Történelmi nyári diplomaosztó a TF-en
2022. július 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Július 9-én, szombaton a MOM Sportban tartották a modellváltáson átesett Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem első nyári diplomaosztó és oklevélátadó ünnepségét, amely a TF Szenátusának ünnepi ülése is volt egyben. Az eseményen több mint 260 hallgató vette át diplomáját.  

Történelmi nyári diplomaosztó a TF-en

Az alap-, osztatlan és mesterképzési szakok, valamint a szakirányú továbbképzési szakok végzős hallgatóin kívül a doktori kinevezésük előtt álló doktorjelöltek, valamint a habilitált doktorok vették kézhez oklevelüket. Az ünnepség keretén belül került sor a doktorjelöltek doktorrá avatására, továbbá az Év oktatója díj átadására, illetve a TF „Egyetem Díszpolgárává” avatására is.

A rendezvényen a TF vezetőségét dr. habil. Sterbenz Tamás rektor, prof. dr. h. c. Mocsai Lajos kuratóriumi elnök, dr. Lacza Zsombor tudományos és innovációs rektorhelyettes, valamint dr. Tihanyi József rector emeritus, a Doktori Tanács elnöke képviselte. Az eseményen jelen volt dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár is.

Történelmi nyári diplomaosztó a TF-en

Az ünnepséget Sterbenz Tamás rektor nyitotta meg, aki a nehéz infrastrukturális körülmények ellenére sikeres tanév eredményeinek elismerése mentén külön köszönetet mondott a hallgatóknak és a dolgozóknak. Köszöntőjében az egyik legfontosabb gondolat a fiatalságról szólt. Előbb Örkény Istvánt idézte a rektor, kiemelve, hogy A felnőtté válás tulajdonképpen leszűkülés azokra a lehetőségekre, amelyeket meg tudunk csinálni.” Ennek kapcsán mondta Sterbenz Tamás: „Maradjatok fiatalok! Kosztolányi írta: „Amikor este lefekszem, soha nem tudom, hogy reggel, felkelve költő leszek-e még?”

Történelmi nyári diplomaosztó a TF-en

A folytatásban Hankó Balázs helyettes államtitkár is köszöntötte az egybegyűlteket, majd Mocsai Lajos tartotta meg ünnepi beszédét. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem korábbi rektora, most az intézményt fenntartó Alapítvány kuratóriumának elnöke elsősorban a szülőket köszöntötte, ahogy fogalmazott:  „Rengeteg munkájuk van abban, hogy gyermekük most itt állhat és átveheti diplomáját. Ezt a sok energiát, áldozatot és törődést ezúton is köszönjük!”

Történelmi nyári diplomaosztó a TF-en

A beszédek után átadták a „Föld-Trans szociális támogatás az eredményesebb tanulmányi és sporteredmények eléréséért” ösztöndíjakat, amelyeket az osztatlan testnevelő, gyógytestnevelő-egészségfejlesztő képzésben részt vevő hallgatók nyerhetnek el. Mint köztudott, a támogatás Werner István gyémántdiplomás testnevelő tanár, a Föld-Trans Kft. tanácsadó kezdeményezése. Ebben az évben Gyulai Fanni, Vida Hanna, Fésű Lajos Imre és Vajda Szebasztián részesült az elismerésben.

A folytatásban a 2021/2022-es tanév őszi házi TDK-díjazottjait hívták az emelvényre, ők könyvjutalomban részesültek. Sterbenz Tamás összesen öt tudományterület legjobbjainak adta át a díjakat.

Történelmi nyári diplomaosztó a TF-en

Ezt követően került sor az öt PhD-fokozatú doktor avatására, amelyet prof. dr. Tihanyi József rector emeritus, az Egyetemi Doktori Tanács elnöke vezetett le. Ezután két fő vette át habilitációs oklevelét: dr. habil. Kneffel Zsuzsanna, a TF Egészségtudományi és Sportorvosi tanszékének egyetemi docense, illetve dr. habil. Lacza Zsombor, a TF tudományos és innovációs rektorhelyettese.

A Szenátus döntése alapján az Egyetem Díszpolgára címet Michl Othmar és Dallos Gyula kapta. Ennek kapcsán a díszpolgárok nevét megörökítő falat az ünnepséget követően az egyetem központi épületének Magyar Sportcsillagok Fala folyosóján leplezték le, ünnepélyes keretek között.  

A Hallgatói Önkormányzat döntése értelmében a 2021/2022-es tanévben az Év oktatója címet prof. dr. Géczi Gábor egyetemi tanár, a Gazdaság és Társadalomtudományi Intézet igazgatója, a Sportmenedzsment tanszék vezetője kapta, aki a helyszínen tudta meg, milyen elismerésben részesült, ami szemlátomást nagyon jól esett neki.

A diplomák átadása előtt az egyetemen működő, Pro Facultate-díjjal kitüntetett Tehetséges Fiatalok Kulturális Egyesület, a TF műhely tagja, Wehovszky Vivien produkcióját tekinthette meg a közönség.

Történelmi nyári diplomaosztó a TF-en

Ezt követően került sor a diplomák átadására, amely csaknem háromnegyed órán át zajlott.

A végzős hallgatók kérelmét Koch Ágoston MSc sportmenedzser szakon végzett hallgató terjesztette a Szenátus elé, az eskü szövegét pedig Ekler Luca paralimpiai bajnok, világcsúcstartó atléta, az MSc szakedző mesterképzési szakon végzett hallgatója olvasta fel.

Végül a hallgatók nevében Eck Kristóf friss diplomás, a sportszervező alapképzési szakon végzett hallgató búcsúzott el az intézménytől. „Azzal, hogy a mai napon ünnepélyes keretek között átvettük a diplománkat és fogadalmat tettünk ennyi ember előtt, igazoltuk, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy megértsük a világot – emelte ki Eck Kristóf.

Az ünnepi esemény a talársapkák feldobásával zárult – utóbbi nemcsak egy nehéz mérkőzés végét jelentette, hanem egy új meccs kezdetét is egyben.

Sok sikert hozzá!

fotó: Vidor Gergely, Nemes Attila

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!