Bokrétaünnepség az egyetem Csörsz utcai sporttelepén
2021. október 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Bokrétaünnepet tartottak kedden a Testnevelési Egyetem Csörsz utcai sporttelepén annak alkalmából, hogy a Budapest tíz legértékesebb folyamatban lévő építési projektje között szereplő Koltai Jenő Sportközpont építése elérte legmagasabb pontját.

Bokrétaünnepség az egyetem Csörsz utcai sporttelepén

Újabb fontos állomásához érkezett a Testnevelési Egyetem (TE) kampuszfejlesztése: a Koltai Jenő nevét viselő Csörsz utcai sporttelepen megvalósuló beruházás elérte legmagasabb pontját, vagyis „már nem nő tovább”. E jeles esemény kapcsán egy színes szalagokkal díszített, bokrétát szimbolizáló fa került a multifunkcionális csarnok 13 méter magasan fekvő pontjára.

Mint ismert, 2020 őszén a ZÁÉV Zrt. munkájával indult Buda legnagyobb kampuszfejlesztésének második üteme, amelynek részeként új sportkomplexum „nő ki a földből” az egyetem Csörsz utcai sporttelepén.

A bokrétaünnepségen részt vett Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a TE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, Dr. habil. Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora, Dr. Geinzwein Ferenc, a TE kancellárja, Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Deák Gábor, a ZÁÉV Zrt. elnöke, Dormán József, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója, valamint a ZÁÉV Zrt. dolgozói, illetve a TE oktatói és hallgatói.    

Mocsai Lajos nyitóbeszédében köszönetet mondott a ZÁÉV Zrt. munkatársainak, akik feszített tempóban dolgoznak azért, hogy 2023 márciusában megnyithassa kapuit az egyetem új, világszínvonalú sportkomplexuma.

„Tudniuk kell, hogy a Testnevelési Egyetem azon kevés egyetemek közé tartozik Magyarországon, amelynek tanrendjében ötven-ötven százalékot tesz ki az elméleti és a gyakorlati oktatás. Ennek végrehajtása állandó nehézségekbe ütközik, de az új komplexum megépülésével ez az akadály végre elhárul” – nyomatékosította beszédében. 

Ezt követően az egyetem nemrég megválasztott rektora, Dr. habil. Sterbenz Tamás lépett a mikrofon elé, aki az olimpia jelmondatával, a „Gyorsabban, magasabbra, erősebben!” idézettel kezdte beszédét.

„Talán ez a mottó fejezi ki legjobban, hogy mennyire fontos az atlétikai képességek, a sportbéli versenyszellem és az erkölcsi oktatás hármas egysége. A jövőben is ennek kell útmutatást jelentenie mindannyiunk számára. Az elmúlt hónapokban számos, a struktúrával kapcsolatos változást élt meg az egyetem: állami fenntartásból alapítványiba került, 2022 őszétől megváltozik szakstruktúrája is, aminek köszönhetően megduplázódik a szakok száma, a Csörsz utcai beruházással pedig az infrastruktúra is teljes mértékben megújul” – mondta a rektor.

Sárfalvi Péter nosztalgikus hangulatban gondolt vissza arra a boldog négy évre, amelyet a Testnevelési Egyetemen töltött el. Fontosnak tartotta ugyanakkor kihangsúlyozni, hogy az akkori infrastrukturális viszonyok kevésbé voltak méltóak az egyetem hírnevéhez. Örömét fejezte ki, hogy a világszínvonalú oktatás hamarosan csúcsminőségű sportinfrastruktúrával párosul.    

Dormán József, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója az építkezés részleteit ismertette a jelenlévőkkel.

„Örömmel jelenthetem, hogy a Testnevelési Egyetem 2A ütemszerkezetének építése elérte legmagasabb pontját, amely csaknem 13 méter. Az elmúlt 407 nap alatt elkészült a multicsarnok és a mélygarázs szerkezete, amihez 460 darab cölöpöt szúrtunk le, amelyek hossza összesen 3,4 kilométer. 16 810 köbméter betont dolgoztunk be, 1758 tonna betonacélt szereltünk be a monolit szerkezetekbe, 95 000 köbméter földet termeltünk ki, továbbá 4 pár, 48 méter fesztávú, egyenként 34,5 tonnás acélrácsos tartót emeltünk a multicsarnokra, ami az építkezés eddigi leglátványosabb szakasza volt” – részletezte.

Bokrétaünnepség az egyetem Csörsz utcai sporttelepén

Mint ismert, a beruházásnak köszönhetően több létesítményt építenek fel: egy füves és egy 66x105 méteres, NB I-es méretű műfüves futballpályát 200 fős lelátóval, egy nemzetközi minősítésű, 400 méteres és 8 sávos szabadtéri atlétikapályát beépített sportszerekkel, ugrópályával, sportvilágítással és emelkedő futósávval, egy 1500 fős, mobil lelátóval ellátott multifunkcionális csarnokot, amely kézi-, kosár- és röplabda, valamint torna gyakorlására és versenyfunkcióra egyaránt használható, egy multifunkcionális csarnokot 200 férőhelyes mélygarázzsal, amelyben motortárolók és elektromos töltők, illetve egy 700 négyzetméteres kondicionáló terem is helyet kap, illetve két teniszpályát. A fejlesztés régiós szinten is kiemelkedő oktatási beruházásnak számít, elsődleges célja pedig a hallgatók és oktatók színvonalas munkájának segítése.

A megrendelő TE a pályázat kiírásakor kiemelkedő szempontként jelölte meg, hogy a sportkomplexum létesítményei alkalmasak legyenek fogyatékkal élő hallgatóik oktatására, továbbá a paralimpiára készülésre is.

A beruházás befejezésének tervezett dátuma 2023. március.

Fotó: Ladjánszki Máté / magyarepitok.hu

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!