Részvétel a Tsukuba Egyetem nyári kurzusán
2013. július 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A TF és a japán Tsukuba Egyetem közötti kétoldalú megállapodás értelmében Karunk egy hallgatójának lehetősége volt idén első alkalommal részt venni a partnerintézmény rövid nyári kurzusán, az úgynevezett Tsukuba Summer Institute-on.

A Doktori Iskola hallgatója, egyben a Nemzetközi Igazgatóság munkatársa, Bardocz-Bencsik Mariann volt az egyedüli, aki a közép-európai régiót képviselte a nyolcnapos képzésen. A több mint nyolcvan hallgató túlnyomó része ázsiai országokból érkezett (így Japánból, Tajvanról, Szingapúrból, Dél-Koreából), de Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Kanadából és az Egyesült Királyságból is érkeztek résztvevők.

A program három alprogramból állt, amelyek közül egyet kellett előzetesen minden résztvevőnek megjelölnie. Így voltak, akik a SPAC programban (Sport, testmozgás és kultúra Japánban), voltak, akik a CoRP programban (közös kutatási terv kidolgozása a testnevelés és a sport területén), míg mások a LAB (laboratóriumi) workshopban vettek részt. A kurzusokat, a workshopokat egytől egyig kiváló nemzetközi szakemberek tartották. Érkeztek oktatók az Egyesült Államokból (többek között a Kent State University-ről és az Ohio State University-ről), Dél-Koreából a Seoul National University-ről, és természetesen a házigazda University of Tsukuba intézményből is.

A kötelező tudományos programokon kívül a résztvevőknek lehetőségük volt megismerkedni a hagyományos japán tésztakészítéssel, és kirándultak a Tsukuba-hegyen is.

A partnerkapcsolat , illetve a vele járó ösztöndíj-lehetőség a nyári egyetemen való részvételre nagyban köszönhető az egykor a TF-en végzett, és évek óta a tsukubai egyetemen dolgozó Dr. Nemes Rolandnak.

A két intézmény kapcsolatát tovább mélyítendő, szeptembertől megkezdi tanulmányait Karunkon az első tsukubai cserediák.

Bízunk benne, hogy jövőre is lesz lehetősége TF-es hallgatónak részt venni a Tsukuba Summer Institute-on, és hogy az első hallgató példáját követve számos japán diák fogja végezni tanulmányai egy részét a TF-en.

[nggallery id=186]

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!