Kulcsár Gergely 80. születésnapját ünnepeltük
2014. március 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Karunk Atlétika Tanszékének szervezésében köszöntöttük hétfőn, 80. születésnapján az olimpiai ezüst- és bronzérmes gerelyhajítót, Kulcsár Gergelyt.

Az eseményen az ünnepelt emlékplaketteket, ajándékokat vett át Dr. Radák Zsolt dékántól, Dr. Nagy Zsigmondtól, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatójától, Gyulai Miklóstól, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökétől, valamint Szalma Lászlótól, a Tanszék vezetőjétől. Az eseményen Kulcsár Gergely több tanítványa is jelen volt, így Németh Miklós is, aki az 1976. évi montreali ötkarikás játékokon olimpiai bajnoki címet szerzett. A köszöntések, koccintások után a jelenlevők egy archív filmmel idézték fel a régmúlt sikereit.

Kulcsár Gergely 1934. március 10-én született Nagyhalászon. A kiváló atléta négy nyári olimpián is indult, s háromról éremmel tért haza: az 1964-es tokiói játékokon ezüstérmet érdemelt ki, míg 1960-ban Rómában és 1968-ban Mexikóvárosban bronzérmet ért teljesítménye. Az Európa-bajnokságokról szintén két harmadik helye van: előbb 1958-ban Stockholmban, majd 1966-ban Budapesten állhatott fel a dobogó alsó fokára. Az 1964-es, az 1968-as és az 1972-es müncheni olimpián ő vitte a magyar csapat zászlaját.

Kulcsár volt az első magyar gerelyhajító, aki 80 méteren felül dobott. Az aktív versenyzés befejezése után 1972-től testnevelő-tanárként dolgozott, később a TF  adjunktusa lett, vezette a válogatott dobószakágát, s  hosszú éveken át a kuvaiti válogatott edzéseit irányította szövetségi kapitányként.

szöveg: Szalma László

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!