Sikerrel zárult a "Gyermek-, ifjúság- és szakembervédelem a sportban" témával foglalkozó konferencia
2022. május 27.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Gyermek-, ifjúság- és szakembervédelem a sportban címmel rendeztek konferenciát május 25-én, szerdán a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Athén termében. Az esemény részeként intézményünk négy jelentős hazai sportszervezettel is együttműködési megállapodást kötött.   

Sikerrel zárult a "Gyermek ifjúság és szakembervédelem a sportban" témával foglalkozó konferencia

Csaknem 150 regisztrált résztvevő gyűlt össze a „Gyermek-, ifjúság- és szakembervédelem a sportban” elnevezésű konferencián, amelyet a Magyar Sporttudományi Társaság és Gyermek- és családvédelmi, valamint Sportszociológiai szakbizottsága közösen rendezett meg. Akik nem tudtak jelen lenni az eseményen, online követhették az előadásokat az MSTT közösségi oldalán.

A rendezvényt dr. Szőts Gábor, a Magyar Sporttudományi Társaság főtitkára nyitotta meg.

„Bár az konferenciát eredetileg a Magyar Sport Házába terveztük, végül egy olyan ikonikus intézménybe hoztuk a rendezvény, mint amilyen a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, ahol megfelelő tudástőke összpontosul – kezdte beszédét. – Ha a sportban gyermekeinket bántalmazás éri, meg kell őket védenünk – tért rá ezt követően a konferencia tárgyára. – A gyerekek megérdemlik, hogy éreztessük velük, sosem hagyjuk őket magukra, ezért meg kell előznünk a bajt, és a prevencióra kell helyeznünk a nagyobb súlyt. Ha ez sikerül, az ilyen eseteket is meg tudjuk majd előzni.”

A rövid bevezető után dr. habil. Gál Andrea, a TF Társadalomtudományi Tanszékének és egyben az egyetem kutatócsoportjának vezetője köszöntötte a konferencia díszvendégeit, majd bemutatta a multidiszciplináris megközelítést alkalmazó projektet.

„Sajnos az utóbbi időben azt láttuk, hogy nemcsak a sportolók, mint bántalmazottak, hanem sportszakemberek is kerülhetnek bajba akkor, ha jogtalanul etikai vétséggel vádolják meg őket, és ez a további karrierjüket jelentősen befolyásolhatja. – hangsúlyozta. – Mi arra vállalkoztunk, hogy olyan, a tudományosság kritériumait szigorúan szem előtt tartó kutatásba vágunk bele, amelynek célja egy preventív eszközrendszer kidolgozása a sport szereplőinek részére. Abban bízunk, hogy a projekt végén színvonalas, mindenki által használható szakmai anyagot tudunk letenni az asztalra, mely segít biztonságosabbá tenni a sportéletet.”

Miután az egyetemi kutatócsoport munkáját a következő időszakban több jelentős hazai sportszervezet is támogatásáról biztosította – a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB), a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ), a Magyar Edzők Társasága (MET) és a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) –, a konferencia az erről szóló együttműködési megállapodások ünnepélyes szignálásával folytatódott. Az aláíráson az egyetem részéről dr. habil. Sterbenz Tamás rektor, míg a partnerszervezetek képviseletében dr. Deutsch Tamás, a SOSZ elnöke, Molnár Zoltán, a MET elnöke, Urr Anita, a MPB főtitkára, valamint dr. Mészáros János József, a NVESZ elnöke volt jelen.

A folytatásban több, az NKFI Alapból megvalósuló, a Gyermek-, ifjúság- és szakembervédelmi (GYISZVÉD) projektben részt vevő neves szakember szólalt fel. Dr. Dóczi-Vámos Gabriella neveléstudományi szakértő „Határvonalak: Agresszió, erőszak, bullying” címmel tartott előadást, majd dr. Szekeres Diána, a TF Sportjogi Tanszéke vezetőjének prezentációját hallgathattuk meg „Preventív jelzőrendszeri kötelezettség versus sportjogi szabályozás” címmel. Az első szekciót dr. Bodnár Ilona szociológus „Funkcionális érintés a sportban” címmel tartott előadása zárta.

A késő délutáni szekcióban Mizsér Attila beszélt az erőszak nélküli kommunikáció jelentőségéről az edző-tanítvány-szülő viszonyrendszerben, majd dr. habil. Lénárt Ágota, a TF Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének a (sport)pszichológusok körében lefolytatott pilot-kutatás fő konklúzióit mutatta be.

Az esemény kerekasztal-beszélgetéssel zárult, amelyen dr. Kalmár Zsuzsa (Magyar Tornaszövetség), dr. Wladár Sándor (Magyar Úszószövetség), Sontra Tamás (Magyar Labdarúgó-szövetség) és Mocsai Tamás (Nemzeti Kézilabda Akadémia) vett részt. A beszélgetést Fazekas Erzsébet, a Sport TV műsorvezetője moderálta.

fotó: Borhi Mihály

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!