást követő 8 munkanapon belül kell mellékelni.

Érvénytelen a jelentkezés az alábbi esetekben

 • arra nem jogosult személy jelentkezett,
 • ha jelentkezési határidőn túl történt a jelentkezés,
 • ha a jelentkezés formailag hibás, hiányos, olvashatatlanul benyújtott,
 • ha az adatvédelmi nyilatkozat hiányzik,
 • ha a felsőfokú tanulmányokat igazoló dokumentum másolata (hallgatói jogviszony igazolás/ a felvételt igazoló levél másolata) az adott félévre történő beiratkozást követő 8 munkanapon belül nem került beküldésre.

A fent írt esetekben nem kerül sor döntéshozatalra az ösztöndíjra való érdemességről! Hiánypótlásra nincs lehetőség!

A jelentkezés módja

A kitöltött jelentkezési lapot 2 példányban, valamint a csatolandó mellékleteket a megadott határidőig postai úton ajánlott küldeményben az alábbi címre kell elküldeni:

Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkársága Sportszakmai Főosztály 1054 Budapest, Hold utca 1.

A postára adással párhuzamosan elektronikusan is kérjük beküldeni a jelentkezési dokumentációt az alábbi elektronikus elérhetőségre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Figyelem: hivatalos jelentkezésnek a postai úton történő jelentkezés minősül!

Jelentkezési határidő: 2013. augusztus 21.

Értesítés a jelentkezés eredményéről:

A döntéshozatalt követő 8 munkanapon belül a jelentkezőt írásban értesíti az Államtitkárság.

Horváth Tamás a világbajnok pólóválogatott erőnléti edzője

Horváth Tamás a világbajnok pólóválogatott erőnléti edzője

A TF oktatója 2013. januárjától dolgozik a Benedek-stáb tagjaként. Az újonnan szervezett vízilabda válogatott féléves kemény munkájának eredménye a Barcelonában megszerzett világbajnoki aranyérem, melyhez Horváth Tamás tornatermi felkészítése is hozzájárult.

Horváth Tamás a világbajnok pólóválogatott erőnléti edzője

Gratulálunk!

Szinkronúszó siker az Universiade-n

Szinkronúszó siker az Universiade-n

Bronzérmet szerzett a magyar szinkronúszó csapat az Universiade-n. A kilenctagú válogatottból hárman Karunk hallgatói.

Szinkronúszó siker az Universiade-n

Július 6. és 17. között az oroszországi Kazany adott otthont a 27. universiade-nak. A versenyeken 27 sportágban, 150 nemzet 12000, felsőoktatási képzésben résztvevő sportolója indult. Idén először Magyarországot szinkronúszók is képviselték, ráadásul egyszerre két kategóriában is. Páros versenyszámban Kiss Julia és Fazekas Eperke indult. A lányok 2010 óta dolgoznak együtt, rövid- és hosszúprogramban is vízbe ugrottak.

A leglátványosabb versenyszámban, a kombinációs kűrben a duó tagjai mellett Blaskó Lili, Koltai Kinga, Kovács Zsuzsanna, László Réka, László Zsófia, Tringer Sára és Vándor Csilla képviselte hazánkat. A lányok közül hárman – Fazekas Eperke, Koltai Kinga és Tringer Sára – Karunk hallgatói és a BVSC sportolói.

Szinkronúszó siker az Universiade-n

A lányok kombinációs kűrjének témája a klasszikus balett és a modern hip-hop tánc volt. Zenéjében fellelhetőek Prokofjev Rómeó és Júliájának, Csajkovszkij Diótörőjének és a Street Dance című film betétdalának főbb motívumai.

A hazai közönség június 30-án a III. Hungarian Open-en csodálhatta meg az lányok programjait, közvetlenül az Universiade-ra való kiutazás előtt. Nem okozott meglepetést, hogy már a bemutatkozó is kitűnően sikerült, hiszen a válogatott a kűrrel a magyar bajnoki elsőséget és a Hungarian Open aranyérmét is begyűjtötte.

A kiváló oroszországi szereplést előrevetítette, hogy olyan csapatot tudott hazánk kiállítani, amelynek tagjai közül többen részt vettek a tavalyi eindhoveni Európa-bajnokságon. Az időközben megkezdődött vizsgaidőszak ellenére a sportolók intenzíven készültek a megmérettetésre, heti hatszor három órás edzést teljesítettek. A felkészülő munka kiterjedt a szárazföldi erősítésre, a nyújtásra, a precíz mozdulatok tökéletesítésére, illetve a vízi állóképesség növelésére és a programok hibátlan begyakorlására egyaránt.

"Egy nemzetközi színvonalú szinkronúszó csapat összeállítása mindig nehéz feladatot jelent a szakág vezetése számára, különösen akkor, ha egyetemi tanulmányokat folytató, azonosan magas tudású versenyzőket kell adott időre, közös munka keretében felkészíteni. Mivel a Budapesti Vasutas Sport Club (BVSC) több tehetséges egyetemista sportolóval büszkélkedhet, ezért az Universiade-ra kiutazó válogatott gerincét a BVSC sportolói adták, hozzájuk csatlakoztak az ORKA SE Fehérvári Szinkronúszó Egyesület versenyzői." - mondta el a felkészülést irányító Horváth Erika, a BVSC Szinkronúszó Szakosztályának vezetőedzője. Erika egyébként a válogatott vezetőedzője is volt több alkalommal, legutoljára a tavalyi Európa-bajnokságra készítette fel a válogatottat.

Köztudomású, hogy a házigazda Oroszország a nemzetközi szinkronúszás nagyhatalma, ezért a sporttársadalom kiemelt figyelme kísérte a szakág idei legnagyobb seregszemléjének számító szinkronúszó versenyszám eseményeit. Ráadásul a műúszás most került fel először a programra, így a magyar részvétel már önmagában is komoly sportértékkel bír, és sportdiplomáciai sikerként értékelhető.

A magyar együttes a házigazda Oroszország és Japán mögött végzett a harmadik helyen 78.070 pontszámmal. A lányok a magyar küldöttség ötödik érmét, és a harmadik bronzérmet szerezték meg.

Sok szeretettel gratulálunk!

szöveg és fotók: Tringer Ágoston

Projektek

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!