Hortobágyi Tibor a British Journal of Sports Medicine-ben publikált
2023. október 2.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Prof. dr. Hortobágyi Tibor, a TF Kineziológia Tanszékének kutatóprofesszora a sportorvoslás szakterületén vezető, legmagasabb impaktfaktorú (18,5) szakfolyóiratban publikált.

A sportorvostudomány legjelentősebb szakfolyóiratában, a British Journal of Sports Medicine-ben (BJSM) publikált prof. dr. Hortobágyi Tibor, a TF Kineziológia Tanszékének kutatóprofesszora „Az ellenoldali edzés szerepe a keresztszalag-rekonstrukciós műtét utáni rehabilitációban” (The potential role of cross-education in early-stage rehabilitation after anterior cruciate ligament reconstruction (ACLr) ) címmel. A kiemelt szerkesztői cikket tíz ország 21 kutatója jegyezte, közöttük Hortobágyi Tibor.

A szerkesztői írás egy korábbi, szintén a BJMS-ben megjelent áttekintésre reagál (doi:10.1136/BJSPORTS-2022-106158). Az az áttekintés – helytelenül és kulcsfontosságú kísérleti bizonyítékot figyelmen kívül hagyva – úgy vélekedett, hogy az ellenoldali edzés az ACLr vonatkozásában nem hatékony.

A szerkesztői cikk pikantériája, hogy egy, már rendkívül kritikus bírálati rendszeren átjutott, és az úgyszintén a BJMS-ben közölt áttekintés egyik fontos következtetését cáfolja meg.

Ez a kutatási vonal jelenleg is aktív, mert Mohamed Emim Elshenawy, a Kineziológia Tanszék doktori hallgatója, a nem operált láb Exergame-mel edzésének hatását fogja vizsgálni az ACLr során.

Professzor Hortobágyi Tibor és dr. habil. Váczi Márk (igazgató, Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar, Sporttudományi és Testnevelési Intézet) közösen irányítja Bogdán Leila doktori hallgató kutatását. Ez a kísérlet az ellenoldali elektromos izomingerlés hatását és annak agyi mechanizmusait vizsgálja az ACLr során.

Professzor Hortobágyi Tibor ellenoldali edzessél kapcsolatos cikkei itt találhatóak meg.

Ez a rövid videó az ellenoldali erőedzést mutatja be.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!