A rögbié volt a főszerep a TF-en
2024. március 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

„A rögbisport egyetemi sikertörténete” címmel tartottak sportágbemutatóval, előadásokkal egybekötött workshopot a Cambridge-i Egyetem munkatársai szerdán a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen.

Azok az egyetemi hallgatók, akik eddig nemigen hallottak a rögbiről, vagy ódzkodtak tőle, egészen biztos, hogy másképp kezdtek el gondolkodni róla, miután részt vettek a Cambridge-i Egyetem rögbikonferenciáján, amelyet március 13-án tartottak a TF-en.

A Magyar Rögbiszövetség meghívására ugyanis ezen a napon a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemre (TF) látogattak a rögbi tanítómesterei. „A rögbisport egyetemi sikertörténete” nevet viselő program keretében a Cambridge-i Egyetem képviselői – játékosai, sportigazgatója – tartottak előadást és workshopot az egyetem Róma termében, majd 16 órától pályagyakorlatokat, illetve játék- és edzéselemeket mutattak be a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban.

Az angol nyelvű program célja az volt, hogy bemutassa az egyetemi rögbisport tapasztalatait, megismertesse a jelenlévőkkel a sportágban rejlő lehetőségeket, valamint stratégiai értékeket, ezzel is elősegítve az egyetemi rögbisport itthoni bevezetését és elterjedését.

A rögbié volt a főszerep a TF en 2

Először prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora köszöntötte a jelenlévőket és a vendégelőadókat, kiemelve, ez az első alkalom az egyetem történetében, hogy ilyen magas szinten értekeznek a rögbiről nagy tudású előadók jelenlétében.

„Szerencsés helyzet, hogy a Cambridge-i Egyetem képviselőivel találkozhatunk ezen az eseményen, hiszen előbb-utóbb mi is szeretnénk beépíteni a rögbit az oktatási kínálatunkba. Az, hogy nálunk, Magyarországon nem terjedt el a sportág, nagyrészt annak köszönhető, hogy nem része az oktatásnak, a tanár- és edzőképzésnek. A TF nyitott arra, hogy meghirdesse a rögbit, mint választható tárgyat, beépítse a BSC-képzésébe, megújult infrastruktúránk pedig alkalmas arra, hogy rögbit oktassunk, és hogy meccseket rendezzünk. Remélem, a jövőben szoros kapcsolat alakul ki a két egyetem között, amelynek során sokat tanulhatunk a cambridge-i szakemberektől” – hangsúlyozta. 

Kiss Antal, a Magyar Rögbiszövetség elnöke szerint a rögbi nemcsak sport, hanem egy teljesen más kultúra és gondolkodásmód, amelyet a Cambridge-i Egyetem segítségével szeretnének a hazai egyetemeken is meghonosítani. Rámutatott, a mai rendezvény az első lépés e cél felé.  

Ezt követően a rögbielméleté lett a főszerep: elsőként Jonathan Andrews, a Cambridge-i Egyetem rögbiigazgatója beszélt a sportág értékeiről – csapatmunka, fegyelem, tisztelet, sportszerűség és a játék élvezete – és kultúrájáról, majd dr. Benjamin Gompels, a Cambridge-i Egyetem férfi rögbicsapatának kapitánya tartott rövid előadást a nagy hagyományú Oxford–Cambridge egyetemi Varsity-mérkőzésekről, illetve a cambdrige-i egyetemi csapat történetéről.

Ezt követően ismét Jonathan Andrews vette át a szót, aki ezúttal a Cambridge-i Egyetem rögbitörténetéről, a három-három férfi, valamint női csapatról szólt néhány szót. Zárásként James Benson, az egyetem rögbicsapatának második számú csapatkapitánya a brit egyetemi rögbi rendszerének felépítésével, illetve az egyetemi és profi rögbi közötti átjárhatósággal ismertette meg a hallgatóságot – mindezt záporozó kérdések kíséretében.

A jó hangulatú, csaknem egyórás workshopot követően a résztvevők átsétáltak a Dr. Koltai Jenő Sportközpontba, ahol a sportág gyakorlati oldalával ismerkedhettek meg: a csapatszerkezettel, a bedobással, a tolongással és a passzolással.

Külön öröm a sportág rajongóinak, hogy március 16-án, szombaton a Budapest Rugby Centerben rendezik a Cambridge-i Egyetem–Magyarország mérkőzést a Szentgyörgyi Albertről elnevezett kupáért. A találkozó egyfajta tisztelgés az előtt, hogy 1912-ben rendezték az első rögbimérkőzést Magyarországon a Cambridge-i Egyetem a Rosslyn Parkkal a Millenárison.

Fotó: Dömötör Csaba/Nemzeti Sport

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!