Hírek

Sikeres TE-NEKA továbbképzés Balatonbogláron

Új módszer, új tudás a mindennapos testnevelésben címmel, a TÁMOP-3.1.19-15/1-2015-0001 program keretében új megvalósítási formával jelentkezett a Testnevelési Egyetem a Nemzeti Kézilabda Akadémiával (NEKA) és szakembereivel együttműködésével. Április 27-én szombaton a kézilabda egyik hazai központjában, Balatonbogláron  kihelyezett képzést tartott a Testnevelési Egyetem a képzésre jelentkezők számára.

A felnőttképzésen testnevelők, tanárok, érdeklődő tanítók is részt vehettek. A képzés célja az iskolai nevelési koncepciók, helyi tantervek, pedagógiai programok olyan tartalmi elemekkel történő kitöltése a mindennapos testnevelés és a szabadidős sporttevékenységek keretében, amelyek biztosítják a gyermekek testi, lelki és szellemi egészségéhez szükséges feltételeket. A kijelölt célok között áttételesen az is szerepel, hogy a társadalom felismerje a csapatsportok fontosságát, és egyre több fiatal érezzen kedvet a sportágválasztáshoz.

 Sikeres TE NEKA továbbképzés Balatonbogláron

A Testnevelési Egyetem kiváló tanárai mellett a NEKA mesteredzői is segítséget nyújtottak az elvárható legmagasabb minőség biztosításában. A rendezvényt Prof. Dr. Hamar Pál egyetemi tanár, az MTA doktora, a Testnevelési Egyetem oktatási rektorhelyettese, intézetigazgató nyitotta meg. Dr. Makszin Imre a foglalkozások tervezéséről, a helyi pedagógiai programok jelentőségéről és a megvalósítás tervezéséről tartott érdekfeszítő előadást.

A foglalkozások során fejleszthető kognitív, affektív, motoros képességek lehetőségeiről Kökény Tibor sportpszichológus beszélt, az átadott tudást kiegészítette a játékigény fenntartásának és kielégítésének alkalmazható lehetőségeivel.

A képességfejlesztő előkészítő játékokról és főképpen annak kézilabdázás vonatkozásairól Dr. Ökrös Csaba, a Testnevelési Egyetem Sportjáték Tanszékének vezetője, egyetemi docens, európai kézilabda mesteredző beszélt, bemutatva a hallgatóságnak az elkészült világszínvonalú oktatási segédanyagokat is.

Sikeres TE NEKA továbbképzés Balatonbogláron

Délután az alkalmazható előkészítő játékok teljesebb körű körüljárása valósult meg Boros Zoltán korábbi kiváló kosárlabdázó, mesteredző szakember (88-szoros válogatott, 5-szörös magyar bajnok, 2-szeres Magyar Kupa-győztes) közreműködésével.

Ezt követően korábbi és jelenlegi válogatott edzők, mesteredzők követték egymást a jelentkezett kollégák minél magasabb színvonalú felkészítése érdekében. Tanszékvezetőnket, Dr. Ökrös Csabát Hajdu János, a Nemzeti Kézilabda Akadémia sportszakmai vezetője követte, aki a különböző foglalkozási formákról beszélt, majd ifj. Kiss Szilárd, a Nemzeti Kézilabda Akadémia  mesteredzője, a magyar utánpótlás-válogatottak sikeres szövetségi kapitánya az iskolai keretekben is alkalmazható versengési lehetőségeket ismertette a sportági mozgásanyag felhasználásával. A nap a témák összefoglalásával, a tapasztalatok megbeszélésével zárult Dr. Makszin Imre koordinálásával. A nagy siker nem jöhetett volna létre Kovácsné Balogh Judit oktatásszervező támogató, segítő munkája nélkül. Az új innovatív kihelyezett megvalósítás egy kooperációra épülő új lehetőséget nyitott meg az érdeklődők megelégedésére.

TF,szabadidősport,TÁMOP,továbbképzés,NEKA,mindennapos testnevelés