Évről-évre népszerűbb a jóga kurzus
2019. október 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Harmadik éve indul a Sport- és rekreációszervező, illetve az Edző BA képzés nappali tagozatain a szabadon választható Jóga kurzus. A hallgatók az első félévben a jóga, míg a második szemeszterben a preventív gerincjóga alapjaival ismerkedhetnek meg.

A foglalkozások népszerűségét jelzi, hogy a kurzus létszámát évről-évre bővíteni kellett, és az órákra rendszeresen visszajárnak azok a diákok is, akik már korábban teljesítették a kétszer 26 órás tantárgyat. Mellettük az egyetem oktatói és dolgozói szintén szívesen látott vendégek a foglalkozásokon, részükről is remek visszajelzések érkeznek a mozgásforma jótékony fiziológiás és pszichés hatásairól. A kurzus tantárgyfelelőse Gáldiné dr. Gál Andrea, a Társadalomtudományi Tanszék vezetője, aki maga is rendszeresen részt vesz az órákon.

Évről évre népszerűbb a jóga kurzus

A jóga az egyik legnépszerűbb rekreációs mozgásforma napjainkban, számos változatát lehet gyakorolni már hazánkban is, ezért is hiányoltam a TF-en a jógaoktatást. Szerencsére Rajcsányiné Zibrinyi Éva személyében egy remek óraadó oktatót sikerült az egyetemre csábítani, aki maga is testnevelő tanár és mindig frissülő tudását szívesen osztja meg a hallgatókkal. Sőt, azok a másod- és harmadévesek, akik úgy érzik, hogy később jógaoktatóként is szívesen kipróbálnák magukat, az egyetemi képzésen túl a tanárnő segítségét kérhetik abban, hogy a két kurzus elvégzése után, egy oktatóképző szeminárium végén tett sikeres vizsgával jógaoktatói tanúsítványt szerezhessenek. Ennek köszönhetően közülük többen már fitnesztermekben, mozgásstúdiókban maguk is oktatják a jóga és a preventív gerincjóga alapjait. Külön öröm, hogy a korábbi évekhez képest növekedett a kurzuson a férfi hallgatók száma, illetve, hogy a jógázók közül többen is beszámoltak azokról a pozitív hatásokról, melyeket a saját sportáguk gyakorlásánál éreznek.

Évről évre népszerűbb a jóga kurzus

Amint a tanárnő elmondta, az Erasmusos hallgatók kérésére tavaly egy angol nyelvű jóga kurzus is indult, idén szeptemberben 16 itt tanuló külföldi diák jelentkezett a hétfő reggeli órákra (ez is nyitott az egyetem dolgozói számára). Emellett már a Tankönyv- és Jegyzetbizottság előtt van az a jegyzet, amellyel Rajcsányiné Zibrinyi Éva útmutatót és segítséget kíván adni nemcsak a jógát gyakorló, hanem a későbbiekben oktató hallgatóknak egyaránt. Ehhez komoly alapot ad az, hogy immáron 10 éve oktat jógát és annak nyolc válfaját műveli.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!