Hatékony-e a játékospiac?
2017. május 26.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A játékospiacokról, a hatékony árazásról értekezett - szigorú közgazdasági értelemben – Dr. Magas István egyetemi tanár az nso.hu és a Brainsporting közös felületén, ahol megállapítása szerint legfeljebb csak kvázi fair value-ról beszélhetünk.

Brainsporting

A hollywoodi kasszasiker, a Pénzcsináló (Moneyball) és Brad Pitt ellenállhatatlan alakítása után már bizonyosan másképpen gondolkodunk a profi-ligás labdajátékokról és azok piacáról.  A hivatásosok ligája - a temérdek pénz - a játékospiacokat és a bróker agyakat is állandó mozgásban tartják. A kvantitatív tudományok ereje, ahogy az élet sok más területén is, itt is, mind elismertebb lesz. Kell a jó statisztikus a kispadon is!

Ma már ki merné tagadni a teljesítmény-statisztikák eminens szerepét a játékosok piaci értékének meghatározásában? A mesésen nagy pénzeket mozgató sportágakban, mint amilyen a baseball, az amerikai foci, a kosárlabda, a jégkorong, a labdarúgás, a játékosok teljes szezonbéli és évekre visszatekintő adatsorainak az ismerete minimum követelmény, nemcsak az edzőknek, hanem a játékos ügynököknek és a klubtulajdonosoknak is.  Megbízható adatbázisok nélkül nincs üzletkötés, leigazolás. Ám nem árt az óvatosság! Noha a statisztikák és az eredménylisták mindig „igazat mondanak”, az átlagok és trendek csak a historikus teljesítményt képesek rögzíteni, jövőbéli teljesítményt nem tudnak garantálni. Itt van a kutya elásva: egy múltbéli adatsor nem tartalmazhat teljes, pláne tökéletes piaci információt pl. egy új, feltörekvő, de régóta vételre kisszemelt játékos értékéről. A statisztikák legfeljebb egy eredményességi potenciált, ígérvényt jeleznek. Ám az ígérvény még nem realizált teljesítmény. Az alacsony hibaszázalék és a megbízható futás- és kiszolgáló teljesítmény, továbbá a találatot, gólt/kosarat, touch downt előkészítők (assziszt) adatsorai a lehető legjobb, ám mégsem tökéletes indikátorai annak, amit fair value price-nak nevez a közgazdaságtan. Ez a fogalom  ugyanakkor még  meglehetősen bizonytalan lábakon áll a komoly kapitalizációval bíró, tőzsdén jegyzett, nagynevű óriásvállatok esetében is.  Ezért is, mellé nyúlni a játékospiacon, csak úgy mint tőzsdén, nem is olyan nehéz! Tehát az, hogy egy játékos valójában mennyire éri meg az érte adott pénzt, pontosan, előre soha nem tudható. Csak nagy hibahatárokkal lehet közelíteni.  A jó statisztikák alapján történő eredményes vásárlás is csak akkor érvényesül, ha a játékospiacnak kellően nagy a merítése, mélysége (the depth and breadth of the market) és a kereskedési feltételeket is mindenki egyformán értelmezi, valamint nincs szándékos dezinformálás, visszaélés és csalás. A játékos-piacokon hatékony piacról és árazásról - szigorú közgazdasági értelemben - ezért bizonyosan nem beszélhetünk, legfeljebb csak kvázi fair value-ról; és ez utóbbiról is csak akkor, ha a fenti feltételek megvannak. Statisztikák márpedig biztos kellenek! De szükség van tapasztalt edzői szemekre, némi intuitív meglátásra is. Ja, és nem árt némi szerencse is! Na és persze kellően mély zsebek, amelyek sokáig elbírják a veszteséget.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!