A Hortobágyi Tibor vezette konzorcium a Sports Medicine Openben publikált cikket
2024. február 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Prof. dr. h. c. Hortobágyi Tibor, PhD, a Kineziológia Tanszék kutatóprofesszora öt országot képviselő, tíz szerzőből álló nemzetközi konzorciumot vezetve publikált áttekintést a neves szaklapban, a Sports Medicine Openben.

A szakcikk arról tudósít, hogy az állás- és járásegyensúlyt fejlesztő, nagyon rövid, egy-két edzésből álló „akut”, és egészen hosszú, 30-40 edzésből álló „krónikus” edzésprogramok még az idősebbek körében is a vártnak megfelelően hatékonynak bizonyulnak.

Nagyon fontos és nem várt eredmény volt azonban, hogy az egyensúlyozó képességben, a gerincvelői és az agyi szinten az idegrendszeri alkalmazkodást tükröző mérőszámokban bekövetkező változások semmiféle edzésdózishatást nem mutattak. Kitűnt, hogy az életkortól függetlenül akár egyszeri, 20-30 perces, egyensúlyt fejlesztő edzés hatását további tréningek már nem növelték. Azaz hiába növelték az egyes vizsgálatokban a kutatók az egyensúlyozási feladatok „intenzitását” azzal, hogy módosították a gyakorlatok nehézségét vagy sebességét, az edzett és nem edzett (transzfer) feladatokban nem volt további növekedés az egy-két edzés után megfigyelt javulásban.

Azt jóformán egyetlen vizsgálat sem nézte, hogy az edzések számával (dózissal) javult-e az egyensúlyozó képesség megtartatása, azaz az egyensúlyozással kapcsolatos motoros memória szintje. Még szerencse, hogy a gyerekkorban megtanult biciklizési és korcsolyázási képességeket hosszabb-rövidebb kihagyások után sem „felejtjük” el.

Forrás:

Bakker LBM, Lamoth CJC, Gruber M, Caljouw SR, Nieboer W, Taube W, van Dieën JH, Granacher U, Hortobágyi T. Neural correlates of balance skill learning in healthy young and older individuals: a systematic review and meta-analysis. Sports Medicine Open 10 (1):3, 2024.

A TF-en kívül a kutatásban részt vett intézmények:

Department of Human Movement Science, University of Groningen, Groningen, The Netherlands Faculty of Physical Education and Sport, Charles University, Prague, Czech Republic Department of Sport Science, Human Performance Research Centre, University of Kontanz, Constance, Germany Department of Neurosciences and Movement Sciences, University of Fribourg, Fribourg, Switzerland Department of Human Movement Sciences, Amsterdam Movement Sciences, Vrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam, The Netherlands Department of Sport and Sport Science, Exercise and Human Movement Science, University of Freiburg, Freiburg, Germany

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!