Hírek

Isten éltesse, tanár úr!

Csütörtökön ünnepli 74. születésnapját Bognár Gábor, egyetemünk korábbi tanára, vívóedző, aki 1968 és 2006 között oktatott a TF-en, közben pedig két tanári diplomát szerezve elvégezte az általános iskolai és középiskolai testnevelő tanári szakot.

Isten éltesse tanár úr (Bognár Gábor, 2017)

„Az egész életemet átszövi a sport, a tanítás – mondta érdeklődésünkre Bognár tanár úr. - Hatvanhétben a vívóedzői szakon végeztem a TF-en, egy évvel később pedig már elkezdtem tanítani. Abban az évben Mexikóvárosban rendezték az olimpiát, s a vívóedzők engedélyt kaptak rá, hogy akklimatizálódás céljából hat héttel a megnyitó előtt kimenjenek tanítványaikkal. Néhány fiatalembert kértek fel a helyettesítésükre, hiszen a tanításnak mennie kellett tovább – és ekkor kerültem képbe én.”

Bognár Gábor 1989-től a Küzdősportok Tanszékén volt adjunktus, közben pedig vívást, illetve öttusát oktatott edzőként, 1994 óta a Bp. Honvéd szakmai stábját erősíti: először a vívószakosztályon dolgozott, utána a vívó- és az öttusa-szakosztályon egyszerre, manapság pedig „csak” az öttusa-szakosztályon.

Edzői munkája elismeréseként mesteredzői címmel díjazták 2003-ban, megkapta továbbá a Magyar Sportért Díj Első Fokozatát, a Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettet, valamint rektori dicséretben részesült még a Semmelweis Egyetemen.

„Büszke vagyok rá, hogy edzői karrierem során számos olimpikon öttusázó, illetve válogatott és világbajnok vívó útját egyengethettem. A 2000-es sydneyi olimpián az öttusázó Simóka Nóra, a 2004-es athéni játékokon a szintén öttusázó Füri Csilla, Kállai Ákos, valamint a görög színekben induló Partics Katalin is a tanítványom volt, akárcsak Londonban Tóth Adrienn. A világhírű doktor Simóka Beának és Marosi Ádámnak is voltam edzője. Nagyon jólesett és mélyen megérintett, amikor Ádám a Londonban nyert bronzérmének másolatát személyesen adta át nekem.”

Bognár Gábor a mai napig jár külföldre oktatni, edzőképzést vagy edzőtáborokat tartani, egyebek mellett a Csatorna-szigetekre, közelebbről Guernsey szigetére egy-egy hétre évente többször is.

Rendszeresen hívták és hívják még mindig Angliába és Skóciába.

Mert felnéznek rá, mert tisztelik és mert szeretik.

Isten éltesse, tanár úr!

vívás,Küzdősportok Tanszék,születésnap,testnevelő tanár