Krajnyák Zsuzsanna nagyszerű előadása a TF-en
2023. december 8.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Versenyzői élményeiről és edzői hitvallásáról is beszélt a hallgatóságnak a világ- és Európa-bajnok kerekesszékes vívó, Krajnyák Zsuzsanna az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék kurzusán.

Minden idők egyik legsikeresebb paralimpikona, a paralimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok kerekesszékes vívó, Krajnyák Zsuzsanna tartott interaktív előadást Orbán-Sebestyén Katalin felkérésére az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék Fogyatékossággal Élők Nevelése és Sportja című kurzusán. A negyedéves testnevelő hallgatók az idén már sokadik alkalommal első kézből, közvetlenül az érintettektől ismerhették meg a fogyatékkkal élők sportjának különböző területeit. Zsuzsa nemcsak paralimpiai és versenyzői élményeit mesélte el, hanem arról is beszélt, hogy veleszületett rendellenessége ellenére egész életében sportolónak készült, és a mai napig profi sportolóként él. Visszavonulása után edzőként szeretné továbbadni azt a sikerorientált tudást, amelyet a sporttól kapott. Az órán kiemelt téma volt az inkluzív testnevelés és az inkluzív sport minél szélesebb körű bemutatása, illetve, hogy a jövő testnevelői bátran alkalmazzák majd munkájuk során azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel fogyatékkal élő gyermekek is teljes értékű munkát végezhetnek az integrált iskolák testnevelés óráin.

A héten egy másik kerekesszékes sportoló is bemutatkozott a hallgatóknak, hiszen az extrém sportok is egyre inkább nyitnak a fogyatékkal élő emberek inkluzív sportolása felé. Lőrincz Krisztina, a Diswake SE elnöke autóbalesetben sérült meg, kerekesszékbe kényszerült, de kedvenc sportját, a wakeboardot nem hagyta abba. Egyesülete révén ma már számos mozgássérült ember kipróbálhatja ezt az extrém vízisportot, amelynek megjelenése újabb lehetőségeket nyújt a segítséggel élő emberek számára, hogy az élet minden területén – így a sportban is – megtalálhassák céljaikat és valóra válthassák álmaikat.

Dr. habil Szilárd Zsuzsanna és Orbán-Sebestyén Katalin kurzusán a jövőben is cél, hogy közvetlenül az érintettektől tájékozódhassanak a hallgatók, hiszen a kurzus előtt sokan egyáltalán nem ismerték azokat a helyeket, módszereket és sportolókat, amelyek, illetve akik ma már az inklúzió térhódításával újabb és újabb lehetőségeket adnak nem csupán a fogyatékkal élő emberek számára.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!