Színvonalas tudományos konferenciát rendezett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség a TF-en
2023. augusztus 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az atlétika legégetőbb kérdéseit feszegető előadásokat hallgathattak meg a résztvevők kedden a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) nemzetközi konferenciáján, amelynek a TF Athén terme adott otthont.

Augusztus 22-én a budapesti atlétikai világbajnoksággal és az Edzők Klubjával (Coaches’ Club) párhuzamosan csaknem 150 fős tudományos és orvosi konferenciát tartott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) a TF-en.

A rendezvényen számos nemzetközi szaktekintély vett részt. Egyetemünket dr. Fodor Eszter, a Sportélettani Kutató Központ tudományos munkatársa képviselte, aki „Dinamikus térdkalács földet érés közben – mérés és előrejelző hatás a pályán használható mérőrendszerrel” címmel értekezett.

A félnapos eseményt – amelyen több mint százan voltak jelen – a WA Egészségügyi és Tudományos Osztályának igazgatója, dr. Stéphane Bermon nyitotta meg. Beszédében aláhúzta, a TF kitűnő helyszíne a konferenciának, amelyen a közönség a legkülönbözőbb témákban hallgathat meg több nagyszerű, a sportág fejlődését elősegítő, színvonalas előadást.

Ezt követően prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora szólt a jelenlévőkhöz.

Színvonalas tudományos konferenciát rendezett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség a TF en 01

„Szeretettel üdvözlöm mindannyiukat a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem nevében – kezdte köszöntőjét. – Rendkívül örülök annak, hogy a nemzetközi szövetség bennünket választott együttműködő partnernek. Az atlétikai mindig is különleges helyet foglalt el a TF csaknem százéves történetében: számos sikeres nemzetközi atlétikai edző szerzett egyetemünkön diplomát. Örömömre szolgál, hogy egyszerre több, a világbajnoksággal párhuzamosan zajló eseménynek is házigazdája lehetünk: ennek a tudományos konferenciának, az Edzők Klubjának és a szimpóziumnak. Továbbá az intézmény új sportkomplexuma a vb egyik hivatalos edzőközpontja, és egyetemünk oroszlánrészt vállal a világbajnokság önkéntesprogramjának működtetésében. A magyar sporttudomány fellegvára, a TF nevében arra kérek mindenkit, dolgozzunk együtt eredményesen a sportág fejlődéséért!”

A nyitóprogram zárásaként prof. dr. Tóth Miklós, az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék vezetője köszöntötte a vendégeket.

„Nemcsak a tudománnyal és élsporttal foglalkozó szakemberek, hanem az átlagember számára is érdekes megfigyelésekről szóló beszámolókat hallgathatunk meg ma. Az inaktivitás legjobb ellenszere ugyanis a rendszeres testmozgás, amely gyógyszerként hat testünkre. A tudományt, az etikát, a sportot és a fair playt kell szem előtt tartanunk minden egyes sporttudományos konferencián” – emlékeztetett a tanszékvezető, aki hozzátette, Magyarország nemcsak Budapestet jelenti, hanem a vidéket is, és arra kérte a hallgatóságot, ha lehet, térjenek majd vissza Magyarországra.

A plenáris szekcióban szó esett a kardiológia és az atlétika kapcsolatáról, az akut izomsérülések bizonyítékalapú kezeléséről, a hőguta és az akklimatizálódás legizgalmasabb kérdéseiről, valamint a sportágban látott innovációkról.

A „Hogyan előzzük meg és kezeljük?” című rövid közlések szekcióban izgalmas előadások hangoztak el japán, egyesült államokbeli, kenyai és spanyol szakemberek tolmácsolásában.

Ez itt az esemény részletes angol nyelvű programja

Mint ismert, intézményünk intenzíven részt vesz a világbajnokság önkéntesprogramjának működtetésében, míg a TF Csörsz utcai vadonatúj létesítménye a világesemény egyik edzőhelyszíne.

Ezenkívül a vb alatt, délután fél három és öt óra között az egyetem aulájában gyűlnek össze az Edzők Klubja (Coaches’ Club) résztvevői, hogy megvitassák a vb előző napjának legizgalmasabb és legfontosabb történéseit, és itt nyílik lehetőség szakmai interjúkat készíteni a vb-n érmet szerzett atléták edzőivel.

Fotó: Nemes Attila

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!