Bemutatták a HR és Sport című tankönyvet
2022. március 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Március 10-én, csütörtökön a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem könyvtárában rendezték a HR és Sport című tankönyv sajtónyilvános bemutatóját, amelynek házigazdája prof. dr. Géczi Gábor egyetemi tanár, a Gazdaság és Társadalomtudományi Intézet igazgatója, a Sportmenedzsment tanszék vezetője, a könyv társszerzője volt.

Bemutatták a HR és Sport című tankönyvet

A könyvbemutató keretén belül lebonyolított szakmai beszélgetésen a szerzőkön, dr. Resperger Viktórián, a Sportmenedzsment Tanszék docensén és dr. Géczi Gáboron kívül – többek között – ugyancsak jelen volt és megszólalt dr. Kiss Csaba lektor, a Corvinus Egyetem Vezetéstudományi Intézetének munkatársa, dr. Prémetz Attila szakértő, a Magyar Kézilabda-szövetség jogi igazgatója és Krasovec Ferenc olvasószerkesztő. A mű másik lektora, dr. Bácsné prof. dr. Bába Éva, a Debreceni Egyetem Sportgazdasági és Menedzsment Intézet igazgatója online csatlakozott be az eseménybe.

A könyvbemutatót a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora, Dr. habil. Sterbenz Tamás nyitotta meg.

„Kellemes érzés fogott el, amikor kezembe vettem az elkészült művet, mert újabb bizonyítékát láttam annak, hogy az egyetem komolyan veszi a feladatát, azaz színvonalas könyvekkel és jegyzetekkel látja el a hallgatókat. Mindenképpen hiánypótló alkotás, mert HR szempontból foglalja össze a legfontosabb feladatokat, amelyeket sportszervezőknek, sportmenedzsereknek de még a rekreációs szakembereknek is tudniuk kell. A könyvben a modern HR-központú szemlélet köszön vissza” – hangsúlyozta.

Dr. Resperger Viktória meglátása szerint a sportolók kevésbé érzik a HR súlyát, holott fontos szerepet játszik sportkarrierjükben.

„Pontosan ezért tettünk bele a könyvbe olyan fejezeteket, amelyek a munkaerőpiaccal, a teljesítmény-értékeléssel, valamint a sportolók motivációjával foglalkozik. A könyv fő erőssége a gyakorlati megközelítés, ettől válik igazán nagy értékké. A fejemben már összeállt a következő kötet, amely a HR és a sportjog kapcsolatát tárgyalja.”

A tankönyv elkészítésekor a szerzőknek – mint minden más feladat esetében – kihívásokkal is szembe kellett nézniük.

„A legnehezebb feladat a folyamat menedzselése volt – mondta dr. Géczi Gábor. – Az ötlet és a gondolatok köre adott volt, de utána meg kellett szerveznünk, hogy kikkel és hogyan dolgozzunk együtt, továbbá miként osszuk fel a teendőket.”

Dr. Resperger Viktória más területen érzékelt komoly próbatételt.

„Úgy kellett elkészítenünk a tankönyvet, hogy egyszerre legyen tudományos és gyakorlatias – vélekedett. – A HR ugyanis több tudományterületből, közgazdaságtanból, bölcsészettudományból, társadalomtudományból és sporttudományból tevődik össze. Ezt a négy területet kellett szimbiózisba hoznunk egymással úgy, hogy a végtermék emészthető, használható és legfőképp érdekfeszítő legyen.”

A prof. dr. Géczi Gábor és dr. Resperger Viktória szerkesztésében megjelenő több mint 200 oldalas kötet az egyetemi sportmenedzsment oktatásban hiánypótló műnek számít, és már az egyetem könyvtárában is megtalálható.

A könyv hamarosan kapható lesz az egyetem jegyzetboltjában. 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!