Először tartottunk nyári diplomaosztót a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban
2024. július 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Első alkalommal adott otthont a TF nyári diplomaátadó ünnepségének a tavaly átadott Csörsz utcai sportkomplexum. Az eseményen szép számmal jelentek meg végzős hallgatók és hozzátartozóik.

Újfent bebizonyosodott, hogy a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) a hazai sportélet legkiválóbbjainak gyűjtőhelye. A július 6-án, szombaton a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban először megtartott nyári diplomaünnepségre érkezett VIP vendégek, diplomázók és a közönség soraiban felfedezhettük Fábián László olimpiai bajnok öttusázót, a Magyar Olimpia Bizottság (MOB) főtitkárát, Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok vívót, a MOB tiszteletbeli elnökét, a Nemzet Sportolóját, feleségét, Makrai Katalint, olimpiai ezüstérmes tornászt, a TF nagykövetét, Molnár Mátyást, az M4 Sport riporterét, aki oklevelét jött átvenni, valamint sokak meglepetésére a virágcsokorral a kezében megjelent remek magyar labdarúgót, az 52-szeres válogatott Sallai Rolandot.

Az egyetem legfontosabb ünnepségén, a nyári diplomaünnepségen az alap-, osztatlan és mesterképzési, valamint a felsőfokú szakirányú továbbképzési szakjaink végzős hallgatói vették át okleveleiket, összesen 405-en az 553 idén végzett diák közül. Szintén a rendezvény keretében adták át az Év oktatója-, az Év fiatal oktatója- és az Év kutatója-díjakat, több mint 1100 résztvevő jelenlétében.

Először tartottunk nyári diplomaosztót a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban 1

A TF vezetőségét prof. dr. Sterbenz Tamás rektor, prof. dr. h. c. Mocsai Lajos kuratóriumi elnök, prof. dr. Radák Zsolt tudományos és innovációs rektorhelyettes, dr. Ökrös Csaba általános rektorhelyettes, valamint dr. habil. Cserny Ákos oktatási rektorhelyettes képviselte. Az eseményen tiszteletét tette Dallos Gyula miniszteri biztos, és – mint már megszokhattuk – dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is.

Az ünnepséget Sterbenz Tamás rektor nyitotta meg, aki köszöntője elején sportnyelven szólva kiemelte, végre hazai pályán, az egyre több TFSE-s sikernek otthont adó Csörsz utcai sportkomplexumban köszöntheti rangos eseményen a TF oktatóit, hallgatóit, illetve hozzátartozóikat. A rektor hozzátette, több mint száz TF-es diák képviseli az egyetemet a hamarosan rajtoló Európai Egyetemi Játékokon, míg több mint húsz volt és mostani TF-es hallgató mutathatja meg tudását a közelgő párizsi olimpián. 

Ezt követően a diplomaszerzés jelentőségére tért át.

„Kedves hallgatók! Ti már a modellváltás gyermekei vagytok. Bízom benne, hogy nemcsak a megújult infrastruktúra előnyeit élvezhettétek, hanem a szintén új szakmai programunkat, módszertant és szolgáltatásainkat is. A TF-es diploma 99 év tapasztalatát, tudását jelenti, valamint lehetőséget arra, hogy csatlakozzatok az egyetem közösségéhez. Ezenkívül azt a közös nyelvet, amelyet a sporttudomány használ. Tanulmányaitok során fontos fogalmakat sajátítottatok el, amelyeket a sport közössége fejleszt majd. Azt is megtanultátok, mikor kell sportszerűen versengeni, és mikor együttműködni” – emlékeztetett a rektor.

Először tartottunk nyári diplomaosztót a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban 03

A folytatásban a TF-re jóformán már „haza járó” Schmidt Ádám üdvözölte az egybegyűlteket, kiváltképpen a diplomázókat, illetve az iskolapadban és a sportpályán egyaránt jól teljesítő, rengeteg áldozatot hozó hallgatókat.

„A magyar sportot szolgálni kiváltság, mert olyan helyzetben van, és olyan fontos szerepet tölt be a magyar közigazgatásban, hogy számos más szektor szereplői irigykedve néznek rá. Ezért is mondom, hogy nagyon jó utat választottatok magatoknak, és szeretném megerősíteni, hogy mindannyiatokra szükségünk van. Mi, közösen, a ti tudásotokkal még jobb irányba tudjuk vinni a magyar sportot, tehát mindenkit arra biztatok, maradjon ezen a területen. Kellő alázattal és szenvedéllyel végezzétek a munkátokat és hivatásotokat, amelyet választottatok, mert rajtatok áll vagy bukik, hogy a mindennapos testnevelést milyen tartalommal és minőséggel tudjátok megtölteni” – fogalmazott az államtitkár.    

