Fantasztikus tanévnyitó kitüntetésekkel
2017. augusztus 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Hétfőn a hagyománynak megfelelően a MOM Kulturális Központban rendezte meg tanévnyitó ünnepségét a Testnevelési Egyetem, vagyis hivatalosan is elkezdődött a 2017-2018-as tanév, ebben a szemeszterben mintegy 2100 tanulóval! 651 új hallgató nyert felvételt egyetemünkre, közülük csaknem nyolcvanan világ- és/vagy Európa-bajnok sportolók.

Büszkeséggel tölt el minket, hogy több mint egy évtized után, 12 év elteltével egyetemünkön újraindul az edzőképzés: 247-en 21 sportágban a BSC edzőképzésen, 200-an pedig a BSC edzőképzés levelező tagozatán kezdik tanulmányaikat, míg 47-en a nappali rendszerű tagozatán. A mesterképzésen hat sportágban 37-en csak levelező tagozaton vágnak bele a „munkába”.

A nagyszabású hétfői eseményt prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a TE rektora nyitotta meg a MOM-ban, aki beszédét követően elismeréseket és kitüntetéseket adott át.

Fantasztikus tanévnyitó kitüntetésekkel (Rácz Levente)

Rektori dicséretben részesült dr. Rácz Levente, aki 1993-ban szerzett testnevelő tanári diplomát a Magyar Testnevelési Egyetemen, majd 1997-ben doktorált az ELTE doktori iskolájában. 1998-tól a Magyar Testnevelési Egyetemen, később a jogutód intézményeiben a humánkineziológia, illetve szakedzői szakon számos tantárgyat és gyakorlatot vezetett és vezet a mai napig. 2013-2015 között a MOB kiemelt, valamint több sportági szakszövetség edzői továbbképzési programjában szakmai elméleti és gyakorlati előadásokat tartott. Elméleti és gyakorlati kurzusokat vezetett az Országos Sportegészségügyi Intézet sportorvos- és gyógytornászképzési programjában. Sportszakmai tevékenységét világraszóló eredmények is fémjelzik, 2012-től a Magyar Vitorlás-szövetség kötelékében Gerevich Aladár-ösztöndíjas erőnléti és koordinációs edzője az ifjúsági világ- és Európa-bajnok Vadnai Benjáminnak, Vadnai Jonatánnak, a 2012-es londoni olimpián 22. helyezett Berecz Zsombornak és a 18. helyezett Detre Diánának. 2011-től Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó erőnléti edzője. 2013-tól Marosi Ádám világ- és Európa-bajnok öttusázó mellett a Kőbánya SC úszó szakosztályának is erőnléti edzője. 2015-től a Magyar Asztalitenisz-szövetség, 2016-tól a Magyar Birkózó-szövetség erőnléti szaktanácsadója, ekkortól egyszersmind az egyetem Biomechanikai Tanszékének megbízott vezetője.

Fantasztikus tanévnyitó kitüntetésekkel (Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina)

Mesteroktatói címet vehetett át Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina és Varga András. Nemerkényiné földrajz-angol szakos tanárként végzett az ELTE Természettudományi Karán. Három évig a Földrajz Tanszék tanársegédje volt, majd két évig az ELTE Rektori Hivatalának Tudományszervezési Osztályán dolgozott. 1990-ben került a Magyar Testnevelési Egyetem Idegennyelvi Lektorátusára angol nyelvtanárként, 1995 óta vezeti a Nyelvi Lektorátust. Vezetése idején lett kidolgozva és bevezetve a sportszaknyelv oktatása és a sportszaknyelvi vizsgarendszer, amely nemcsak Magyarországon, hanem a világon is egyedülálló. Hosszú évek óta vezeti az MLSZ UEFA Pro Licences edzők szaknyelvi képzését, és több sportág speciális szaknyelvi képzésének kidolgozója, oktatója egyben. Két akkreditált szaknyelvi pedagógus továbbképzési program és több sikeres pályázat kidolgozója és vezetője. A TF közösségi életének fő szervezője, 2000 óta önállóan szervezi, illetve állítja össze és rendezi a TF ünnepi és nemzeti megemlékezéseit.

Fantasztikus tanévnyitó kitüntetésekkel (Varga András)

Varga András kiváló testnevelő tanár, a testnevelő tanárok képzésének szakértője, a testnevelés tantárgy sikeres fejlesztője, alakítója, a testnevelő tanárok szervezetének egyik vezetője. Alapos és széleskörű szaktudással rendelkezik, határozottság és célratörés jellemzi a munkában.

Fantasztikus tanévnyitó kitüntetésekkel (Németh Lajos)

Kerezsi Endre-díjat vehetett át Németh Lajos, aki 1988-ban egyetemi tanársegédként kezdte munkáját a Magyar Testnevelési Egyetem Sportjáték Tanszékén. 1990-ben egyetemi adjunktusi kinevezést, 2005-ben Mestertanári címet vehette át a TF vezérkarától. A Sportjáték Tanszék „Röplabda szakcsoportját” 1995 óta vezeti, tanszékvezetői beosztásban 2006-tól 2015-ig szolgálta az egyetemet. Játékosként utánpótlás-válogatott volt, majd az első osztályban szerepelt a TFSE és a Zalaegerszeg színeiben. Vezetőedzőként több élvonalbeli férfi és női röplabda-csapatnál dolgozott, mellette hosszabb ideig volt a férfi és a női válogatott edzője a felnőtteknél és az utánpótláskorúaknál is. 1993-tól a Magyar Röplabda-szövetség elnökségi tagja és szakmai kollégiumának elnöke. 1999-ben a honi röplabdaszakma egyöntetűen őt választotta az MRSZ edzőbizottságának elnökévé, ezt a pozíciót mind a mai napig betölti. Kimagasló egyetemi oktatói munkájáért 2004-ben Miniszteri Dicsérő Oklevelet kapott, majd a tanár és edzőképzésben nyújtott teljesítményéért 2014-ben Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át.

