Számszeríjászat: sikeres vb-rendezés a TF támogatásával, dr. Lénárt Ágota érmeket szerzett
2022. augusztus 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Augusztus 9. és 12. között Dunavarsányban rendezték meg a field számszeríjász-világbajnokságot. A viadalra eredetileg Lettországban került volna sor, ám a balti állam szövetsége lemondta az eseményt. Így három hónappal a rajt előtt Pero Stojnicnak, a nemzetközi szövetség elnökének új helyszín után kellett néznie.

Számszeríjászat: sikeres vb-rendezés a TF támogatásával, dr. Lénárt Ágota érmeket szerzett

Megkereste dr. Lénárt Ágotát, a magyar számszeríjászat szakmai vezetőjét, (aki egyben a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének vezetője is), hogy hazánk átvállalná-e rendezést.  

A pandémia miatt az elmúlt két évben a szakág nem tudta megszervezni az Eb-t és a vb-t. Egy-egy sportág életében meghatározó, hogy a nemzetközi versenyeztetés minél hamarabb visszaálljon a rendes kerékvágásba. „Szívdobogva fogadtuk el a felkérést, számba véve az idő rövidségét. Dunavarsány vállalta a házigazda szerepét. Ezúton is köszönjük Kovách Ákos intézményvezetőnek és lelkes stábjának a széles körű és rendkívül odaadó segítséget” – mondta Lénárt Ágota.

Az TF főszervezőként pódiummal, sörpadokkal, asztalokkal, mikrobuszokkal és hangosítással támogatta a vb-t, valamint sokat segített a rendezésben a Lukács és Tamás Kft. és a Global Arms Hungary is.

A nemzetközi versenyzőgárda nagy örömmel fogadta a vb-részvétel lehetőségét, a pályát jónak ítélték. Nyolc országból (Magyarország, Csehország, Svájc, Horvátország, Franciaország, Németország, Észtország, Svédország) 60 nyílpuskás regisztrált, sőt indiai vendégversenyző is nevezett.

Habár tombolt a kánikula, legalább az eső és a szélvihar elmaradt, így semmi sem nehezítette a versenyzők dolgát. Junior, felnőtt és senior kategóriában négy világcsúcs született, az egyik a TF nagy örömére az aranyérmes senior női csapat (Lénárt Ágota, Kocsis Mária, Törökné Zsótér Judit) révén. A match play kieséses döntőben Lénárt Ágota hatalmas küzdelemben ezüstérmet nyert, Törökné pedig bronzot.

Vastaps kíséretében az IAU nemzetközi elismerést nyújtott át a három főrendezőnek (Lénárt Ágota, Sváb Sándor, Dankó Tibor).

A sikeres vb jelentős sportdiplomáciai elismerést hozott hazánknak, ismételt meghívást a Technikai Bizottságba, folytatva az eddigi magyarországi rendezések sorát (vb, 1998, Velence; Eb, 2011, TF Budapest, Csörsz utcai atlétikai pálya).

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!