Kutatók Éjszakája 2013
2013. szeptember 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Idén szeptember 27-én rendezik a Kutatók Éjszakáját országszerte. Ezen alkalomból ingyenes programokkal várják az érdeklődőket a kutatóintézetek, a laboratóriumok és az oktatási intézmények az esti órákban. Az alábbiakban adunk tájékoztatást a Kar oktatói, munkatársai által kínált programokról.

„Képes vagy Te is nagy teljesítményre”, ha... - Mozaikok a sporttudományból

  • Dr. Szmodis Márta egyetemi docens – TF, Hepp Ferenc terem
  • Dr. Tihanyi József egyetemi tanár – TF, Hepp Ferenc terem
  • Dr. Koltai Erika tudományos munkatárs – TF, Hepp Ferenc terem
  • Dr. Berkes István egyetemi tanár- SE központi helyszín
  • Major Zsuzsanna - SE központi helyszín

Laborbemutató és személyes vizsgálatok

  • Tihanyi József : Biomechanikai laboratórium bemutatása
  • Petrekanits Máté, Takács Beáta: Teljesítmény-élettani laboratórium bemutatása
  • Bori Zoltán és Torma Ferenc: Állatkísérletek a sporttudományban

Dr. Szmodis Márta: Sport és genetika - TF Főépület (XII. Alkotás u. 44.), I. emelet, Hepp Ferenc terem, 17.00. Az előadás egy óra időtartamú.

A genetika sportbeli felhasználása viszonylag újkeletű, ami a tapasztalatok matematikai megközelítésével kezdődött, majd a molekuláris biológia fejlődésével teljesedett ki. A kapcsolódási pontok közül kiemelendők a sportági alkalmasságban döntő heritabilitási vizsgálatok, a kiugró teljesítmény genetikai hátterét vizsgáló sportgenomika, munkacsoportunk egyik témája, a gének érvényesülését befolyásoló környezeti, így az edzéshatást vizsgáló epigenetika területe, a hirtelen szívhalál, a prevenció-rehabilitáció témaköre, valamint a dopping-géndopping kérdése.

A hallgatók minimális létszáma 10, maximális létszáma 80. Szükséges a hallgatói regisztráció a laborlátogatásra: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Dr. Szmodis Márta biológus, korai kapcsolat a sporttal: versenyszerűen úszott és atletizált, majd kosárlabdázott. Érdeklődési területek: genetika, sportélettan és sporttáplálkozás, kinantropometria ismereteinek alkalmazása a sportban. Három gyermek édesanyja.

Tihanyi József: Izomláz, a szükséges rossz! Izomkárosodás vagy az izom rekonstrukciója? - TF Főépület (XII. Alkotás u. 44.) , I. emelet, Hepp Ferenc terem, 18.00. Az előadás egy óra időtartamú.

A kutatók mintegy negyed százada próbálják megfejteni az edzést követő, pár napig is eltartó izomfájdalom okát. Az edzést követő izomfájdalmat, érzékenységet a magyar nyelvben izomláznak nevezik. A köztudatban az terjedt el, hogy az izomlázat az anaerob munkavégzés során az izomszövetben felszaporodó tejsav okozza. Régóta tudjuk azonban, hogy a tejsav viszonylag gyorsan elhagyja az izomszövetet a véráramba kerülve, amit az jelez, hogy a munkavégzést követő tíz percen belül a vér laktát (tejsav) tartalma többszöröse lesz a nyugalmi értéknek. De akkor mi az izomláz?

A hallgatók minimális létszáma 10, maximális létszáma 80. A laborbemutatóra a minimális létszám 5, a maximális létszám 10. Szükséges a hallgatói regisztráció a laborlátogatásra: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tihanyi József testnevelő tanár, szakedző, a biológiai tudomány kandidátusa , a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a biomechanika professzora, magasugró magyar bajnok és csúcstartó, mesteredző. Fő kutatási területe a mozgatórendszer biomechanikai viselkedése, az erőfejlesztés élettana és biomechanikája, az erőkifejtés központi idegrendszeri szabályozása. Kutatási eredményeit sikeresen alkalmazta az atléták felkészítésében, amely hozzájárult ahhoz, hogy magasugró tanítványai tíznél több magyar bajnokságot nyerjenek és magyar csúcsot állítsanak fel. Kutatásaiba bevonta hallgatóit, akik hat TDK első helyet szereztek, közülük kettőt Pro Sciencia Aranyéremmel tüntettek ki. Doktori programjában tizenegy hallgató szerzett doktori fokozatot. Tanítványai közül többen külföldi egyetemeken tanítanak. Maga is több külföldi egyetem vendégprofesszora.

