Egy új időszak kezdete
2018. augusztus 27.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Hétfőn reggel megkezdődött az oktatás a Testnevelési Egyetem új központi épületében, ami reményeink szerint intézményünk számára egyúttal új, az eddigieknél is szebb és még sikeresebb korszak kezdetét jelenti. Ennek kapcsán beszélgettünk Mocsai Lajossal, a Testnevelési Egyetem rektorával.

Mit vár az új időszaktól, egyszersmind annak első tanévétől?

Hadd kezdjem onnan, hogy 2014 szeptemberében ismét önállóvá vált a Testnevelési Egyetem, ez volt talán a legfontosabb lépés. Világhírű intézményről beszélünk, amely a maga műveltségi területével meghatározó szerepet tölt be a világ felsőoktatási intézményei között. Az új központi épületben összpontosul a hallgatók egyetemi életének jelentős része és az egyetem működésével kapcsolatos feladatok ellátása – a Tanulmányi Hivataltól a különböző irodákig –, továbbá a megnövekedett tantermi kapacitás, mely az eddigit jócskán meghaladja.  A harmadik-negyedik emeleten pedig a igazgatási szervezeti egységek dolgoznak majd a huszonegyedik század kívánalmainak és követelményeinek megfelelő, modern körülmények között. Erre a területre koncentrálódik az egyetem sporttudományos központja is, amelyet én integrált laboratóriumi rendszernek hívok. A világon talán itt jelenik meg először egyszerre a biomechanika, a sportpedagógia, a sportpszichológia, a statisztika, az analitika, a teljesítményélettan, a különböző edzéselméleti módszertanok és a táplálkozás-tudomány területe. A költözés folyamatos, a tervek szerint szeptember közepéig átköltözünk és 18-án délelőtt 10 órakor sor kerülhet az új időszak első évnyitójára. A magyar államtól azt a feladatot kaptuk, hogy a világ tíz legjobb testkulturális egyetemének egyikét hozzuk létre, és ennek szellemében járunk el a továbbiakban is.

Egy új időszak kezdete

Hallgatói szempontból milyen időszak vár a tanulmányaikat most elkezdőkre az új Testnevelési Egyetemen?

Ez elsősorban a hallgatókon, no meg a mi pedagógiai munkánkon múlik. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy nálunk harmóniában van az elmélet és a gyakorlat. A motorikus kultúrában napi tapasztalatot kell szerezni, mert aki ezt nem teszi meg, a későbbiekben főként testnevelőként, de sportszakemberként, edzőként sem tud minőségi munkát végezni. Hiába erős a sporttudományi háttér, ha a fiatalok már nem tudják megfelelően alkalmazni ezt a tudást a gyakorlatban. Ezért tartom rendkívül fontosnak és szükségszerűnek a gyakorlati tudás magas szintű elsajátítását. Olyan szakembereket szeretnénk képezni, akik jelentős hatással lesznek a magyar fiatalok egészségi állapotának javítására, mert jelenleg drámai a helyzet, általános iskolásaink harminc-negyven százaléka gyógytestnevelésre szorul.

Egy új időszak kezdete

Noha hamarosan megtörténik az új épület teljes átadása, a kívülállók talán nem is tudják, hogy ettől még folytatódik az építkezés. Egyébként mennyien dolgoztak a projekten az elmúlt két évben?

A Testnevelési Egyetem valamennyi munkatársa. Mi, vezetők megteremtettük a föltételeket, de benne van ebben a munkában mindenki: a Kancellária, a Beruházási Programiroda, az oktatóink és a funkcionális szervezeti egységeknél dolgozó kollégáim is, hiszen nekik is aktívan részt kellett venniük az előkészítésben. Az egyetem fejlesztése három ütemben valósul meg, az első most zárul le. Ami az építkezés további részét illeti, nos, az az egyetem saját területén folytatódik. Az új részen a kertrendezés az őszi időszakra marad, a járó-, illetve a parkolófelületek kialakítása az egész öthektáros területen belül körülbelül október végére realizálódik. A nagy súlyú eszközök áthozatala csak ezt követően válik lehetővé.

Egy új időszak kezdete

Úgy gondolom, hogy az év végétől kezdődhet majd el a teljes működés, beleértve a laboratórium rendszerét is. Nagy öröm, hogy szeptemberben, tehát az új tanév kezdésekor fogadhatjuk a Kölni Egyetem és a japán Waszeda Egyetem rektorát, akikkel olyan megállapodást írunk alá, amely világszintű oktatási-kutatási  együttműködésben realizálódik. Ezzel voltaképpen növeljük a Testnevelési Egyetem fajsúlyát a nemzetközi porondon, mert az építkezés célja természetesen hosszú távon az, hogy kiemelkedő nemzetközi színvonalon segítsük a hazai testkulturális képzés által a magyar sport fejlődését.   

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!