Megkezdődött a Kölyök Atlétikai Program képzési sorozata
2012. szeptember 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Százötven pedagógus már megismerkedett a MASZ által kidolgozott, IAAF alapú atlétikai programmal, aminek a projektgazdája a TF.

A kormányhatározatban foglaltak szerint megkezdődöttek a Kölyök Atlétikai képzések országszerte, és az első csoportoknál már be is fejeződött az oktatás. Az idei tanévben már országszerte lesznek iskolák, ahol oktatni fogják az IAAF programja alapján az akkreditált kölyök atlétikai programot.

Az elmúlt hétvégén hat képzési csoportba 150 fő pedagógus vett részt képzésen. Minden csoportot két oktató tanít. A csoportokban 25 fő pedagógus kerül beosztásra. Ez az alapítási dokumentum alapján a maximális létszám.

"Nagy várakozással készültem az első csoportra - írja beszámolójában Adamik Zoltán, a MASZ szakmai elnökhelyettese, a kecskeméti csoport szervezője.  -  Annak ellenére, hogy azzal az útravalóval kezdtük, hogy tartsuk magunkat az eredetileg tervezett programhoz, igyekeztem alkalmazkodni a hallgatók által támasztott igényekhez. Azért gondoltam, hogy ez helyes, mert a célunk az, hogy a Kölyök Atlétikai Programot, az atlétikát valóban csinálják a képzésben résztvevők, amikor hazaértek. Így arra készültem, hogy több időt szánok az általuk megjelölt problémás kérdésekre. A köszöntőben ezért arra bíztattam őket, hogy kérdezzenek, javasoljanak."

Kölyök Atlétikai Program

"(...) Tartva a menetrendet, időben és magyarázatban sokkal többet kellett a gyakorlattal foglalkozni. Meg kellett mutatni azt, hogy egy adott mozgás oktatását (pl. futóiskola) hogyan építsük fel, melyek az általános hibák, hogyan lehet kijavítani, milyen foglalkoztatási forma a legcélszerűbb és ehhez milyen segítséget nyújt a Kölyök Atlétikai Program rendszere. Nagyon kellemes meglepetés volt számomra, hogy a többségében tanítókból álló csoport lelkesen, figyelmesen végezte azokat a gyakorlatokat, amelyekben előképzettségük, koruk, alkatuk miatt komoly problémáik lehettek."

Scheidler Géza a program tanára, Bonyhád: "A fele részt tanító, fele részt testnevelő végzettségűek őszinte érdeklődéssel voltak a program iránt. Nagy segítség, ha egy továbbképzés ennyire gyakorlatias, és kész, közvetlenül használható többletet ad. Volt a csoportunkban egy két évvel nyugdíj előtt álló tanítónéni, aki azt mondta, sok tanfolyamon volt már, de ennyire jón még nem."

Kölyök Atlétikai Program

"Valóban sikerként éltük meg mi is a három napot. Izgalmunk előzetesen abból fakadt, hogy olyasmiről kellett beszélnünk, melyet a gyakorlatban még mi sem próbáltunk. Igyekeztünk becsülettel felkészülni erre. Varga Attila úr érkezett tájékozódni Bonyhádra az államtitkárság főosztályáról. Miután megismerte a képzési részleteket, hangsúlyokat, saját megfogalmazása szerint  az utóbbi évek egyik legtartalmasabb akkreditált programját ismerte meg."

"A Kölyök Atlétika első felkészítő tanfolyama után szívből gratulálok az ötlethez – tette hozzá Ónodi Szabolcs, a bonyhádi csoport szervezője, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium igazgatója – gratulálok a kerettantervbe építéséhez, a rapid gyorsaságú akkreditáláshoz, a testnevelők mozgósításához és az egész programot átölelő elhivatottsághoz."

Kölyök Atlétikai Program

"Ötven felnőtt ember két és félnapon át - saját szabadidejéből és önszántából felejthetetlen hétvégét varázsolt a bonyhádi gimnáziumba. Hitet és erőt adott mindnyájunknak lelkesedésük, az ügy iránti alázatuk és tettrekészségük.”

Vaszkán Gábor, a békéscsabai csoport tanára:  "Kétségtelen tény, hogy ha a tanár kollégák az első nap megtapasztalják azt, hogy  a gyerekek hogyan viszonyulnak ezekhez a legújabb mozgásformákhoz, ezekhez a csodálatos eszközökhözl - utána sokkal jobban leköti őket az elméleti oktatás. Miután elmentek a gyerekek, alig tudtuk beirányítani a felnőtteket az előadóba, mindenki rakétázni, diszkoszozni, vortexezni akart... Másnap megvolt a lehetőség több mint három órán keresztül, és egy szóval sem panaszkodtak, hogy elfáradtak - élvezték az egészet."

Kölyök Atlétikai Program

forrás: Magyar Atlétikai Szövetség

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!