Ambiciózus biomechanikusok a TF-en
2024. július 4.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Hegyi András és Péter Annamária célja olyan kutatói kultúra kialakítása a biomechanika területén, amely nemzetközi szinten is kiemelkedő lehet.

Péter Annamária és Hegyi András a a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) Kineziológiai Tanszékének tudományos munkatársai. Mindketten 2013-ban végeztek a TF-en, témavezetőjük prof. dr. Tihanyi József volt. Ezután tíz évig külföldön dolgoztak, kutattak, tanultak. Több vezető oktató hívására hosszabb kitérőt követően hazatértek, magukkal hozták a legjobb sportegyetemeken szerzett tapasztalataikat, remek kapcsolataikat, és most a TF-en képzelik el a jövőt.

A két biomechanikai kutató, aki egy párt alkot, és egy kisgyermeket is nevel, először a Campus Hungary-ösztöndíjjal ment Finnországba öt hónapra, majd a doktorijukat is ott írták. A University of Jyväskylä a világ legjobb sportegyetemei közé tartozik, így nagy szó, hogy ott szereztek fokozatot.

Doktori tanulmányaik során mindketten sokat utaztak, például Svédországba, Dániába, Franciaországba és még számos országba, kiváló egyetemek laboratóriumaiba, ahol kutatásokban, nemzetközi projektekben és konferenciákon vettek részt, és fiatal kutatói díjakat nyertek el.

Ambiciózus biomechanikusok a TF en 3

Mindketten megerősítették, hogy ezeknek a szakmai utaknak jócskán volt és ma is van hozadéka. Többek közt így ismerkedtek meg Toni Arndt professzorral, aki június 26. és 28. között volt a TF vendége.

„Valóban, tudományterületünk számos kiemelkedő kutatója része a kapcsolati hálónknak. Ebből a kapcsolatrendszerből a mai napig profitálunk, valamint a velünk dolgozó hallgatók és kollégák is, tehát a TF is. Ezt a kapcsolatrendszert azonban fenn kell tartani, és tovább kell építeni, amihez a TF vezetőinek támogatása és a hallgatók tudomány iránti érdeklődése, nyitottsága és alázatos munkája egyaránt szükséges”fejtette ki András az étterem teraszán ülve Ancsával, egy kora nyári ebéd közben. Arra a felvetésre, hogy mik az eddigi tapasztalatok a vezetői támogatást illetően, már Péter Ancsa válaszolt. 

„Hosszú távú célunk, hogy egy olyan kutatói kultúrát alakítsunk ki a biomechanika területén, amely nemzetközi szinten is kiemelkedő. A mi felelősségünk és feladatunk, hogy a TF közössége számára megmutassuk a biomechanikai kutatásokban rejlő lehetőségeket. Ez hosszabb folyamat, évekbe telik, mire eljutunk oda, hogy kialakítsuk azt a kultúrát, amely a sikeres kutatói közösséget táplálja, és idővel megmutatkozik a publikációk minőségében és számában is, ami fontos az egyetem számára.”

„Ez azonban hosszabb folyamat – ezt már András tette hozzá. – Számunkra jelenleg itthon sokszor annyi erőfeszítés a munkavégzés, mint egy olyan laborban, amelyben ez a kutatói kultúra, eszközpark, hallgatói képzettség és anyagi támogatás már fennáll. Még messze vagyunk ettől, de abban reménykedünk, hogy erőfeszítéseinkkel összhangban fennmarad ennek támogatása, és majd fejlődik. Enélkül nem tudjuk azon a szinten végezni a munkánkat, amelyet az elmúlt tíz évben megszoktunk, és amely számunkra már gyakorlatilag alapvető szükségletté vált.”

Arra kérdésre, hogy a hallgatókat tekintve mik az eddigi benyomások, András elmondta, hogy rengeteg tudásvágytól vezérelt diákkal kerülnek kapcsolatba még úgy is, hogy viszonylag keveset oktatnak a hagyományos órarendi oktatási rendszerben. Olyan környezetet igyekeznek kialakítani számukra, amelyben biztonságban érzik magukat, és – lépésről lépésre – egymást támogatva tudják felfedezni és betölteni a hiányosságaikat. Több hallgatóval dolgoznak együtt, például Pocsai Eszterrel, Bokor Zsófiával, Veszeli Fannival, Mezei Lucával, Bogdán Andrással és Böndör Dániellel. Többen közülük az Atlétikai Módszertani Központban is tanulnak és dolgoznak, ahol az elméleti tudást az élsportba igyekeznek átültetni. 

Ambiciózus biomechanikusok a TF en 4

Azzal kapcsolatban, hogy hol látják ezeknek a hallgatóknak a jövőjét, Péter Annamária így válaszolt.