Petrekanits Máté, Takács Bea: A terhelésélettan szerepe a sportkardiológiában - Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF), XII. Alkotás u. 44. Új épület 1. emelet, 115. szoba, Spiroergometria. A gyakorlati bemutató körülbelül egy óra időtartamú, kezdés: 19 óra, vége: 24 óra.

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán működő laboratórium terhelésélettani rendszerfejlesztéssel, kutatás-fejlesztéssel, tanácsadással, oktatással és egyéb, a teljesítmény- és szabadidősporttal szoros összefüggésben levő tevékenységekkel foglalkozik. Szakmai menedzsmentje ismert szakemberekből áll, akik a maguk területén kiemelkedőt alkottak és alkotnak.

A laborbemutatóra a maximális létszám 5 fő. Sportfelszerelés és tisztálkodási csomag szükséges. Szükséges a hallgatói regisztráció a laborlátogatásra: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Petrekanits Máté húsz éves élversenyzői pályafutást, 146-szoros röplabda válogatotti címet tudhat maga mögött, miközben a Testnevelési Egyetemen szerzett diplomát, majd később ugyanitt doktorált. Terhelés élettani, kutatói munkáját a Kecskeméti Repüléskutató Intézetben kezdte, majd a budapesti Honvéd Sportegyesület Terhelés élettani Laboratóriumában folytatta. 1982 óta végez terhelés élettani vizsgálatokat sportolók, civilek, fegyveres testületek számára. Fő kutatási profilja a szív- és érrendszer edzettségének, edzhetőségének, a metabolikus folyamatok állapotának vizsgálata laboratóriumi és pálya vizsgálatokkal, sport-antropometriával. Célunk továbbá az eddig elvégzett vizsgálatokból származó több tízezres adatbázis felhasználása az életminőséget javító programok kialakításában. Tudományos társasági tagságok: Magyar Élettani Társaság, MOB Orvos Bizottság. Magyar Sportorvos Társaság. MLSZ Orvos Bizottság. Befejezett kutatási témák: A belső és köpenyhőmérséklet változásának hatásai a siproergometriai mutatókra, a sav-bázis, az oxigénszállító mechanizmus működését, valamint az elégtelen, vagy túlterhelést jellemző biokémiai paraméterekre (TSTT, 1991-1993). Haderőátalakítás 2004 (MH, 2004-2005). Pannon Mobil EKG (Pannon GSM 2004-2006).

Dr. Koltai Erika: A rendszeres testedzés hatása az öregedés molekuláris folyamataira: a sirtuinok szerepe (Dr. Koltai Erika, Dr. Radák Zsolt) - TF Főépület (XII. Alkotás u. 44.), I. emelet, Hepp Ferenc terem, 19.00. Az előadás egy óra időtartamú.

Az öregedés egy olyan generalizált folyamat, mely a természetben előforduló összes élő szervezetnél megfigyelhető. Az életkor előrehaladtával a legtöbb szerv funkciója csökken, számos betegség előfordulása pedig fokozódik, ezek következtében azonban az élet minősége is jelentős romlást mutat. Felmerül a kérdés, hogy ez vajon késleltethető, esetleg megelőzhető-e?

Vizsgálataink azt mutatják, hogy a rendszeres edzés SIRT1 függő útvonalak révén lassítja a vázizom öregedési folyamatát. Az agyszövet esetében pedig az edzés indukálta neurogenezis nem oki tényezője a jobb térbeli tanulási funkciónak, az életkor függő SIRT1 csökkenésnek pedig jelentős hatása lehet az agyfunkcióra, ami terápiás célpontot szolgáltathat.

