Dr. Géczi Gábor: Hagyni kell a gyerekeket kibontakozni!
2024. március 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Dr. Géczi Gábor, a TF tanszékvezetője hétfőn a Sportszülők Akadémiáján tartott előadást.

Hétfőn immár harmadszor rendezték meg a Sportszülők Akadémiájának előadását a „Szeretnéd, hogy gyermeked élsportoló legyen?” témában, s az eseményen részt vett dr. Géczi Gábor, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sportmenedzsment Tanszékének vezetője is. Beszédében hangsúlyozta: a sportolók fejlődése rendkívül összetett folyamat, a gyerekek sportéletbe vezetésének pedig jószerével a születésük után meg kell kezdődnie.

„Nulla és hat év között még nincsenek benne a sport rendszerében a gyerekek, a családtól függ, mennyire mozgatják őket. Miután 2024-ben Magyarországon nem annyira aktívak, sok mindent kell bepótolni. Ilyenkor 75 százalékban hagyni kell, hogy azt csináljon vagy játsszon, amit akar, a fennmaradó 25 százalékban pedig a szülő mondja meg, mit tegyen, és jó lenne, ha ez utóbbi már tervszerűen zajlana” – mondta Géczi Gábor, majd saját példáját hozta fel azzal kapcsolatban, hogy nem szabad a gyermeknek túl korán elkezdenie a sportszakosodást, hiszen azzal játékosként felépítik vagy lerombolják.  – Lementem tízévesen jégkorongozni, megkérdezték, hogy hívnak, »Géczi«, és beállítottak a kapuba! A korai években is fontos, hogy legyen eredménykényszer, de semmiképpen se az, hogy mi van az eredményjelzőn, hanem az, hogyan fejlesztik a fiatalokat.”

Dr. Géczi Gábor Hagyni kell a gyerekeket kibontakozni1

A TF szakembere hozzáfűzte: a sport olyan terület, amelyen a gyermek meg tudja mutatni, mire képes, ezért hagyni kell őt kibontakozni. Példaként kiemelte a kézilabdázó Imre Bencét, aki a férfiválogatott 21 éves játékosaként oroszlánrészt vállalt a párizsi olimpiai kvóta megszerzésében.

A hétfői eseményen az Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnoki második helyezett kézilabdázó, Kökény Beatrix, valamint az ugyancsak világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes vívó férje, Imre Géza, továbbá a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kiss Gergely is részt vett.

Fotó: Vörös Nándor

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!