Társfinanszírozási kritériumokat dolgozott ki a TF-es érintettségű Meter Matters EU-s projekt
2024. április 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Csaknem két éven át zajlott a Meter Matters elnevezésű Erasmus+ projekt, amelynek magyar olimpiai bajnokok részvételével tartott, kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött záróeseményét a program egyik partnerintézményében, a TF-en tartottak.

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) partnerként vett részt a Meter Matters elnevezésű Erasmus+ projektben, amely 2022 június 1-jén kezdődött, és idén május 31-én zárul.

A Meter Matters a sportban megvalósuló társadalmi inklúzió lehetőségét vizsgálta egyrészt azzal a céllal, hogy javaslatot tegyen az értelmi fogyatékkal élő embereket érintő, többségi sportszervezetekben zajló sportprogramok társfinanszírozásának kritériumaira és feltételrendszerére, másrészt, hogy ajánlást fogalmazzon meg a társfinanszírozás nemzeti szintű modelljére az inklúzió területén.

A projekt során a TF, a Magyar és a Szlovén Speciális Olimpia Szövetség, a portugál Coimbrai Egyetem, valamint a APPDA Coimbra (Associacao Portuguesa para as Perturbacoed do Desenvolvimento u Autismo de Coimbra) részvételével három országban, Magyarországon, Szlovéniában és Portugáliában folyt kutatómunka a sportban megvalósuló társadalmi inklúzió területén. Az eseményen e kutatás eredményeivel, továbbá az erre épülő javaslatokkal ismerkedhettek meg a résztvevők.

Társfinanszírozási kritériumokat dolgozott ki a TF es érintettségű Meter Matters EU s projekt 1

A TF Hepp Ferenc termében tartott projektzáró eseményen részt vett számos fogyatékkal élő hazai sportoló, valamint – többek között – dr. Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár, prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora, Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöke, Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, Gergely István olimpiai bajnok vízilabdázó, Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára, Pitz András, az MKSZ operatív igazgatóhelyettese, Gubacsi Zsófia, a Gubacsi Zsófi Tenisz Klub vezetője, Kárpáti Orsolya, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség nemzetközi igazgatója, valamint dr. Perényi Szilvia, a TF sportmenedzsment tanszékének docense.

Schmidt Gábor beszédében kiemelte, a most zárult projekt többet akart kifejezni, mint befogadás, tolerancia és mások megbecsülése, hiszen az értelmi fogyatékos emberekről szólt, továbbá arról, hogyan kaphatnak lehetőséget arra, hogy ugyanolyan értékű munkát tudjanak végezni a sport és az élet más területén, mint ép társaik. Emlékeztetett, hogy ezek a törekvések és elvek a tavaly indított Sportoló Nemzet Programban is élesen megjelennek.

„Ekler Luca paralimpia bajnok adjunktusunknak köszönhetően az inkluzív szemlélet már bekerült a TF oktatási palettájába – ezek már Sterbenz Tamás rektor szavai voltak, aki beszédében nyomatékosította, a TF-ről nem kerülhet ki olyan hallgató, aki nem hallott az inkluzivitás eszméjéről. – A most alakuló modern oktatási programban is helyet kapott az inkluzivitás, és külön öröm, hogy a TFSE az a gyakorlati színtér, ahol edzőink és versenyzőink közelebbről megismerkedhetnek ezzel a látásmóddal.” 

Lengyel Lajos reményét fejezte ki, hogy minél több TF-hallgató ismeri meg a jövőben fogyatékkal élők gondolkodásmódját, helyzetét és sportban betöltött szerepét, valamint, hogy a közös munka – amelynek eredményei a Magyar Speciális Olimpia Szövetség számára rendkívül fontosak – folytatódik a jövőben, amire reális esélyt lát egy újabb, most formálódó EU-s pályázat keretében.

A folytatásban dr. Perényi Szilvia, a TF sportmenedzsment tanszékének docense és Kárpáti Orsolya, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség nemzetközi igazgatója ismertette a projektet és eredményeit. A kutatók az értelmi fogyatékkal élők sportjában alkalmazható társfinanszírozási rendszer alkalmazhatóságának elveit és a felállított kritériumrendszer hat elemét mutatták be.

Az esemény zárásaként két kerekasztal-beszélgetést hallgathattunk meg, amelyek során a kutatás eredményeire alapuló javaslatokkal ismerkedhettünk meg. Az egyiken jó gyakorlatok álltak a középpontban, míg a másikon – dr. Perényi Szilvia moderálásával – az irányítás, szabályozási rendszerekről és társfinanszírozási kritériumokról esett szó.

Fotó: Vidor Gergő

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!