A hallgatók minimális létszáma 10, maximális létszáma 80. Szükséges a hallgatói regisztráció: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Koltai Erika a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Humánkineziológia szakán 2006-ban summa cum laude diplomázott. Posztgraduális tanulmányait a Semmelweis Egyetem 5. számú Doktori Iskola állami ösztöndíjas hallgatójaként, Prof. Dr. Radák Zsolt vezetésével végezte. Eddigi munkája során 28 tudományos konferencián szerepelt hazánkban, más európai országokban, az Egyesült Államokban és Japánban poszteres vagy szóbeli előadással. Több TDK konferencián részesült díjazásban. A 2005-2006-os tanévben Köztársasági Ösztöndíjat nyert, 2006-ban a Semmelweis Egyetem „Jó tanuló-jó sportoló” díj 1. helyezettje. 2006-ban hallgatóként, majd 2010-ben dolgozóként a Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Kar, Tudományos Pályázatának díját kapta. 2008-ban a FEBS Youth Travel Fund (YTF) pályázat keretében részvételt nyert a Free Radical Summer School 1 hetes kurzusára a görögországi Spetses szigetén. 2009-ben poszterével elnyerte a Fiatal kutatók díját a Szabadgyök Kutató Társaság római konferenciáján. 2010-ben a Magyar Sporttudományi Társaság éves konferenciáján kiemelt díjas. Publikációinak összesített impakt faktora 68,291.

Bori Zoltán, Torma Ferenc: Állatkísérletek a sporttudományban: emberen nem végezhető vizsgálatok kiváltása. Az állatház: laboratóriumi patkányok szállása, edzőterme, szellemi fittségük mérése. Molekuláris biológiai laboratóriumi módszerek: Tegyük láthatóvá a láthatatlant! - Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF), XII. Alkotás u. 44. Sporttudományi Kutatóintézet állatháza és laboratóriuma (Új Épület III. emelet 310. szoba.). Kezdés: 19.30, befejezés: 21.30.

Állatház: a laboratóriumi patkányok életkörülményeinek bemutatása. Rövid tájékoztató állatvédelemről ebben a speciális esetben : egyetemi állatvédelmi és etikai bizottság. Patkány futópad edzésre fogott patkánnyal: közben a futó patkány oxigénfelvételének mérése.

Laboratórium: tegyük láthatóvá a láthatatlant! Az élő anyagot felépítő makromolekulák – fehérjék, nukleinsavak (DNS) – láthatóvá tétele különféle festésekkel, illetve fényt gerjesztő eljárásokkal: fluoreszcencia, kemilumineszcencia. Az ezeket felhasználó molekuláris biológiai módszerek bemutatása a hallgatóság aktív részvételével: az eljárások egyes lépéseit – útmutatás alapján – maguk fogják elvégezni.

A hallgatók minimális létszáma 12 fő. Szükséges a hallgatói regisztráció a laborlátogatásra: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bori Zoltán az Eötvös Lóránd Tudományegyetem biológus szakán 1987-ben szerzett diplomát. A Radiológiai Klinikán akadémiai kutatócsoportban tumorszupresszor génekkel foglalkozott, majd az Országos Neurológiai és Pszichiátriai Intézet Genetika laboratóriumában dolgozott. Lassan egy évtizede a Sporttudományi Kutatóintézetben a testzedzés hatását kutatja molekuláris biológiai módszerekkel. Számos közlemény, előadás és poszter szerzője. Két leány édesapja.

Torma Ferenc a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Humánkineziológia szakán 2011-ben  diplomázott. Posztgraduális tanulmányait a Semmelweis Egyetem 5. számú Doktori Iskola állami ösztöndíjas hallgatójaként, Prof. Dr. Radák Zsolt vezetésével végzi. Eddigi munkájával egyetemi és nemzetközi TDK versenyen szerepelt, illetve hazai és külföldi konferencián tartott előadást. Szelektív tenyésztéssel létrehozott „Lusta és Fitt” patkány törzseken a testedzés jótékony hatásait  kutatja.

