Két beteg is vérplazmát kapott a Semmelweis Egyetemen
2020. április 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Semmelweis Egyetem két betege kapta meg azt a szérumot, amit gyógyult COVID-19 páciensek vérplazmájából állított elő a Dr. Lacza Zsombor vezette kutatócsoport.

A Semmelweis Egyetem közlése szerint a Pulmonológiai Klinikán egy 57 éves, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán pedig egy 75 éves férfi betegnek adták be a szérumot, a transzfúziónak szövődménye nem volt. A vérplazma-terápia lényege, hogy a már felgyógyult emberek vérében termelődött ellenanyagot használják fel a betegség leküzdésére.

 Két beteg is vérplazmát kapott a Semmelweis Egyetemen

Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A járvány során végzett orvosi vizsgálatok és tudományos kutatások azt bizonyítják, hogy a súlyos betegek vérében kialakuló túlzott immunreakció, az ún. „citokin-vihar” egészséges szérum hozzáadásával visszaszorítható.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által támogatott projektet dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az OrthoSera ügyvezetője vezeti. A kutatócsoport a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem virológiai központjával együtt fejlesztette ki a már engedéllyel is rendelkező szérumot, amiből az elsőt április 27-én, hétfőn adták be a Semmelweis Egyetem két betegének.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos ezután, kedden azt mondta, a beteg, aki megkapta a vérplazma-terápiát kiegyensúlyozott állapotban van, de még időre van szükség ahhoz, hogy látni lehessen, mennyire eredményes ez a fajta kezelés.

Annak érdekében, hogy még több szérumot állíthassanak elő és még több betegen segíthessenek, az egyetem és a kutatócsoport továbbra is várja a koronavírus-fertőzésen átesett, gyógyult páciensek jelentkezését az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre. A koronavírusból felgyógyult magyar úszók és a magyar bírkózó-válogatott tagjai is felajánlották már, hogy segítenek. A vérvételre csütörtökön kerül sor a Testnevelési Egyetemen.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!