A sportpedagógia módszertanáról szóló kötet jelent meg
2019. november 26.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Edzők, pedagógusok és testnevelők számára készült a Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos és Prof. Dr. Hamar Pál szerkesztésében megjelent "A sportpedagógia szakmódszertani kérdései" című tanulmánykötet, melyet nagy érdeklődés mellett kedden mutattak be a szerkesztők és a szerzők a Testnevelési Egyetem Róma termében. 

"Alapvető célunk és feladatunk, hogy a TE szakmai könyvtárát megújítsuk, szakirodalmát frissítsük. Ez a hiánypótló kötet nagyon hamar megszületett, mert a szerzők hatalmas lendülettel láttak munkához" - mondta a Testnevelési Egyetemen Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, az intézmény rektora. Hozzátette: az volt a céljuk, hogy bemutassák az edzőt mint pedagógust, mint a pedagógiai folyamat meghatározó személyiségét, valamint hogy a testkultúrát és a mozgáskultúrát közelebb hozzák az érdeklődőkhöz, konkrét segítséget nyújtsanak a pedagógusoknak.

A sportpedagógia módszertanáról szóló kötet jelent meg

"A testkultúra, a mozgáskultúra, a mozgásműveltség a kultúra teljes értékű része, nem különíthető el a kultúra többi részétől" - mondta Mocsai Lajos

Hamar Pál, az MTA doktora a Testnevelési Egyetem tanárképző intézetének igazgatója, oktatási rektorhelyettes a könyv felépítéséről úgy fogalmazott: az általánostól a konkrét felé haladva, az egyéni és csapatsportágak - benne kiemelve a labdarúgás - specifikumait elemezték. Hangsúlyozta, hogy a leírtak nem receptek, de megszívlelendő vélemények, tapasztalatok.

A sportpedagógia módszertanáról szóló kötet jelent meg

Komoly érdeklődés övezte a könybemutatót (Fotók: Vidor Gergely)

"A sport és a pedagógia két olyan terület, amelyről mindenki azt gondolja, hogy ért hozzá. A sporthoz elsősorban a labdarúgás révén, a pedagógiához pedig azért, mert szülőként, nagyszülőként gyakorolja. Ezt figyelembe véve készítettük a könyvet" - tette hozzá.

A sportpedagógia módszertanáról szóló kötet jelent meg

Prukner László labdarúgóedző, a kötet egyik szerzője elmondta, több magyar bajnok és szövetségi kapitány tapasztalatait, véleményét összefoglalva írta meg a legnépszerűbb sportágról szóló részt. Tóth Ákos úszó szakedző, a könyv egyik lektora arról beszélt, hogy hiánypótló, úttörő munkáról van szó, és reméli, sokak hasznára válik.

A szerkesztők a Magyar Olimpiai Bizottságon és a Magyar Edzők Társaságán keresztül minden edzőhöz, testnevelő tanárhoz szeretnék eljuttatni a kötetet.

(MTI)

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!