„Rendhagyó módon” emlékeztünk az Aradi vértanúkra
2023. október 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Immár másodszor fordult elő a több mint 25 éves múltra visszatekintő, az aradi vértanúkra történő megemlékezéseink során, hogy a TF hallgatói helyett nagyrészt kollégák vettek részt aktívan az eseményen.

Október 6-án, péntek reggel 8 óra körül a könyvtár park felőli részén elhelyezkedő kettős kopjafa körül gyülekeztek a résztvevők. A kettős kopjafát a Floridai Kossuth Klub tagjai által erre a célra gyűjtött adományokból állíttatta az egyetem. Így csaknem 20 éve már ez adja a helyszínt a megemlékezésnek, hiszen a kopjafa bal oldali része a kezdetet (1848. március 15-ét), míg a jobb oldali része a véget (1849. október 6-át) jelképezi.

„Hogy most, a megszokottól eltérőn miért nem (csak) hallgató leányok álltak a 13 aradi vértanú (és 14-ként Batthyány Lajos miniszterelnök) emlékére felállított kis keresztek mögé, annak megvan az oka. A héten nem volt oktatás, illetve sok hallgató már a Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozójára készülődött” – mondta a megemlékezést a kezdetektől fogva szervező Nemerkényi Krisztina tanárnő. „A kollégák nagy része örömmel vette a felkérést, és azonnal igent mondott.”

Az emlékezők a nemzeti színű és a gyászszalag felkötése után mécsessel a kezükben álltak a keresztek mögött, így kifejezve tiszteletüket a hős vértanúk iránt. Az eseményt a kopjafa megkoszorúzása zárta.

Az emlékezés után a résztvevőkkel és a megemlékezőkkel beszélgetve sokan elárulták, hogy meghatódtak, vagy beleborzongtak az emlékezésbe, illetve azt javasolták, hogy talán az elkövetkezendőkben is jó lenne, ha nemcsak a hallgatók, hanem a kollégák is rendszeresen aktívan részt vennének az emlékezésen.

A Sportinno konferencián toborzó katonák is jelen voltak. Meghívásunkra egyikük, Krisztián eljött e megemlékezésre, és ő is mécses gyújtásával emlékezett a vértanúkra.

Késő délután még egyszer meggyújtottuk a kis mécseseket, amelyek késő estig emlékeztettek a nemzeti gyásznapra.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!