Professor emeritus lett a 70 éves Berkes István
2020. július 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Professor emeritus címet adományozott Berkes István egyetemi tanárnak, korábbi dékánhelyettesének a Testnevelési Egyetem. Az intézmény szenátusának döntését Mocsai Lajos rektor jelentette be azon a pénteki ünnepségen, amelyet a professzor 70. születésnapja alkalmából rendeztek.

Professor emeritus lett a 70 éves Berkes István

Az összejövetelen a nemzetközi hírű ortopéd sebészt, a Sportkórház korábbi igazgatóját, egészségügyi kormánybiztost félszázan köszöntötték, köztük Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke; valamint Hegedűs Csaba korábbi birkózó, a 100. magyar olimpiai bajnok. Deutsch Tamás, az MTK elnöke EU-képviselőként Brüsszelből levélben méltatta Berkes Istvánt, kiemelve szakmai felkészültsége mellett emberségét, segítőkészségét.

Mocsai Lajos köszöntőjében kitért rá: a professzor számos olimpiai, világ- és Európa-bajnok, sok száz élsportoló sérülését gyógyította meg több évtizedet átölelő orvosi pályafutása alatt. A rektor leszögezte: az ünnepelt 12 különböző szervezet magas szintű vezetője volt, ma is közkedvelt előadója nemzetközi konferenciáknak is, elismeréseit sorolva pedig kiemelte, hogy Berkes István megkapta a NOB Pierre de Coubertin-díját.

Berkes István hangsúlyozta, hogy a tanulás és a sport határozza meg mind a mai napig az életét. Az egykori élvonalbeli labdarúgó, aki Szegeden és az MTK-ban futballozott, elmondta: változatlanul sportol, de manapság a lábteniszt, a teniszt és a kerékpárt részesíti előnyben. Hozzátette: a katedrától sem szakadt el, szakmai anyagokat ír, és sebészként is aktív, több kórházban rendszeresen operál.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!