Mocsai Lajos kuratóriumi elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az itt megjelentek olyan műveltségi területet képviselnek, amely a sport, a tanulás és az életpályaprogram megvalósulását támogatja.

„A sport olyan fizikai és szellemi tevékenység, amely alkalmi jelleggel és leginkább rendszeresen felépített tudással, szervezett formában a test és a szellemi erőnlét fejlődését szolgálja. Önök diplomájuk megszerzésével nemcsak kiművelt emberként fognak tevékenykedni, hanem a legkiválóbbak közé tartozva, az egészségmegőrzés és a mozgásműveltség területén végezhetik munkájukat, mindezt a nemzet tehetségének szolgálatában” – húzta alá a kuratórium elnöke.

Először tartottunk nyári diplomaosztót a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban 2

A köszöntőbeszédek után különböző díjak átadása következett. Először a „Föld-Trans szociális támogatás az eredményesebb tanulmányi és sporteredmények eléréséért” ösztöndíjakat osztották ki, amelyeket az osztatlan testnevelő, gyógytestnevelő-egészségfejlesztő képzésben részt vevő hallgatók nyerhetnek el. Mint köztudott, a támogatás Werner István gyémántdiplomás testnevelő tanár, a Föld-Trans Kft. tanácsadó kezdeményezése – az idei elismeréseket is ő adta át Vajda Szebasztiánnak, Vörös Franciskának, Szöllősi Ferenc Dominiknak, Fülöp Veronikának és Halász Júliának (utóbbi nem tudott jelen lenni az eseményen). A Föld-Trans tudományos ösztöndíját Halmi Petra érdemelte ki. 

Borsa város nyári ösztöndíját kapta Borsa polgármesterétől, Sorin Ion Timiștől Fülöp Veronika, Csighy Adrienn, Fekésházy Eszter és Wágner Bernadett. Ennek értelmében az ösztöndíjasok a közeljövőben csaknem egy hétig élvezhetik a város és a helyiek vendégszeretetét. 

Ezt követően a Főiskolai és Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra- és Protokollverseny győzteseit és felkészítőtanárukat, Széles Nórát, Csighy Adriennt, Sajgó Dávidot, Rózsa Dánielt, Széles Ákost és dr. Resperger Viktóriát köszöntöttük.

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának értelmében a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Hallgatói Önkormányzata az Év oktatója-kitüntetést adta dr. Dóczi Tamásnak, a Társadalomtudományi Tanszék docensének, az Év fiatal oktatója elismerésben Havanecz Krisztián, a Edzéselméleti és Módszertani Kutató Központ tanársegédje részesült. Az Év kutatója-díjat dr. Leonidasz Petridisz, a Sportélettani Kutató Központ tudományos főmunkatársa érdemelte ki. A díjazottakat nagy taps fogadta.

Először tartottunk nyári diplomaosztót a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban 04

Ezt követően Ökrös Csaba, a nemzetközi edzőképzés szakfelelőse köszöntötte röviden azt az öt külföldi hallgatót – három kínai, egy japán és egy kenyai diákot –, aki ezen a napon vette át diplomáját.

„Nagy utat tettetek meg, távol a hazátoktól és családotoktól – mondta a szakfelelős. – Hirtelen egy másik világba csöppentetek, egy ismeretlen környezetbe, amely azonnal befogadott benneteket. Nem volt könnyű, hiszen az európai sportegyetemi kultúra legalább akkora súlyt fektet az elméleti képzésre, mint a gyakorlati részre. Azt azonban fontos megemlítenem, hogy az itt szerzett tudás és ismeret mindkét területen hasznos lesz számotokra a jövőben. Várunk vissza benneteket!”

A folytatásban a többciklusú képzési struktúrában a mesterképzési szakokon, szakirányú továbbképzéseken, az osztatlan és az alapképzési szakokon tanulmányaikat e félévben befejezett jelölteket avatták fel.

A végzős hallgatók kérelmét Limburger Dorka, BSc rekreáció és életmód szakos-, valamint Foltán László, BA szakedző szakos hallgató terjesztette a Szenátus elé, a hallgatók képviseletében az eskü szövegét Csighy Adrienn MSc sportmenedzser szakon végzett hallgató olvasta elő.

Az ünnepség végén a hallgatók nevében Maka Anna osztatlan tanári szakon végzett friss diplomás búcsúzott el az intézménytől. A rendezvény a talársapkák feldobásával, illetve közös fotózással zárult.

Gratulálunk frissen végzett hallgatóinknak és tanáraiknak!

Fotó: Csortos Máté

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!