Hortobágyi Tibor lett a Biomechanics főszerkesztője
2023. január 3.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Prof. dr. h.c. Hortobágyi Tibor, a TF Kineziológia Tanszékének kutatóprofesszora január 1-től a Biomechanics nemzetközi szakfolyóirat főszerkesztőjeként tevékenykedik. A neves magyar kutatóprofesszor – aki dr. Justin Keogh-t követi a főszerkesztői székben – eddig a Neuromechanics szekciójának alapító-főszerkesztői tisztségét látta el.

Hortobágyi Tibor lett a Biomechanics főszerkesztője

„Mondanom sem kell, hogy a főszerkesztői megbízás hatalmas megtiszteltetés és komoly szakmai kihívás számomra – mondta a szakember. – A Biomechanics szakfolyóiratnak jelenleg hat szekciója van: Sports Biomechanics, Injury Biomechanics and Rehabilitation, Neuromechanics, Tissue and Vascular Biomechanics, Molecular and Cellular Biomechanics, illetve Gait and Posture Biomechanics. Több, mint ötven társszerkesztő segíti a munkámat – velük már megindult a párbeszéd, hogy miképp tudnánk pontosítani a folyóirat célját. További, azonnali teendőink közé tartozik, hogy koordináljuk az úgynevezett special issue-kat, amelyek közül szeretnék néhányat TF-es kollegáim figyelmébe ajánlani.”

A Hortobágyi Tibor ajánlotta különleges kiadások:

  1. Advances in Sport Injuries.
    Beadási határidő: 2023. március 31. Szerkesztő: dr. Shaghayegh Bagheri.
  2. Encouraging More Youthful Mechanics and Energetics of Locomotion through Intervention for Older Adults.
    Beadási határidő: 2023. április 25. Szerkesztők: dr. Jason R. Franz, dr. Katherine Boyer.
  3. Advances in Sensing-Based Animal Biomechanics.
    Beadási határidő: 2023. április 30. Szerkesztő: prof. dr. Christian Peham.
  4. Effects of Neuromuscular Deficit on Gait.
    Beadási határidő: 2023. augusztus 12. Szerkesztő: dr. Pantelis T. Nikolaidis.

Hortobágyi professzor tervei között szerepel egy új különszám (special issue) létrehozása is, amely áttekintéseket, narrative review-kat tartalmazna. Szerinte ezekre azért van szükség, mert az információrobbanás miatt hiányzik az adatok naprakész szintézise, továbbá kissé háttérbe szorult a hipotézisen alapuló kutatói iránymutatás. További cél, hogy egy-két éven belül az újságnak impaktfaktora is legyen.

Az MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing Institute) a nyílt hozzáférésű tudományos folyóiratok egyik legnevesebb kiadója, amely több mint 390 lektorált szaklapot gondoz. A Biomechanics a legfrissebb biomechanikai kutatásokról számol be negyedévente, és kizárólag online jelenik meg.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!