Rendhagyó téli diplomaátadó a Testnevelési Egyetemen
2021. február 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A koronavírus-járvány szülte korlátozások miatt – hasonlóan a tavaly nyári diplomaátadó ünnepséghez – idén télen sem a megszokott módon vehették át oklevelüket a Testnevelési Egyetemen végzett hallgatók. Mindez természetesen semmit sem von le érdemeikből és az egyetemen megszerzett tudás értékéből.

Rendhagyó téli diplomaátadó a Testnevelési Egyetemen

fotó: Vidor Gergely

Február 11-én, csütörtökön került sor a Testnevelési Egyetem téli diplomaosztó ünnepségére. Összesen 147 hallgató fejezte be tanulmányait a különböző szakokon és képzéseken, ám a pandémia, a zord időjárási körülmények és a friss diplomások más irányú elfoglaltságai miatt nem mindenki vehette kézhez oklevelét a helyszínen.

A végzős hallgatók között volt többek között Petrov Iván neves úszóedző – ő a helyszínen kapta meg diplomáját –, valamint Varga Dániel olimpiai és világbajnok vízilabdázó, az OB I-ben szereplő OSC férfi vízilabdacsapatának vezetőedzője, aki munkája miatt nem tudott jelen lenni az eseményen.

A színhely az egyetem aulája volt, ahol a járványügyi előírások figyelembe vételével tartották meg az ünnepséget: a végzősök kötelező távolságtartás és maszkviselés mellett kapták kezükbe oklevelüket, és csupán addig vehették le a maszkot, amíg kép készült róluk. A hallgatók külön időbeosztással érkeztek a helyszínre, ahol a Tanulmányi Hivatal munkatársai egyenként szólították őket az emelvényre.

„Azért választottam a Testnevelési Egyetemet, mert a sport világa mindig is közel állt hozzám mondta Szpisák Ádám, aki Sportszervező szakon szerzett BSc-fokozatú diplomát. – A sportspecifikus tantárgyakon kívül a sportvezetés és menedzsment gyakorlati, illetve elméleti részébe is mély betekintést nyerhettem. Rendkívül széles spektrumú képzést kaptunk, aminek köszönhetően nagyon sok mindent tanultam. Jó volt látni, hogy bővül a kampusz, az egyetem épületei pedig egyre szebbek.”

„Bár a képzés során rengeteg témát érintettünk, igyekeztünk a sport területére összpontosítani – jelentette ki Árvai Dorottya, aki szintén Sportszervező szakon szerzett BSc-fokozatú diplomát. – Nemcsak megismerkedhettem a különböző tantárgyakkal, hanem el is mélyülhettem bennük. Ez az alapképzés kitűnő kiindulópont a mesterképzéshez, amelyen már sportközgazdásznak vagy sportmenedzsernek tanulhatnak tovább az érdeklődők. Emberierőforrás-tanácsadó szeretnék lenni, amihez itt a kaptam kedvet. Amit még nem tudok, hogy milyen sportvállalkozásban vagy sportszervezetben szeretnék a jövőben elhelyezkedni.” 

Itt az egyetemen végeztem el a testnevelő-edző alapszakot, de nem akartam a mesterszakon folytatni, mert szerettem volna más jellegű tudást is szerezniárulta el Kertész Tímea, miért választotta végül az MSc sportmenedzser szakot. – Így nagyobb rálátásom van az egyesületekre és a sportágakra. Egyelőre nem tervezem, hogy továbbtanulok, mert nagyon jól érzem magam az egyetem Műszaki és Ellátási osztályán, de nem árt, ha van az ember kezében egy diploma, mert soha nem lehet tudni, mikor veheti még hasznát.”  

„Azért jelentkeztem a Testnevelési Egyetemre, mert a sport a legfontosabb dolog az életemben, így számomra nem volt kérdés, hol tanuljak tovább, hiszen itt teljesedhettem ki leginkább – közölte Kovács Donát, aki az osztatlan testnevelőtanár-képzést végezte el. – Döntésemben az is fontos szerepet játszott, hogy édesapám is itt végzett a nyolcvanas években. Hamarosan nekiállok munkát keresni, legfőképpen általános iskolában szeretnék elhelyezkedni.”

„Nagyon sok mindent tanultam az itt eltöltött három év alatt, legfőképpen magamról kezdte mondandóját Petrov Iván, aki BA úszóedzőképzésen vett részt sikeresen. – Mostanában sokan kedvezőtlen véleményt fogalmaznak meg a magyar sportról és a Testnevelési Egyetemről is, holott a BA edzői vagy szakedzői képzés olyan tudást ad, amellyel a világ bármely pontján könnyen el lehet helyezkedni. A magyar sport megítélése a világban továbbra is rendkívül előnyös, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Ha ajánlanom kellene a gyermekemnek, hogy mivel és hol foglalkozzon a jövőben, mindenféleképpen a sportot és a Testnevelési Egyetemet mondanám.”

