Könyvtáravató és könyvbemutató a Testnevelési Egyetemen
2021. szeptember 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szeptember 14-én, a Testnevelési Egyetem tartott sajtótájékoztató keretében avatták fel a korhűen felújított könyvtárépületet, továbbá bemutatták a Sport a 20. században című tanulmánykötetet, de szó esett a szerdán kezdődő IV. Sport és Innováció Nemzetközi Konferenciáról, valamint a Nemzeti Kézilabda Akadémiáról is.

Könyvtáravató és könyvbemutató a Testnevelési Egyetemen

A délelőtt 11 órakor kezdődött eseményen először TE megválasztott rektora, Dr. habil. Sterbenz Tamás állva elmondott „székfoglalóját” hallgatták meg a résztvevők. A vezető röviden ismertette szakmai pályafutását és rektori terveit, valamint megemlítette a TE kampuszfejlesztésében rejlő jövőbeni lehetőségeket is.

„A modellváltás kitűnő lehetőség arra, hogy nagyobb sebességre váltsunk. Formula–1-es nyelven szólva az elmúlt hét évben biztonsági versenyzést folytattunk, az igazi versengés azonban most kezdődik. Célunk, hogy az oktatás és a sportolás mellett kutassunk is, és letegyük névjegyünket a nemzetközi porondon” – hangsúlyozta a megválasztott rektor.

Könyvtáravató és könyvbemutató a Testnevelési Egyetemen

Ezt követően Prof. Dr. Mocsai Lajos, az egyetemet fenntartó, közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumának elnöke lépett a mikrofon elé. Beszédében méltatta a könyvtár dolgozóinak odaadó munkáját, dicsérte a könyvtár felszereltségének színvonalát, emellett kiemelte, a könyvtár elengedhetetlen szerepet játszik a hallgatók, tanárok és kutatók tanulásának és munkájának támogatásában.

Könyvtáravató és könyvbemutató a Testnevelési Egyetemen

A két felszólalást követően a IV. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia került néhány percre középpontba. Először Dr. Kádár Judit, az egyetem nemzetközi kapcsolatok igazgatója, az esemény társszervezője röviden szólt a küszöbön álló háromnapos eseményről. Mint ismert, szeptember 15-én, szerdán kezdődik, és három napon át tart a sportot és innovációt középpontjába állító, magyar és angol nyelvű rendezvény, amelynek a TE és a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia ad otthont. Beszédében Dr. Kádár Judit stílusosan, angol nyelven köszöntötte a könyvtármegnyitó díszvendégét, a budapesti kolumbiai nagykövetség képviselőjét.

Ezután Mocsai Tamás, a Nemzeti Kézilabda Akadémia(NEKA) ügyvezetője, illetve a konferencia másik társszervezője vette át a szót. A korábbi válogatott kézilabdázó elsősorban a NEKA képviselte filozófiát, az akadémián folyó magas színvonalú szakmai munkát és az intézmény terveit helyezte mondandója középpontjába. Zárásként szólt az akadémia Kézilabda Módszertan című szakmai folyóiratáról is.

Könyvtáravató és könyvbemutató a Testnevelési Egyetemen

A folytatásban Dr. Szikora Katalin tanárnő ismertette röviden a szerkesztésében megjelent, nyolc szerző munkáját tartalmazó Sport a 20. században című, tankönyvként is használható tanulmánykötetet, illetve megköszönte a társszerzők munkáját, aki közül több is jelen volt. Végül Lukácsné Varga Judit, a TE könyvtárigazgatója beszélt a felújított könyvtárról, annak könyvállományáról és történetéről, valamint az oktatásban betöltött szerepéről.

Az esemény zárásaként Dr. habil. Sterbenz Tamás átvágta a nemzeti színű szalagot, s ezzel hivatalosan is felavatta a korhűen felújított könyvtárépületet, amivel lezárult a TE infrastruktúráját érintő megújulás egy fontos szakasza.

Könyvtáravató és könyvbemutató a Testnevelési Egyetemen

fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!