Együtt ünnepeltünk! (galériával)
2018. február 11.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szombat délelőtt a MOM Kulturális Központban rendezte meg egyetemünk szokásos nyilvános oklevélátadó ünnepi ülését a szenátus tagjainak – prof. dr. h. c. Mocsai Lajos rektor, dr. habil. Sterbenz Tamás általános rektorhelyettes, prof. dr. Hamar Pál oktatási rektorhelyettes, prof. dr. Koller Ákos, a Tudományos Tanács elnöke, valamint prof. dr. Tihanyi József, a Doktori Tanács elnöke – vezetésével.

Együtt ünnepeltünk! (Diplomaosztó, 2018. febuár)

Az ünnepélyes bevonulást, majd Mocsai Lajos beszédét követően Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöke, illetve a TE rektora kézjegyével látta el a két intézmény között megkötött együttműködési megállapodást, amelynek értelmében a jövőben egyetemünk teret ad szakmai továbbképzéseknek a Magyar Speciális Olimpia Szövetség edzői és sportoktatói számára. Továbbá a szövetség és az egyetem  együttműködik olyan közös kutatásokban, amelyek az értelmi fogyatékossággal élő embereknél a sport által fejleszthető hatásokat vizsgálják.

Ezután Mocsai Lajos és a Tudományos Tanács elnöke, Koller Ákos átadta a habilitált doktori címet Sáringerné dr. Szilárd Zsuzsannának, dr. Sterbenz Tamásnak és dr. Vingender Istvánnak.

Sáringerné dr. Szilárd Zsuzsanna 1993-ban testnevelő tanárként, majd 1995-ben úszó szakedzőként végzett a TF-en. 2006-ban szerezte PhD fokozatát az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolában. 2003 óta oktat a Semmelweis Egyetem Pető András Karán, ahol jelenleg is főiskolai tanár. Versenyszerűen úszik, hazai és nemzetközi Masters versenyeken indult, 2005-ben Masters Európa-bajnok, 2007-ben ezüstérmes lett. 2011-ben esélyegyenlőségi és akadálymentesítési kommunikációs szakoktató, és egyenlő esélyű kulturális-, sport- és szabadidős tevékenységek felsőoktatási és felnőttképzési oktató képesítést szerzett. 2009-ben a Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetségének elnökségi tagja lett, majd a Fogyatékkal Élők Sportszervezetének Magyarországi Szövetségének jogutód nélküli megszűnéséig volt alelnöke. 2008-ban elindította az azóta is évente megrendezendő integrált Virtuális Sportbajnokságot. 2010-ben második helyezést ért el a Hári Mária pályázaton, valamint elnyerte az Egészség-díj közönségdíját. 2017-ben sikeresen habilitált a Testnevelési Egyetemen, habilitációs értekézésének címe: A testmozgás és a sportolás lehetőségei megváltozott teljesítőképességgel élő emberek számára.

Dr. Sterbenz Tamás 1968-ban született Sopronban. 1991-ben matematika-tanító szakos tanárként végzett a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán. 1996-ban a Magyar Testnevelési Egyetemen kosárlabda szakedzői, 2002-ben a Nyugat-magyarországi Egyetemen okleveles közgazdász diplomát szerzett. 2007 óta a közgazdaságtudományok doktora. 1991-ben az Universiade válogatott, 1992-től 1994-ig a férfi felnőtt kosárlabda-válogatott játékosa.  1996-tól 2004-ig a kosárlabda utánpótlás-válogatott vezetőedzője. 2004-től 2006-ig a női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, 2007-től 2013-ig a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára volt. A Testnevelési Egyetemen 2009-ben nevezték ki egyetemi docensnek. 2011-től a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszékének vezetője volt. 2014-ben a Testnevelési Egyetem ideiglenes intézményvezetője, 2015-től általános rektorhelyettese, illetve a Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutató Központ, valamint a Gazdaság és Társadalomtudományi Intézet igazgatója. Kutatásaiban a sportolók, edzők, sportmenedzserek döntéseit elemzi, habilitációs értekezésnek címe: Döntések elméletei és alkalmazásuk a sport gyakorlatában.

Dr. Vingender István 1983-ban a Rosztovi Állami Egyetem filozófia szakán, majd 1988-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem szociológia szakán szerzett diplomát. A Testnevelési Főiskolán 1994-ben sikeresen védte meg egyetemi doktori disszertációját, majd 2000-ben PhD disszertációját. 1989-től az Országos Alkohológiai Intézetben, illetve a Támasz Alapítványnál folytatott hat éven keresztül kutatói tevékenységet. 1990 óta oktat addiktológiát a Testnevelési Egyetemen, valamint dolgozik a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, ahol 2002-ben nevezték ki a Társadalomtudományi Intézet igazgatójának. 2006-tól a Semmelweis Egyetem Alapozó Egészségtudományi Intézetének igazgatója és oktatási dékánhelyettese. A Semmelweis Egyetem intézetigazgatójaként számos kutatás, illetve nemzetközi pályázati projekt résztvevője és vezetője, képzési és oktatási innovációk kezdeményezője, kari szintű fejlesztések koordinátora. A Testnevelési Egyetem, valamint a Semmelweis Egyetem doktori iskolájában jelenleg is oktat. Szakmai teljesítményének elismeréseként 2001-ben Békésy György ösztöndíjban, 2010-ben Apáczai Csere János díjban részesült. Habilitációs értekezésének címe: Sport és egészség a társadalmi integráció kontextusában.

Ezt követően Tihanyi József ismertette a doktorjelöltek eredményeit és levezette az avatási eljárást. Az újonnan avatott PhD-fokozatú doktorok: Ábrahám Júlia - summa cum laude, Csáki István - summa cum laude, Edvy László - summa cum laude, Gombás Judit - summa cum laude, valamint ifj. Tóth János - cum laude.

A nagyszabású és látványos ünnepség zárásaként pedig a többciklusú képzési struktúrában a mesterképzési szakokon, alapképzési szakjainkon a tanulmányaikat e félévben befejező jelöltek avatása, illetve okleveleik átadása következett, az eskü szövegét Bajnok Borbála olvasta elő.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!