Dr. Berkes István: A sportolói sikerek titka a regeneráció - Professzorok Háza, Központi helyszín. Az előadás és a gyakorlati bemutató egy óra időtartamú.

Élvonalbeli szinten szinte naponként kell komoly, tétre menő mérkőzéseken eredményeket produkálni. Erre csak a megfelelően felkészített sportolók képesek. A felkészítési folyamatban az edzés mellett a versenyzők regenerációjának a biztosítása kiemelt feladat. A regenerációt elősegítendő eszközöknek széles a tárháza. Ezek jó része a szabadidő sportban, sőt a mindennapi élet kihívásainak legyőzésében is sikerrel alkalmazható. A Kutatók Éjszakáján szeretnénk bemutatni, mit rejt egy sportorvosi táska. Látogatókon és olimpikonokon kívánjuk bemutatni a kinesio tape használatát, melyet számos világjátékon megfigyelhetünk a sportolókon, a fagyasztóspray-k helyes használatát és különböző brace-k, ortopédiai segédeszközök felhelyezését, azok segítő, vagy korlátozó hatását a fizikai aktivitásra.

A hallgatók minimális létszáma 10, maximális létszáma 80. Szükséges a hallgatói regisztráció: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Berkes István ortopéd és sportorvos szakorvos, Ph.D., egyetemi tanár, korábbi NB. I-es labdarúgó, jelenleg amatőr teniszező. Fő kutatási területe a sportsérülések kialakulása, megelőzése, konzervatív és műtéti kezelése, valamint rehabilitációja. Kutatásait hallgatóival és PH.D. jelöltjeivel együtt végzi. Maga több hazai és nemzetközi tudományos szervezet, valamint a MOB tagja, a NOB Coubertin-díjjal kitüntettje.

Major Zsuzsanna: Árnyék a sportpályákon - A hirtelen sportolói halálok okai - Professzorok Háza, Központi helyszín, 17.00. Az előadás időtartama 20 perc, a gyakorlati bemutató időtartama 40 perc.

Az élsportban minden méterért és másodpercért óriási küzdelem folyik, a sportolók sokszor extrém terheléseknek vannak kitéve. Amikor azonban fiatal, egészséges sportolók veszítik életüket, a halál paradoxonként, látványos tragédiaként jelenik meg. Ezek a megdöbbentő, váratlan események jelentős társadalmi aspektussal is bírnak, hiszen az élsportolókat számos gyermek választja példaképül. Vizsgálataink során arra keressük a választ, hol van az egészséges, illetve a kóros alkalmazkodás határa. Jelen program keretében interaktív módon telemetriás módszerekkel és mozgáselemző vizsgálatokkal invitálunk utazásra „hétköznapi embereket” és a válogatott sportolókat a szív-vérkeringési rendszer útvesztőiben.

A hallgatók minimális létszáma 5, maximális létszáma 10. Szükséges a hallgatói regisztráció: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Major Zsuzsanna a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán szerzett diplomát okleveles humánkineziológusként, jelenleg a Semmelweis Egyetem 5. számú Doktori Iskolájának doktorjelöltje. Kutatásának eredményeit számos magyar és idegennyelvű előadás során ismertette Európa különböző országaiban. 2012-ben a Dalmady-díj nyertese, tagja többek között a Magyar Kardiológus Társaságnak, a Magyar Sporttudományi Társaságnak és a European Society of Cardiology-nak. Egyetemi évei alatt rendszeresen atletizált, többször ért el dobogós helyezést a BEFS versenyein 800 m-en és az egyetemi női váltó tagjaként.  A futópályák mellett az utóbbi években egyre gyakrabban kap helyet hétköznapjaiban a művészet, grafikáiból mind belföldön, mind pedig külföldön nyílik kiállítás. Érdeklődési területei: rendszeres fizikai aktivitás hatása a szív-vérkeringési rendszerre, a dekondícionálás hatása a szív morfológiai és funkcioális paramétereire különböző pathológiás állapotokban, sportélettan.

Az országos eseményről bővebb tájékoztatás a kutatokejszakaja.hu oldalon található.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!