Hortobágyi Tibor előadása az innovatív sportrehabilitációról az V. Sport és Innováció Konferencián
2022. augusztus 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a 2022. szeptember 14. és 16. között sorra kerülő V. Sport és Innováció Konferencia egyik legnevesebb előadója lesz prof. dr. h.c. Hortobágyi Tibor. A konferencián a tudományos megalapozottságú sportrehabilitáció fontosságáról tart előadást a gyerektehetségek megőrzését is szem előtt tartva.

Hortobágyi Tibor előadása az innovatív sportrehabilitációról az V. Sport és Innováció Konferencián

Mint ismert, a konferenciának a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF), a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) és a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ ad otthont. A rendezvény fő témája: „Tehetségből teljesítmény”.

Talán csak kevesen tudják, ezért érdemes leírnunk, hogy a TF Kineziológia Tanszékének nemrég kinevezett kutatóprofesszora 11 évig tanított a Groningeni Egyetemen, amely a világ egyetemeit felsorakoztató tudományos ranglista 66. helyén áll.

A neves szaktekintély – akinek eddig körülbelül háromszáz publikációja jelent meg pályafutása során, és tíznél is több szakkönyv elkészítésében vállalt főszerepet – az „Alapkutatástól az innovatív sportrehabilitációig” címmel tart plenáris előadást az esemény nyitónapján a TF Athén termében 10.45 és 11.15 óra között, majd a konferencia második és harmadik napjára leutazik Balatonboglárra.

„A nagy intenzitású sporttevékenyég gyakran jár sérüléssel, így előadásom témája a gyerekekre, illetve az utánpótláskorú sportolókra egyaránt vonatkoztatható – indokolta a téma relevanciáját a professzor. – A tehetség egyik legfontosabb meghatározó tényezője, hogy ki, hogyan tud egy sérülésből felépülni. Lehet, hogy valaki nagyon gyorsan fut, de ha utána hat hétig sérült, nem biztos, hogy tehetséges. A kiválasztáskor ezért rendkívül fontos megvizsgálnunk, ki, mennyire sérülékeny, és ebben elengedhetetlen szerep jut a bizonyítékon alapuló rehabilitációs eljárásoknak.”

A professzor gerontológiai kutatásmódszertant tanít a TF humánkineziológia nappali és levelező szakán. A világhírű szaktekintély 1979-ben végzett a Testnevelési Főiskolán, majd 1981 és 1984 között a TF Edzéselmélet Tanszékén dolgozott. 1988-ban mesterdiplomát szerzett biomechanikából a Massachusettsi Egyetemen, majd ugyanott doktorált 1990-ben. Két egyesült államokbeli felsőoktatási intézménynek, a Denveri Egyetemnek és a Kelet-Karolina Egyetemnek is munkatársa volt, 2011-2022 között pedig a Groningeni Egyetem oktatójaként tevékenykedett.

Az V. Sport és Innováció Konferenciára itt regisztrálhatunk, a konferencia programja pedig itt tekinthető meg.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!