EduID szolgáltatás

Mi az az eduID?

Az eduID a hazai oktatási és kutatóintézetek felhasználóazonosítási szolgáltatása, amelynek célja, hogy a felhasználók úgy vehessenek igénybe saját és külső informatikai szolgáltatásokat, hogy a saját intézményük azonosítja őket, és a szolgáltatás igénybevételéhez kért felhasználói adatokat (attribútumokat) ad át róluk a Szolgáltatók számára, így biztosítva azok elérhetőségét. Hasonló elven működik a Google vagy Facebook alapú azonosítás, melyet a legtöbb szolgáltató ajánl. Az intézmények bizalmi szövetséget, ún. föderációt alkotnak, amelynek tagjai elfogadják egymás felhasználóit azonosítottnak.

Részletes leírást a program honlapján található.

Miként vehetem igénybe a szolgáltatást?

A szolgáltatás jelenleg teszt fázisban működik. Az éles indulásig azon felhasználók vehetik igénybe a szolgáltatást, akik igényüket e-mail útján vagy a papír alapú hozzáférés igénylőlap kitöltésével jelzik azt az Informatikai Iroda részére. A teszt fázist követően miden olyan felhasználó elérheti majd a szolgáltatást, aki a Neptunban nyitott jogviszonnyal rendelkezik vagy dolgozók esetében szerződéses jogviszonyban áll a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemmel (továbbiakban: Egyetem) és rendelkezik felhasználóval az Egyetem központi címtárában.

Hová fordulhatok kérdéseimmel?

Segítséget az Egyetem Informatikai Irodájának Helpdesk csapata nyújt a szolgáltatással kapcsolatban. Hibajelentést, kérdést, kérést e-mailben fogadunk. Elérhetőségünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adatkezeléssel kapcsolatos információk

Mi az adatkezelés célja?

Az adatkezelés célja, hogy a személyre szabott szolgáltatás csak megfelelő jogosultság esetén legyen elérhető.

Az eduID a hazai oktatási és kutatóintézetek felhasználóazonosítási szolgáltatása, amelynek célja, hogy a felhasználók minél szélesebb körű belső, illetve külső informatikai szolgáltatásokat vehessenek igénybe úgy, hogy az azonosítást a saját intézményük hajtja végre. Az azonosító intézmény a szolgáltatás igénybevételéhez előre meghatározott felhasználói adatokat ad át a szolgáltatást nyújtó részére. Az intézmények bizalmi szövetséget, ún. föderációt alkotnak, amelynek tagjai elfogadják egymás felhasználóit azonosítottnak.

A szolgáltatás igénybevételének megkezdésekor a szolgáltató weboldalán a felhasználó intézménye azonosításra kerül. A szolgáltató az azonosítás során a felhasználót átirányítja az Egyetem szervere által biztosított bejelentkező oldalra. A felhasználói név és jelszó, valamint az azonosító érvényességének ellenőrzését az Egyetem szervere hajtja végre. Sikeres azonosítás esetén a tárgyi adatok a szolgáltató szerverére az Egyetem által átadásra kerülnek az igénybevétel jogosságának bizonyítása céljából. A szolgáltató ezek alapján regisztrálja a felhasználót és elkészíti a saját szerverén a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges úgynevezett „helyi” fiókot, mely a regisztrációs folyamat során az Egyetem által átadott egyedi azonosítóval összekapcsolásra kerül. Az azonosításnál a felhasználó fiók érvényességének és jelszónak az ellenőrzését mindig az Egyetem szervere fogja végezni.

Milyen adatokat kezel a rendszer?

Egy felhasználóról a következő típusú adatok kerülnek kezelésre, tárolásra az eduID-val összefüggésben az Egyetem informatikai rendszereiben:

  • Teljes név
  • Felhasználónév
  • E-mail cím
  • Jogosultság típus (hallgató, oktató, dolgozó)
  • Jelszó (titkosítottan tárolva)
  • Egyedi azonosító
  • Jogviszony megszűnésének (lejáratának) dátuma

Ki az adatvédelmi tisztviselő, akit kérdésemmel, bejelentésemmel kapcsolatban kereshetek?

Az egyetem adatvédelmi tisztviselője:

  • BookPile Consulting Bt.
  • Tüzkőné dr. Kunyik Dóra LL.M
  • E- mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ki az adatfeldolgozó?

Az Egyetem az eduID azonosításon alapuló szolgáltatások biztosításával összefüggő adatkezelés kapcsán adatfeldolgozóként az eduID Föderáció Tag-, illetve Partnerintézmény szolgáltatásait veszi igénybe.

Mi az az adatkezelés időtartama?

Az Egyetem szolgáltatással összefüggésben a tárgyi adatokat a jogviszony megszűnését követően 12 hónapig kezeli az esetleges felhasználói igények elbírálása és teljesítése, valamint a panaszok hatékony kivizsgálása érdekében.

A részletes adatkezelési tájékoztatót itt érheti el.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!