Fantasztikus tanévnyitó kitüntetésekkel (Tihanyi József)

Pro Universitate-díjat vehetett át prof. dr. Tihanyi József, aki 1970-től 1977-ig az Atlétika és Biomechanikai tanszékeken oktatott. Hallgatói és később oktatói évei alatt is az egyetemi sportegyesület, a TFSE magasugrója volt. Egyszer nyert magyar bajnokságot szabadtéren és háromszor volt második helyezett. Fedett pályán kétszer nyert magyar bajnokságot és háromszoros magyar csúcstartó. Háromszor volt Európa-bajnoki hetedik helyezett. Edzőként tanítványai hét magyar felnőtt és junior bajnokságot nyertek, illetve számos helyezést értek el és több korosztályos csúcsot ugrottak a TFSE színeiben. 1977 és 1980 között kandidátusi aspiráns volt, majd 1982-ben szerezte meg doktori fokozatát, és 2002-ben lett az MTA doktora. 1991 és 1994 között a TF tudományos rektorhelyettese, 1994-től 2000-ig rektora, majd két időszakban a Semmelweis Egyetem Sporttudományi Karának dékánja. Emellett a Biomechanikai Tanszék vezetője. Rektori munkássága idején nyerte el a TF a doktorképzés jogát. 1970 óta részt vesz az egyetem TDK munkájában témavezető tanárként. A TF TDK konferenciáin tanítványai hat, OTDK konferenciákon nyolc első díjat és két különdíjat nyertek, három tanítványa nyerte el az Országos Tudományos Diákköri Tanács Pro Sciencia aranyérem díját.  2016-os nyugdíjba vonulása után is a TF óraadó oktatója, az egyetem rector emeritusa.

Fantasztikus tanévnyitó kitüntetésekkel (Rókusfalvy Pál)

TF Aranygyűrűt vehetett át prof. dr. Rókusfalvy Pál, aki 1973-tól 1987-ig a Testnevelési Egyetem Neveléstudományi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, majd 1987 és 1990 között a Müncheni Műszaki Egyetem Sportpszichológia tanszékének vendégprofesszora volt. 1990-ben a Népjóléti Minisztérium helyettes államtitkára, később a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány kuratóriumának elnöke volt.  Tagja a Magyar Pszichológiai Társaságnak, valamint a Professzorok Batthyány Körének. Az Európa Mozgalom Magyarországi Tanácsának ügyvezető alelnöke, a Magyar Örökség-díj Bírálóbizottságának tagja. Több tucat könyvet és jegyzetet írt, kiváló szakmai munkája elismerésekén 2008-ban megkapta a mesteréről elnevezett Hildebrand Dezső-díjat.

Fantasztikus tanévnyitó kitüntetésekkel (Zalka András)

Rector Emeritus-címet vehetett át Zalka András, aki 1954-ben végzett a TF testnevelő tanári és labdarúgó szakedzői szakán. Oktatóként minden lépcsőfokot végigjárt, 1968-ban igazgatóhelyettes lett, 1978 és 1984 között rektorként vezette az intézményt, nyugdíjba vonulásáig a Sportjáték Tanszék első embere volt. Labdarúgóként Győrben szerepelt, majd Budapestre felkerülve a TF csapatában folytatta az aktív játékot, később játékos-edzője lett a főiskola csapatának. Szakmai tudására felfigyeltek az Magyar Labdarúgó-szövetségben, és 1959-től 1961-ig Baróti Lajos szövetségi kapitány mellett a magyar válogatott edzője volt. A korszak világhírű magyar labdarúgói (Puskás Ferenc, Sándor Károly) nem csupán szerették, hanem tisztelték is, nemes egyszerűséggel „Tanárnak” szólították. 1962-ben szaktanácsadóként a Ferencváros első csapatához hívták Mészáros József mellé, ahol a leghatékonyabban úgy kamatoztatta tudását, hogy a felkészülési tervek elkészítése mellett az edzéseket is ő vezette. 1965-ben felkértek, a csapat vezetőedzői posztjára, de nem vállalta, mert mindenekelőtt tanárként tekintett magára. 1967-ben az utánpótlás szakág vezetőjeként felügyelte a klub valamennyi korosztályát. 1968-ban aztán igazgatóhelyettes lett a TF-en, egyetemi elfoglaltságai egész embert kívántak, ezért el kellett hagynia a Ferencvárost. 1978-ban a TF első rektoraként oktatásügyi reformokat vezetett be, új tanterveket dolgoztatott ki, rugalmasabbá tette az oktatási struktúrát. A TF iránti elkötelezettségét híven tükrözi, hogy egész életében egyetlen főállású munkahelye a Testnevelési Főiskola, később Testnevelési Egyetem volt.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!