Különleges relikviát kapott a TF az Everest csúcsáról
2016. július 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Egyetemünk 2016. évi diplomaátadó ünnepségén különleges meglepetést készítettek elő az esemény szervezői. Mikrofonhoz szólították dr. Neszmélyi Emilt, aki civilben elismert ügyvéd és sportvezető, de egyúttal végzős MSc Szakedző hallgatónk is. Ő volt az, aki 2016. május 20-án első magyarként a nehezebb, északi útvonalon mászta meg a Mount Everest 8848 méteres csúcsát. Amint azt sokan tudják, magával vitte oda és kitűzte a TF zászlaját is. Mindezek okán az első magyar északi Everest csúcsmászás sikere véglegesen összeforrt egyetemünk nevével.

Különleges relikviát kapott a TF az Everest csúcsáról

Beszédében elárulta, hogy annak oka, amiért a TF szakedző képzését választotta leginkább az volt, hogy az akkor már megkezdett fizikai és mentális expedíciós felkészülését magasabb szintre emelje és egyúttal magához e veszélyes expedícióhoz használható elméleti tudást szerezzen a siker és a túlélés érdekében. A csúcsmászás és visszatérés közismert végeredménye okán köszönetet mondott a TF oktatóinak e hasznos tudásért, amely nélkül az expedíció bizonyosan nem minden tekintetben sikerült volna így a számára. Az asztmája ismeretében ezt mi is így gondoljuk, amely tüneteivel információink szerint a magaslati terhelés alatt szintén meg kellett küzdenie.

Beszédéből kiderült, hogy valójában nem egy, hanem két TF zászlót vitt magával a csúcsra, ugyanis közvetlenül indulása előtt Mocsai Lajos rektor úr egy kisebb méretű TF zászlót is adott számára - egyenesen a rektori íróasztalról - azzal, hogy azt is tűzze ki a világ tetején. Ez meg is történt, ám az igazi meglepetés az volt, ahogy a nagyobb TF zászló sorsáról számolt be dr. Neszmélyi Emil. Ugyanis azt nem csak hogy visszahozta magával a csúcsról, hanem beszéde végén át is adta rektor úr számára, hogy méltó helyre kerülhessen a TF-en, és ezzel is hirdesse a világ tetejét megjárt relikvia mindazt, amit a TF-en megszerezhető tudás képvisel - amely által egy hallgató, s így egyetemünk szellemisége is felért a Mount Everest csúcsára, a világ tetejére. Mi pedig hisszük, hogy e szellemiség ott is marad örökre.

A zászló büszke tulajdonosaként egyetemünk elmondhatja, hogy ilyen különleges relikviával egyedülálló módon csak mi rendelkezünk hazánk egyetemei közül, de nem kizárt, hogy az egyetemek között ennél szélesebb körben is.

Köszönjük az ajándékot és ismételten szívből gratulálunk az egyedülálló teljesítményhez!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!