„Munkánk elismeréseként rengeteg mentor támogatott és jelenleg is támogat bennünket, például Tihanyi József, Neil Cronin, Taija Finni, Jean-Benoit Morin és Toni Arndt. Ők hisznek benne, hogy amit csinálunk, az értékes a nemzetközi biomechanikai és sporttudományos kutatói közösség számára. Hiszünk abban, ha jól végezzük a dolgunkat, sok TF-es hallgató fogja felfedezi magában azokat az értékeket és tudást, amellyel személyesen hozzá tudnak járulni a kutatói társadalom munkájához, és ezáltal mi és mások is segíteni fogjuk őket céljaik elérésében. Ez a hallgatók részéről rengeteg idő- és energiabefektetéssel jár, amihez igyekszünk iránymutatást adni. Így a legjobbak lehetnek majd a saját területükön, és csak rajtuk múlik, hogy hol és hogyan kamatoztatják ezt a tudást.”

A kutatói eszközpark fejlesztésével kapcsolatban megtudtuk, hogy az elmúlt év során a kollégákkal összefogva, a TEKA- és egyéb támogatásokon keresztül sikerült beszerezni több alapvető eszközt, például ultrahangot, amelyet izom-ín mechanikai működés vizsgálatára használnak, vagy nagy sűrűségű elektromiográfiát, amely a legmodernebb eszköz az izom elektromos aktivitásának mérésére.

„Jelenleg úgynevezett 3-D ultrahangrendszer kiépítésén dolgozunk, amely egy MRI-hez hasonló, de jóval költséghatékonyabb, és a laborban elvégezhető mérést tesz lehetővé. Ezt a módszert a Nantes-i Egyetemen, Franciaországban fejlesztették ki, itt tanultuk meg ennek a módszernek a használatát. A rendszer kiépítése egy többlépcsős összetett folyamat, így rendkívül nagy erőfeszítést igényel. A francia és az olasz partnereink segítségével azonban jó úton haladunk afelé, hogy olyan rendszert állítsunk fel a TF-en, amely a világon jelenleg kevés helyen érhető el, ám egyre nagyobb érdeklődést vált ki. Például a világon negyedik helyen rangsorolt Norvég Sporttudományi Egyetem is most építi ki ezt a rendszert saját laboratóriumában. Pályáztunk továbbá egy elasztográfiamérésre alkalmas eszközre, amelynek segítségével 3-D elasztográfia – izommerevség feltérképezése – rendszert szeretnénk kiépíteni. Erre azonban jelenleg nincsen anyagi keretünk, hasonlóan nincsen alapvető biomechanikai eszközök beszerzésére, mint 3-D erőplató vagy egy kutatásra is alkalmas mozgáselemző rendszer. Remélhetőleg a közeljövőben ebben is sikerül előrelépnünk” – fejtette ki András.

Ambiciózus biomechanikusok a TF en 2

Annamária fő kutatási területe az Achilles tendinopátia mechanizmusának vizsgálata, a morfológiai, neuromuszkuláris, pszichés és mechanikai faktorok együttes figyelembevételével. Itt több ultrahangalapú módszert használnak (2-D és 3-D B-mode, és speckle tracking), amelyek segítenek az izom és ín működésének megértésében, valamint nagy sűrűségű EMG segítségével a motoros egységek működését is nézik.

„A kutatások korábban csak egy-egy tulajdonságot vizsgáltak, úgy tűnik azonban, hogy az Achilles tendinopátia kialakulása komplex, egyénspecifikus folyamat. Az elmúlt évek során a finn és francia laborokban tanult technikákat kombinálva, valamint nemzetközi együttműködések segítségével, több oldalról tudjuk megközelíteni ezt a problémát. PhD-jelöltem túl van a felvételin, és remélhetőleg szeptembertől PhD-munkája keretében folytathatjuk ezt a munkát, és szeretnék további TDK-hallgatókat is bevonni” – árulja el Annamária.

Az András vezette vizsgálatok a térdhajlító izmokkal foglalkoznak, amelyek rendkívül gyakran sérülnek. A sérülés mechanizmusát eddig nem teljesen tudták tisztázni, illetve a sérülés megelőzése is kihívást jelent. Ezen a területen több, nemzetközi együttműködésen alapuló vizsgálatot indítottak, és ebben főként olasz partnerekkel működnek együtt (University of Verona, University of Padova, Politechnico di Torino).

András és Ancsa a kutatás és oktatás mellett jelentős szervezési feladatokat vállalnak, amelyek segítenek bevonni a TF-et a nemzetközi körforgásba. Például tavaly szervezték meg az első „Biomechanika szerepe a sportban és az öregedésben” című szimpóziumot, és jelenleg Hortobágyi Tibor professzor vezetésével szervezik ennek a szimpóziumsorozatnak a második felvonását, amelyet októberben a TF100 programsorozatának egy első, komolyabb eseményeként rendeznek meg a TF-en, várhatóan 400-500 résztvevővel. A szimpózium igen erős szakmai programját és előadóit az egyetem oldalán találjuk.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!