Hódítsd meg a saját Mount Everestedet: az alkalmassági vizsga
2020. január 30.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetemre jelentkező fiataloknak fizikai állóképességükről is tanúbizonyságot kell tenni. Nem kell félni, nem világrekordok megdöntése a cél, az azonban elvárás, hogy mindenki magához képest jól teljesítsen, felkészüljön és meghódítsa a saját Mount Everestjét.

Hódítsd meg a saját Mount Everestedet: az alkalmassági vizsga

Az alkalmassági vizsgát nem minden szakon kell tenni, a Testnevelési Egyetemen az osztatlan tanárképzésen és a sport- és rekreációszervezés alapszakon kötelező,az edző alapszakon pedig külön felvételi van.

Ha sport- és rekreációszervezés alapszakra jelentkezel, akkor a felvi.hu felületére első körben fel kell töltened egy orvosi alkalmassági igazolást, ezt itt érheted el. Ha tesiből fogsz érettségizni, akkor a történet itt véget is ért, hiszen abban az esetben nem kell alkalmassági vizsgát tenned. Ha viszont nem, akkor fizikai és mentális kondíciódat felmérik egy vizsga keretein belül. Ez két részből áll: egy motivációs beszélgetésből és egy motoros vizsgából. A beszélgetés során kíváncsiak a sport iránti érdeklődésedre és a végén + vagy - minősítést kapsz. Nem, a motoros vizsga nem az a kétkeréken száguldozós fajta lesz majd, te döntheted el, hogy 12 perc alatt futni szeretnél 2 km-t vagy pedig 100 métert tennél meg inkább a vizen, egy általad választott úszásnemben.

Az osztatlan tanári képzésre jelentkezőket pályaalkalmassági vizsga várja, kivéve, ha az illető pedagógus, akkor ugyanis ettől eltekintenek. Itt valójában annak kell kiderülnie, hogy miként állnád meg pedagógusként a helyed. Ennek felméréseképp írnod kell kézzel egy motivációs levelet, amiről aztán beszélgetsz majd a bizottsággal. “Miért szeretnél tanár lenni? Mi a karrierterved?” - ilyen kérdésekre számíthatsz. A második feladat esetén pedig választhatsz, hogy esetleírás alapján szeretnél értelmezni egy konkrét nevelési helyzetet vagy pedig egy szabadon választott pedagógiai vonatkozású olvasmányról, műről szeretnél beszélgetni. Erről részletes instrukciókat itt találsz!

Egy alkalmassági vizsga is tartozik az osztatlan tanárképzéshez. Ez egy írásbeli biológia tesztből áll, emellett pedig felmérik a jártasságod az alábbi sportokban: sportjátékok, atlétika, torna, úszás és küzdősportok. Így összesen 200 pontot szerezhetsz, fontos azonban, hogy egyik tudásterületen sem érhetsz el 0 pontot, akkor ugyanis nem nyerhetsz felvételt az egyetemre. Akkor is hasonló eredményre kell számítanod, ha nem érsz el összesen legalább 100 pontot. A feladatok és gyakorlatok pontos leírását itt érheted el!

Az edző alapszakra, habár nem alkalmassági, de külön felvételi vizsgával szükséges. Ez egy biológia írásbeli vizsgából áll, ami az ember biológiájára, sejttanra és az alapvető genetikára terjed ki. Ezen felül sportági elméleti szóbeli és írásbeli vizsga és gyakorlat is vár rád.

Ez a sok vizsga elsőre rémisztőnek tűnhet, aggodalomra azonban semmi ok, mindenre fel tudsz készülni a részletes leírások alapján. Szeretnél a Testnevelési Egyetemre járni? Érdekelnek az induló szakok és a felvételi követelmények? Akkor töltsd le a TE felvételi kalauzát!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!