Birkózó Európa-bajnokság sajtótájékoztató a TE-n
2022. február 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) a március 28. és április 3. között Budapesten esedékes birkózó Európa-bajnoksággal, valamint a március 26. és 27. között, szintén a fővárosban sorra kerülő grappling Eb-vel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót a Testnevelési Egyetem Athén termében.

Birkózó Európa-bajnokság sajtótájékoztató a TE-n

Az eseményt megtisztelte jelenlétével az MBSZ elnöke, Németh Szilárd, az EMMI sportért felelős államtitkára, az Eb védnöke, Szabó Tünde, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, az Eb védnöke, Gyulay Zsolt, a Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) vezérigazgatója, Mihók Attila, az MBSZ ügyvezető elnöke, az Eb szervezőbizottságának igazgatója, Bacsa Péter, az MBSZ szakmai igazgatója, Bácsi Péter, a Magyar Grapplingszövetség elnöke, Kovács Gábor, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, korábbi TE-s Lőrincz Tamás, valamint a világbajnoki ezüstérmes, olimpiai ötödik helyezett, jelenleg is TE-hallgató, Szőke Alex.

Németh Szilárd beszédében rögtön leszögezte, az MBSZ köszönettel tartozik a magyar kormánynak azért, hogy a 2018-as budapesti birkózó-világbajnokság után ismét rangos világversenynek adhatunk otthont.

„Magyarország eddig összesen hatvankét arany-, kilencven ezüst- és száztíz bronzérmet nyert a birkózó Európa-bajnokságok történetében, s bízunk abban, hogy ezek a számok tovább növekednek Budapesten. Az MBSZ 2015 óta stabil, átlátható gazdálkodást folytat, ennek is köszönhetően külön díjazásban részesítjük a fővárosi Eb-n jól szereplő sportolóinkat."

Németh Szilárd elmondta, a kontinensviadalon az aranyérmes magyarok 6, az ezüstérmesek 3, a bronzérmesek 2, míg az ötödik helyezettek félmillió forint díjazásban részesülnek. Az edzők az említett összegek hatvan százalékát kapják meg.

Az elnök kiemelte, hogy az Európa-bajnokság után 17 birkózószőnyeggel ajándékozzák meg a hazai egyesületeket. Németh Szilárd arra is kitért, az Eb-re negyven ország ezerötszáz akkreditált vendége érkezik, ez nagyjából tíz-tizenegyezer Budapesten eltöltött vendégéjszakát jelent.

Birkózó Európa-bajnokság sajtótájékoztató a TE-n

Szabó Tünde beszédében kitért arra, hogy a júniusban esedékes vizes világbajnokság után a birkózó Európa-bajnokság lesz a második legnagyobb hazai rendezésű sportesemény 2022-ben.

„A magyar birkózásnak nagy tradíciói vannak. Nemcsak a bajnokaink révén vagyunk ismertek a világban, hanem a sportrendezvény-szervezés miatt is. Számos kiváló világversenynek adtunk már otthont. Ez az Eb azt is segíti, hogy népszerűsítse a sportágat, s motiválja a hazai utánpótlást. Hatalmas sikereket szeretnék kívánni a sportolóknak és a szervezőknek egyaránt" – így Szabó Tünde.

Gyulay Zsolt is kedves szavakkal illette a magyar birkózást: „Számos szövetség példaként tekinthetne a birkózószövetségben zajló kiváló munkára. Remélem, hogy két és fél év múlva, Párizsban számos magyar érmet ünnepelhetünk a birkózóversenyen. Gratulálni szeretnék a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiához, amelyben kiváló kezek között készülhetnek a fiatalok. Nagy megtiszteltetés, hogy felajánlották, legyek az Eb fővédnöke, amelyet tisztelettel elfogadok."

Mihók Attila elmagyarázta, miként segít a Nemzeti Sportügynökség az Eb-rendezésben: „Az előkészületekben, a költségvetésben, a forrásbiztosításban és számos olyan teendőben, amely szükséges ahhoz, hogy minden gördülékenyen működjön a világversenyen. Mi segítő kezet nyújtunk bármiben, nincs más hátra, mint hogy sikeresen szerepeljünk az Eb-n."

Bacsa Péter arról számolt be, hogy halad az Eb-szervezés: „Gőzerővel zajlik a munka, szeretnénk ismét emlékezetes világversenyt rendezni. Kuriózum lesz a grappling, amely feltörekvő sportágként bekerült az Eb programjába. Kicsi, de nagyon profi szervezői csapatunk van. Az utolsó simításokon dolgozunk, hamarosan minden készen áll ahhoz, hogy alig egy hónap múlva újabb felejthetetlen Európa-bajnokságnak adjunk otthont."

Bácsi Péter elmondta, hogy a magyar válogatott tagjai nagy számban vettek részt a vasárnap véget ért, Eb-re is válogató hagyományos Dan Kolov–Nikola Petrov-emlékversenyen Bulgáriában, amelyen hét érmet, két ezüstöt és öt bronzot nyertek. Elmondta, a klasszis Lőrincz testvérek nem lépnek szőnyegre Budapesten, ugyanakkor szerinte az ifjú Lévai testvérpár, az Eb-ezüstérmes Lévai Zoltán (77 kg) és az U23-as világbajnok, felnőtt-világbajnoki ötödik Lévai Tamás (82 kg) akár már most, a BOK-csarnokban dobogóra állhat.

Birkózó Európa-bajnokság sajtótájékoztató a TE-n

A Testnevelési Egyetemen elsőéves szakedzői hallgató Szőke Alex is megszólalt korábbi sérülésével kapcsolatban.

„Tavaly december 22-én műtötték a vállamat, és a beavatkozás nagyon jól sikerült, a rehabilitáció remekül halad. Ezúton szeretném megköszönni a Magyar Birkózók Szövetségének, valamint klubomnak, az ESMTK-nak, hogy hozzásegítenek a különböző kezelésekhez. Bízom benne, hogy minél hamarabb szőnyegre léphetek, és ott lehetek a hazai rendezésű kontinensbajnokságon.”

Az esemény zárásaként bemutatták az Eb hivatalos reklámfilmjét, amelyben az imént említett két testvérpár mellett a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia két növendéke is szerepel – a múltat és a jövőt ábrázolva.  A videóban a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) hivatalos színei jelennek meg.

A videóból az is kiderül, hogy az Európa-bajnokság hivatalos mottója: „Hősök voltak, hősök lesznek!

fotók: MBSZ/Róth Tamás

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!