Resperger Viktória: „Új időszámítás kezdődik a tanszék életében”
2024. április 11.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Ambiciózus tervekkel lát neki a munkának dr. Resperger Viktória, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének frissen kinevezett vezetője.

Kétségtelen, a pszichológiában és a szervezetfejlesztésben igencsak jártas és sikeres szakember vezeti immáron a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékét. Összetett és felbecsülhetetlen értékű tudást szerzett kompetencia-, készség- és szervezetfejlesztésben, munkapszichológiában a munkaköri leírások, a vezetés és a konfliktuskezelés terén.

A tanszékvezetői posztról nemrég leköszönt, 65. életévét betöltött dr. habil Lénárt Ágota helyét átvevő dr. Resperger Viktória 2002-ben a Pécsi Tudományegyetemen végzett pszichológusként, 2006-ban pedig a BME-n tett szakvizsgát munka- és szervezetpszichológiából. 2010-ben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen szerzett PhD-fokozatot katonapszichológia témában. A Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesületben sajátította el az autogén tréning alapjait, majd a módszerspecifikus képzésre épülő specializációt, a diákrelaxációt, valamint további két trénerképzőt is elvégzett. Tíz évet dolgozott katonapszichológusként, szakvezető volt a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán, majd a METU-n dolgozott intézetvezetőként.

„Én inkább a menedzserszemléletet híve vagyok – mondta mosolyogva arra a felvetésre, vajon katonás rend lesz-e az ő irányítása alatt a Pszichológia és Sportpszichológia Tanszéken. Fontos, hogy sikerüljön kicsit »megmozgatnom« ezt a remek sportpszichológusokból álló társaságot, ami azt jelenti, hogy szeretnénk láthatóbbak lenni az olimpia évében. Az élsportolók életében rendkívül fontos szerepet játszanak a pszichológusok, és mi is erre szeretnénk »ráerősíteni«, megmutatni magunkat nemcsak a sportszakemberek, hanem a sportpszichológia iránt érdeklődő szélesebb közvélemény számára is.”

A tanszékvezető szerint nemcsak a pszichológiai tudás fontosságát kell hangsúlyozniuk az emberek és az élsportolók felé, hanem azt is, hogy a TF-en gyűltek össze a szakma legjobb hazai képviselői, és ők azok, akiknek a legfontosabb sportszakmai kérdésekben kell megnyilvánulniuk a médiában és a különböző platformokon. Ebbéli tervében bátran számíthat TF-es kollégáira.

„Frissülési folyamat elé nézünk, aminek végeredményeképpen új, jól működő, nagyobb létszámú tanszék leszünk. Szeretnék tanársegédekkel, adjunktusokkal, docensekkel bővülni, de legfőbb célom, hogy tehetséges, nyelveket beszélő kollégák jöjjenek hozzánk dolgozni, tanítani. Saját bázisunkra igyekszünk építeni, olyanokat bevonni a PhD-képzésbe, akik itt, nálunk végeztek” – árulja el az új tanszékvezető.

Tervei között szerepel még, hogy tovább erősíti a kapcsolatot a Magyar Olimpiai Bizottsággal, nyit azon hazai egyetemek felé, amelyeken pszichológus- és sportszakpszichológus-képzés folyik. Ennek keretében szeretné elérni, hogy az MSc pszichológusképzéseken legyen sportpszichológiai specializáció is azok számára, akik pszichológusként végeznek, és a sportban kívánnak elhelyezkedni. Állítja, hogy kiváló a hazai sportszakpszichológus-képzés, amely nemzetközi szinten is megállja a helyét, és itthon – más nyugat-európai országokhoz hasonlóan – az élsportolók is egyre inkább veszik igénybe szakember segítségét.

„Egyelőre négy évre szól a megbízatásom, amelynek végére szeretném elérni, hogy a TF-en belül a többi tanszékkel legyenek közös kutatásaink, lehetőleg minden évben induljon az ELTE-vel közös sportpszichológiai szakpszichológus képzés, a kettőskarrier-program kapcsán jól alakuljon az együttműködés a MOB-bal, valamint, hogy nyissunk a nagy külföldi egyetemek felé. Akad bőven a kevésbé látványos feladatokból is: át kell néznünk a jelenlegi képzési programokat, az oktatói óraterheléseket, tantárgyleírásokat. Bátran állok a kihívások elé, mert remek kollégák és vezetők támogatását élvezem, együtt mindenre képesek leszünk. Határozottan állíthatom, hogy több mint másfél évtized után új időszak kezdődik a tanszék életében.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!