Elbúcsúztattuk Kővári Ildikót
2022. október 26.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában szép számú gyászoló gyűlt össze a szemerkélő őszi esőben. Rokonok, barátok, kollégák, sporttársak, tisztelők jöttek el minden korosztályból, hogy utolsó útjára kísérjék a magyar sísport ikonikus alakját.

Elbúcsúztattuk Kővári Ildikót

Kővári Károlyné Ildikó nemcsak kitűnő sportember, a legsikeresebb magyar alpesi síelő, 102-szeres magyar bajnok sportolónő volt, hanem – férjével együtt – remek edző is, aki számtalan korosztály síelőjének adott át kiemelkedő technikai tudást.

A méltatások sorát dr. Fürstner József, a Magyar Síszövetség elnöke kezdte, aki a szövetség nevében emlékezett meg a sportolónőről és edzőről. Dr. Egri Katalin, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnöke, a BKV Előre korábbi versenyzője, a Kővári házaspár tanítványa inkább a megnyerő, szeretetre méltó emberi tulajdonságait elevenítette fel. Pajor István síelő, síedző és hegymászó Ildikó néni kitűnő síelési technikáját, elegáns mozgását emelte ki, amelyet mindenki igyekezett utánozni, ám senkinek sem sikerült.

Kővári Ildikó csaknem harminc éven át oktatott a TF-en, mély nyomot hagyva a hallgatókban. Az egyetem részéről Németh Lajos tanár úr saját és Dosek Ágoston tanár úr nevében is megemlékezett róla, kiemelve emberi mivoltát, csendes, nyugodt, mosolygós tekintetét és beszédét. Megemlítette, hogy Ildikó néni igazi pedagógus volt, valamint, hogy a „rekreációs” sport oktatását is „megelőlegezte” a túlélő táborok, vízitúrák és sítáborok szervezésével.

Az egyetem koszorúját a Kegyeleti Bizottság elnöke, Nemerkényi Krisztina, az Alumni Iroda munkatársa, Mikolovics Zsuzsa, a síelő kolléga, Fazakas Mónika, a Sportszaknyelvi Lektortus munkatársa, volt tanítványai és később kollégái, Dosek Ágoston és Németh Lajos tanár urak helyezték el a ravatalon.

Ildikó néni szép kort élt meg, 93 éves korában távozott, de emléke örökké velünk marad.

Nyugodjék békében!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!