A rendhagyó körülmények között zajlott diplomaosztón ezúttal nem mondott beszédet Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor, ám végzős hallgatóink most sem maradtak köszöntő nélkül, hiszen az intézmény vezetője ezzel a szép köszöntővel búcsúzott tőlük.

Diplomaosztó másképp (rektori levél)

„Ünnepiség érzése nélkül nincs ünnep” (Kerényi Károly)

Tisztelt Végzett Hallgatóink! Kedves Ünneplők!

Rendkívül sajnálatos, hogy ebben a különleges helyzetben Diplomaátadó ünnepség nélkül kell búcsúznunk, azonban most sem szeretném elengedni Önöket a megfelelő köszöntő szavak nélkül. Reményeim szerint második otthonukként tekinthettek az elmúlt időszakban Egyetemünkre, amelynek hagyományai, értékei, alkotásai, kiemelkedő személyiségei, csodálatos eredményei példaként sorakoztak szemük előtt.

A megújuló Testnevelési Egyetem Magyarország, de bátran mondhatom a Kárpát–medence legnagyobb hagyománnyal, szellemi tradícióval rendelkező sportszakemberképzéssel foglalkozó oktatási intézménye. A Testnevelési Egyetemen, más intézményekhez képest nemcsak a szellemet képezzük, a lelket ápoljuk, de az egészséges, versenyre alkalmas emberi test, továbbá az intellektuális képességek és a teljesítőképes tudás fejlesztésével is kiemelt alapfeladatként foglalkozunk.

Az eredeti archaikus görög harmóniára törekvő víziónak a tényleges és modern megvalósítása a küldetésünk. Elmondható, hogy napjainkban a szellemi, valamint a fizikai képességek, készségek egységes fejlesztése egyáltalán nem ígérkezik könnyű feladatnak. Az életmód, az életminőség, a minőségi élet kialakítása rendkívüli jelentőséggel bíró küldetésünk. Elérkezett az idő, hogy Önök, tanítványaink kilépnek a valós életbe. Bízom benne, hogy a tanultakat saját személyiségükön és tehetségükön tükrözve, a gyakorlat problémáival megküzdve, a legmagasabb szinten adják át a saját munkájukban.

Remélem, hogy az itt megszerzett magas szintű szaktudás szintézissel egységes életfilozófiává alakult, egy sportos, dinamikus, kreatív bölcsességé, amit képesek lesznek továbbadni azoknak, akiket Önökre bíznak. Kollégáimmal hisszük, hogy nevelésükkel, képzésükkel növeltük felelősségérzetüket, nyitottabbá tettük gondolkodásukat. Személyesen remélem, hogy fenntartottuk kíváncsiságukat és széleskörű érdeklődésüket. Sportszakembereink általunk remélt tulajdonságai az újdonság keresése, az ötletesség, a kreativitás, az eredetiség és az innovációra való készség, mindennapjaik alapját fogják képezni.

A sport igényli és növeli a társas intelligenciát. Az együttműködés képessége erősíti Önökben a közösségi ember erényeit, nemcsak a sport, hanem életünk szélesebb területein egyaránt.
Tevékenységeikben bátorság, kitartás, produktivitás, alkotó erő, vitalitás látszódjon! A közös munka során tapasztalt lelkesedésük, energiájuk, sportemberhez méltó magatartásuk, remélhetőleg kiemelt képességű vezetővé teszi Önöket.

A sport megtanít igazságosnak lenni, kialakítja a fair play szellemét, az emberszeretetet, a szabálykövető magatartást. Számunkra igen nagy megtiszteltetés volt, hogy Önök, mint az Egyetem polgárai hosszú éveken keresztül kiemelkedően tartalmas együttműködést mutattak irányunkba. Most a világjárvány idején mindenkinek újra kell gondolnia az individualizmus, a túlhajszolt egyéni érvényesülés hitelességét és látván a sors gyors fordulásának lehetőségét, igazi sportemberhez méltóan a közösséget nevelő és a közösség értékeit szívén viselő sportszakemberré kell, hogy váljanak. Remélem és hiszem, hogy tevékenységüket, sikereiket a szeretetteljes szigorúság és következetesség, fegyelem jellemzi, de mögötte mindig érezzék tanítványaik azt a pozitív energiát, sugárzó optimizmust, amit feléjük közvetítenek!

Végezetül azt tudom javasolni, amiben magam is éltem és hiszek. Az elkötelezettséget, a felelősségtudatot, a küldetéstudatot képviseljék a megszerzett oklevél által biztosított lehetőségeik között! A nemzetnek, közösségeinknek szüksége van Önökre, a kiváló munkájukra, és arra, hogy elképzeléseiket megvalósítsák. A Testnevelési Egyetem és tanári kara mindig visszavárja Önöket alma materükbe, hiszen Önök oklevelük átvételével az Egyetem örökös Alumni tagjává váltak.

Kerényi Károly idézett szavait kiegészíteném azzal, hogy a hétköznapok az ünnepek által válnak igazán értékessé!

Gratulálok Önöknek az ünnepi alkalomhoz! Jó egészséget, eredményes és sikeres életet kívánok!

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!