Budapesten találkoztak az európai sport képviselői
2011. február 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

EU Sport Forum 2011Február 21-én és 22-én Budapesten adtak egymásnak randevút az európai sport képviselői. A Corinthia Hotelben megrendezett keddi sajtótájékoztató házigazdája Czene Attila sportért felelős államtitkár volt. A sajtórendezvényen jelen volt Androulla Vassiliou asszony, sportért felelős európai biztos és szóvivője Dennis Abbott az Európai Bizottság képviseletében. Az Európai Parlamentet Ivo Belet, az intézmény Oktatási és Kulturális Bizottságnak tagja képviselte. Szintén megjelent David Howman, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA Főigazgatója.

A biztos asszony rövid tájékoztatójában kiemelte, hogy a Sport Fórum egy kitűnő lehetőség a sport képviselői számára, hogy nyitott párbeszéd formájában cseréljenek eszmét az új kihívásokról, melyekkel a szektor szembenéz. Hangsúlyozta, hogy a január 18-án elfogadott kommünikében szereplő ajánlások a jövőre nézve nemcsak a tagállamoknak, de az Európai Uniónak is fontosak, így különösen fontos a közleményben megfogalmazott célok elérésében az EU hozzáadott értéke. Kiemelte, hogy a jövőben uniós szinten különös figyelmet fognak fordítani a játékosok átigazolásának kérdésére, az imázsjogok védelmére, a sportszervezetek vezető pozícióiban a nők számának emelésére, valamint az EU-s szinten zajló társadalmi párbeszédre. Szintén hangsúlyozta, hogy nagyszerű eredményeket ért el az előkészítő intézkedések harminc projektje, melyek közül kilencben az unió soros elnöke, Magyarország aktív szerepet játszik.

Czene államtitkár úr a magyar elnökség sportbeli kötelességeire irányította a figyelmet. Elsősorban arra, hogy 2011. májusában egy közös állásfoglalást kell elkészíteni, melyben összefoglalnák a legfontosabb közös európai célokat és prioritásokat a szektorban. Ezen menetrend tető alá hozásában kiemelt szerepe van a magyar elnökségnek, illetve abban is, hogy megfelelően készítse elő a továbbhaladás lehetőségét a következő elnöklő országnak, Lengyelországnak.

Újságírói kérdésre válaszolva Androulla Vassiliou asszony elmondta, hogy a játékosátigazolásokról tanulmányt fognak készíteni a jövőben, hogy feltérképezzék a témakört.

Az államtitkár úr és a biztos asszony hamar elköszönt a sajtótájékoztatón megjelentektől, de távozásuk igazolt volt: az unió sportminiszterei éppen a sajtórendezvény közben érkeztek meg a helyszínre, hogy együttes ülésen vegyenek részt a Sport Fórum résztvevőivel.

Bardocz-Bencsik Mariann

(fotó: Pelsőczy Csaba | kormany.hu)

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!