Sportszervezetek és a TF csúcstalálkozója a mikrotanúsítvány-alapú képzésekről
2024. június 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szakmai találkozót és sajtónyilvános tájékoztatót tartottak a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem új rövid képzéseiről 2024. június 11-én 9 országos sportszervezet részvételével.

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény (Nftv) alapján, a felsőoktatási intézmények úgynevezett mikrotanúsítványokat bocsáthatnak ki az általuk meghirdetett képzések elvégzéséért. Az Nftv. által szabályozott mikrotanúsítvány egy olyan, digitális formában kiállított, hiteles igazolás, közokirat, amely tárgyleírást és kreditértéket is tartalmaz.

A sport területén kiemelten fontos, hogy a tényleges gyakorlati tudást a megcélzott, és a képzés lezárását követően valóban elért tanulási eredmények alapján igazolják majd a kiállított mikrotanúsítványok. A megszerzett tanúsítványok kreditelismerési eljárás során beszámíthatóak az egyetem további képzéseibe is.

 A gyakorlati jellegű, intenzív, mikrotanúsítvánnyal záruló képzések a TF megújuló képzési struktúrájában nemcsak a mindenkori hallgatók részére lesznek elérhetők, hanem a magyar sportszakemberek és a sportszervezetek számára is. E tekintetben  három témában folyik fejlesztő munka, melyről a képzés vezetői tartottak rövid ismertetőt.

A „Gyermek-, ifjúság- és szakembervédelem a sportban” (tervezett) képzésről Dr. Gál Andrea, tanszékvezető egyetemi docens, a témában két éve zajló, az NKFI Alapból megvalósuló kutatás vezetője tartott ismertetőt. A „Mozgás receptre” képzés kapcsán Dr. Lacza Gyöngyvér, tanszékvezető egyetemi docens, a Monspart Sarolta Aktív Életmód Stratégia elkészítésének szakmai vezetője ismertette, kiemelve, hogy annak szakmai hátterét a május közepén tartott sajtótájékoztatón Révész Máriusz a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára által bejelentett „Mozgás receptre” elnevezésű program képezi.  

A harmadik tervezett képzési témája több évtizedes hiányt orvosol: az „Elsősegély a sportban” képzésről Prof. Dr. Tóth Miklós tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA doktora és Dr. Komka Zsolt, a TF tanársegédje beszélt, a mikrotanúsítvány fogalmát és technikai részleteit bemutató Jankó Tamás, a Testnevelési Egyetem RRF projektjének szakmai vezetője   előtt. A résztvevők megtudhatták, hogy a mikrotanúsítvány egy „kis volumenű tanulási egységek (mikroképzések) elvégzését követően a képzésben részt vevő által megszerzett tanulási eredményeket igazoló dokumentum”.

A meghívott szervezetek képviselői élénk szakmai érdeklődést mutattak és kérdéseikkel, hozzászólásaikkal azt az egységes visszajelzést adták, hogy számukra és tagszervezeteik, illetve a sportban dolgozó minden szakember számára hasznos és időszerű szolgáltatás lehet a mikrotanúsítvány-alapú képzések indítása, valamint továbbiak fejlesztése, és e folyamatban együtt kívánnak működni a Testnevelési Egyetemmel.  A területek irányításáért felelős, valamint a meghívott szakmai partnerszervezetek képviselői 8 szervezettől érkeztek. Képviseltette magát a HM Sportért Felelős Államtitkársága (Dr. Liszkai Roland), az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság, Miniszterelnökség (Horváth Rita), Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Edzők Társasága, a Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Magyar Életmód Orvostani Társaság és a Magyar Sporttudományi Társaság. 

Prof. Dr. Radák Zsolt, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese  beszédében kiemelte: „a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem eltökélt, hogy erősítse és fejlessze a magyar sporttudományban betöltött helyét, ez elmúlt 100 év eredményeire alapozva. A folyton változó, fejlődő világ kihívásaira gyors, hatékony válaszokat ad, és ebben a folyamatban kínál új eszközt a mikrotanúsítványok rendszere”. 

Háttéranyag itt érhető el.

NKFI logó

 

 

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!