Az 56-os „pesti srácokra” emlékeztünk
2021. október 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetemen a járványhelyzet miatt lassan két éve nem sikerült nézők előtt rendezett műsorral emlékezni az 1956. október 23-án kezdődő forradalom és szabadságharcra. Talán ezért is volt különösen is fontos, hogy idén újra hallgatók előtt és hallgatók részvételével idézhettük fel 1956 emlékét. 

Október 21-én csütörtökön, nem sokkal déli tizenkettő óra után kezdődött a „pesti srácok” hősiességét felidéző műsor az Athén teremben, ahová a szervezők a hallgatókat és az oktatókat egyaránt várták, hogy közösen kerüljön sor a megemlékezésre. A TF Műhely vezetője, Nemerkényi Krisztina tanárnő így összegeztt.

Az 56-os „pesti srácokra” emlékeztünk

„Nagy öröm, hogy számos hallgató vállalta a szereplést a műsorban. Régen voltunk ennyien! A műsort mindig az adott szereplőgárdához igazítom. Talán ezért is sikerült változatos programot összeállítani. Volt több énekszám, vers, modern és klasszikus tánc, diavetítés. Az 56-os események az egész világot „sokkolták”. A világ számos országában költők, írók dicsőítették a forradalmat, vagy siratták annak bukását. Az idén két spanyol Erasmus-hallgató vállalta a szereplést, Ana és Miguel: örömmel mondták el a kiválasztott spanyol nyelvű verset. Büszkék voltak, hogy szerepelhetnek egy magyar ünnepi műsorban – mondta el a főszervező Nemerkényi Krisztina tanárnő, aki hozzátette, hogy a verset magyarul kivetítve olvashatta a közönség. - A visszhangokból az derült ki, hogy a mintegy 40 perces műsor megfogta a hallgatóságot, mind a kollégák, mind a hallgatók át tudták érezni az eseményeket. Van, aki annak örült, hogy külön szövegrészben foglalkoztunk a forradalom alatt a TF-en és a TF-esekkel történtekkel. Sok olyasmit hallottak és láttak, amit korábban nem tudtak. Csak pozitív visszajelzéseket kaptunk.”

Az 56-os „pesti srácokra” emlékeztünk

Az Athén teremben tartott műsort követően koszorúzásokkal folytatódott a megemlékezés. Először a Magyar Öttusa Szövetség és a Hegyvidéki Önkormányzattal együtt a Hegedűs István szoborhoz – a TF testnevelő tanára, aki 1956-ban hősi halált halt - sétáltak a résztvevők, ahol Pécsi Gábor korábbi főtitkár emlékezett az öttusázó hősökre, majd a résztvevők koszorúkat helyeztek el a szobornál. Az öttusázók nagy családjából is igen sokan el tudtak jönni, talán nekik is hiányoztak az elmaradt emlékezések.

Az 56-os „pesti srácokra” emlékeztünk

A TE képviseletében Varga Dániel kancellár-helyettes és Nemerkényi Krisztina a TF Műhely vezetője; a Hegyvidéki Önkormányzat részéről Csepreginé Volosinovszki Mária, a Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal Oktatási és Közművelődési Iroda irodavezetője és Gonda Attila, az Oktatási és Közművelődési Iroda munkatársa; a Magyar Öttusa Szövetség nevében pedig Bretz Gyula, a szövetség elnöke, volt tanítványai nevében Szaniszló József helyeztek el koszorút.  Az eseményen Hegedűs István leánya – mint minden évben – most is ott volt és ő is koszorúzott. Ezt követően a volt főépületben, illetve még a kollégium Győri úti falánál lévő emléktáblákra kerültek tiszteletet kifejező koszorúk.

Fotók: Horváth Krisztián

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!