Akadémiai képviseletet kapott a sporttudomány
2021. december 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Prof. Dr. Kosztolányi György Széchenyi-díjas magyar orvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Elnöki Bizottság az Egészségért elnöke, arról tájékoztatta Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajost, hogy jövő év elejétől megkezdheti működését az MTA sport-testnevelési osztályközi állandó bizottsága.

Akadémiai képviseletet kapott a sporttudomány (Mocsai Lajos)

A hír a Testnevelési Egyetem, a hasonló képzési területen oktató tudományegyetemek és a magyar sport szempontjából is jelentős. A Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a TE korábbi rektora évek óta hangoztatja, hogy a sporttudomány megérdemli, hogy méltó helyet, egyben komoly bizonyítási lehetőséget kapjon a Magyar Tudományos Akadémián.

Ennek alapja Mocsai Lajos megfogalmazásában, amelyet számos ismert oktató, edző és kutató is támogat, hogy a sporttudomány, a testnevelés, az egészségmegőrzés, a fizikai aktivitás egyre nagyobb szerepet játszik a nemzet egészségmegőrzésében, ellenálló képességének növelésben, az életmód, életminőség jobbításában. Emellett kiemelt fontosságú a kognitív tevékenységek és a fizikai állapot közötti összefüggésekre való rámutatás, ennek a területnek a kutatása és a pozitív szerepvállalás elősegítése.

Az ügy érdekében Mocsai Lajos az elmúlt hónapokban sokat tett. 2021 nyarán többször is személyesen találkozott az MTA elnökével, Freund Tamással, aki támogatásáról biztosította. Ezt követően indult el a folyamat, amely a sporttudomány hazai kiemelt elismeréséhez vezetett.

„Komoly eredményként, pályafutásom egyik meghatározó állomásaként élem meg, hogy az Akadémián belül a sporttudomány olyan bizonyítási lehetőséget kap, hogy a többi tudomány területekkel való együttműködése során a Magyar Tudományos Akadémia tudományos hierarchiájában méltó helyet érjen el. Tulajdonképpen ez rektori munkám lezárása – emelte ki Mocsai Lajos. – Az egyetem az elmúlt hét évben komoly területi gyarapodáson esett át, az infrastruktúra fejlődik és a szakstruktúránk is komoly változás előtt áll. A modellváltással a Testnevelési Egyetem új perspektívát, komoly lehetőséget kapott és most az akadémiai elismertség mindezt megerősítette.

Régebben mindig azt mondtam, hogy dolgozzunk sokat a mi „kis közösségünkért, főiskolánkért, egyetemünkért”. Most szeretném, ha mindenki kimondaná, van lehetőségünk és elismertségünk arra, hogy a Testnevelési Egyetemet valóban Európa egyik legjobb sporttudományos intézménnyé tegyük.

Sok munkám volt benne és köszönöm mindenkinek, szűkebb csapatomnak és az egyetemi oktatóknak, dolgozóknak az elmúlt hét év támogatását. A kapu kinyílt és vallom, a sporttudomány jelentőségéhez méltóan fogjuk az Akadémián a tudományterületünket képviselni.”

Az MTA sport-testnevelési osztályközi állandó bizottsága jövő év elejétől kezdi meg munkáját.

A következő évre – tulajdonképpen évekre – sikereket, de előtte áldott karácsonyi ünnepeket kívánunk mindenkinek!

fotó: Wikipédia

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!