Egy estére a TF-re „költözött” Máramaros megye és az erdélyi sporttörténet
2024. március 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

„Máramaros és a magyar sporttörténet” címmel rendeztek csütörtökön kiállítással, könyvbemutatóval, filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött baráti találkozót a TF-en.

Máramaros megye, illetve Borsa városa és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) közötti kapcsolat egészen tavaly májusig nyúl vissza, amikor egyetemünk küldöttsége Kolozsvárra és Borsára látogatott azzal a céllal, hogy együttműködési lehetőségekről tárgyaljon a helyi felsőoktatási intézmények képviselőivel.

Az út során a TF delegációja találkozott többek között Borsa polgármesterével, Ion-Sorin Timișttel, aki 2023 decemberében viszonozta Sterbenz Tamásék látogatását. Borsa polgármestere meghívásának eleget téve aztán idén télen Erdélybe látogattak a TF több szervezeti egységének dolgozói, többek között a Társadalomtudományi Tanszék munkatársai is, most pedig újra az erdélyi félen volt a sor – már ami a vendégeskedést illeti.

Egy estére a TF re költözött Máramaros megye és az erdélyi sporttörténet 1

Mindez azt jelentette, hogy barátként üdvözölték egymást a felek a csütörtök délután a „Máramaros és a magyar sporttörténet” címmel megrendezett, kiállítással, könyvbemutatóval, filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött csaknem 110 fős rendezvényen, amelyen neves vendégek sora jelent meg.

Ehelyütt elég, ha csak a TF-en doktorált dr. Killyéni András sporttörténészre, dr. Kamuti Jenőre, a MOB elnökségi tagjára, a magyar Nemzetközi Fair Play Bizottság magyar elnökére, Gyurta Dánielre, olimpiai bajnok úszónkra, Kékesi Márton alpesi síző olimpikonunkra, prof. dr. Szakály Sándor Széchenyi-díjas történészre, Rejtő Ildikó és Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívóra vagy dr. Iglói Endrére, a Magyar Olimpiai Akadémia elnökére gondolunk.

Először az esemény házigazdája, a Társadalomtudományi Tanszék vezetője, dr. Gál Andrea köszöntötte a vendégeket, majd prof. dr. Sterbenz Tamás rektor tartott rövid beszédet. 

Ebben utalt arra, hogy mindahányszor Borsán járnak a TF hallgatói és dolgozói, feltöltődve térnek vissza, továbbá arra, hogy Borsa és a TF – több szempontból is – egymásra talált az utóbbi években.

Egy estére a TF re költözött Máramaros megye és az erdélyi sporttörténet 3

„Örömteli, hogy Borsa szívesen látja hallgatóinkat ösztöndíjasként. Komoly lehetőséget látunk abban, hogy a TF számára Borsa igazi bázisa legyen a rekreációnak és a síversenysportnak, evvel is erősítve a kapcsolatot a két ország között. Remélem, hogy a TF következő száz évét már Borsával együtt fogjuk írni.”

Ezt követően Borsa polgármestere, Ion-Sorin Timiș szólalt fel, aki beszéde elején leszögezte, köszönettel tartozik Magyarországnak, illetve Budapestnek azért, hogy – bízva abban, hogy az ország megrendezheti az 1948-as téli olimpiát – a II. világháború idején folyamatosan építette a Téli Olimpiai Síközpontot a máramarosi Borsafüreden, lerakva ezzel a mostani síközpont, illetve Borsa későbbi gazdasági és turisztikai virágzásának alapjait. Borsa polgármestere végül felajánlotta, hogy nyáron öt napon át négy TF-es hallgató lehet a város vendége, továbbá, hogy megteremtik annak feltételeit, hogy a jövőben minél több TF-es hallgató sportolhasson Borsán.

A köszöntőbeszédek után Nagy Zsuzsanna és Bujdos Áron, a TF Klebelsberg Kuno Szakkollégium tagjai tartottak rövid élménybeszámolót arról a többnapos borsai útról, amelyet az Ion-Sorin Timiș által alapított ösztöndíj nyerteseiként tölthettek nemrégiben túrázással, síeléssel és városnézéssel.

A Cercanelul néptáncegyüttes bemutatója után az egybegyűltek megtekintették a borsafüredi síközpontról készült történeti fotókiállítást, majd folytatódott a rendezvény.

Egy estére a TF re költözött Máramaros megye és az erdélyi sporttörténet

Dr. Bay Béláról, az egykori világhírű vívómesterről készült rövid dokumentumfilm vetítése után Gyurta Dániel olimpiai, világ- és Európa bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságának tagja köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően Bay Béla szülővárosának, Szinérváraljának polgármesterasszonya, Gabriela Tulbure a vívómester szülőházának felújítási munkálatairól tájékoztatta a jelenlévőket, fotókon szemléltetve az egykori nemesi udvarház megújulásának folyamatát. A ház érdekessége, hogy emléktábla, kis emlékkiállítás, és immáron album is őrzi dr. Bay Béla emlékét.

A könyvbemutatóval egybekötött kerekasztal-beszélgetésen középpontjában dr. Killyéni András Bay Béláról írt album állt. A MOB és a Bay-tanítványok nevében dr. Kamuti Jenő emelkedett szólásra, és mondott el néhány érdekes történetet egykori mesteréről. Később Prof. dr. Szakály Sándor, a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) tanácsának alapító tagja és alelnöke, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, Széchenyi-díjas történész osztotta meg gondolatait dr. Killyéni András „Íróasztal nem terem a mi számunkra” című művéről, melynek egyik lektora is volt, majd dr. Dénes Tamás, a Nagy Béla-program képviselője beszélt a szinérváraljai háromnyelvű emléktábláról, illetve a Bay-albumról, amelyet a program is támogatott.

Az emlékek felidézésén túl dr. Kamuti Jenő a MOB Fair Play Bizottsága képviseletében elnöki diplomát adott át Borsa és Szinérváralja polgármesterének, Ion-Sorin Timiștnek, illetve Gabriela Tulburének, míg a MOA főtitkára, Győr Béla borsai partnereinknek, a Bak-házaspárnak nyújtotta át a MOA tiszteleti jelvényét.

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!